Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Ναυαγεί οριστικά η επένδυση των Καταρινών στον Αστακό. Με επιστολή που έστειλε προχθές το βράδυ ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμετ αλ Σάντα στον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλη ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι το Κατάρ αποσύρει το ενδιαφέρον...
του για συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ για τον Αστακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της αποχώρησης αυτής είναι τα προβλήματα στη συμφωνία για την τιμή του ρεύματος που θα πωλούσαν στην Ιταλία. Αλλες πηγές όμως από τον χώρο της ενέργειας αναφέρουν ότι οι επενδυτές από το Κατάρ επιδίωκαν να πωλούν μεγάλο μέρος του παραγόμενου ρεύματος στην ελληνική αγορά, τουλάχιστον κατά το μεσοδιάστημα της περιόδου ώσπου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου Ελλάδας- Ιταλίας. Στην πρόταση αυτή αντέδρασε έντονα η ΔΕΗ εκτιμώντας ότι οι Καταρινοί θα πωλούσαν σε τιμές ντάμπινγκ, αφού θα ήταν ιδιοκτήτες του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου (LΡG) αλλά και ιδιοκτήτες της σχεδιαζόμενης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Αστακό, η οποία όπως φαίνεται ναυαγεί. Με την άποψη της ΔΕΗ φέρεται ότι είχε συνταχθεί και η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία επιπροσθέτως είχε θέσει και θέματα περιβαλλοντικής ασφάλειας στις εγκαταστάσεις του Αστακού. 
Οι θέσεις της υπουργού για την προστασία του περιβάλλοντος στον Αστακό εξαιτίας της αποθήκευσης του LΡG είχαν προκαλέσει μίνι κρίση στις σχέσεις της με τους κκ. Κουβέλη και Χ. Παμπούκη, η οποία όμως δεν έφτασε ποτέ στη δημοσιότητα. Σε αυτό συνέβαλε η συλλογική απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση των επενδυτών. Η συγκεκριμένη επένδυση ωστόσο δεν προχωρούσε όπως είχε σχεδιαστεί. Οι καθυστερήσεις και οι συνεχείς διαπραγματεύσεις επί των όρων που έθετε η κυβέρνηση άρχισαν να προκαλούν ανησυχίες, τις οποίες εξέφρασε ο κ. Κουβέλης με την επιστολή που είχε στείλει στο Κατάρ επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ότι πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση της επένδυσης. Η επιστολή αυτή φάνηκε ότι ενόχλησε τον κ. Παμπούκη, ωστόσο η σχέση του με τον κ. Κουβέλη δεν διαταράχτηκε και τώρα κυβερνητικοί παράγοντες τη χαρακτηρίζουν προφητική. Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν χθες ότι η επένδυση στον Αστακό είναι ιδιωτική και ότι η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε ενδοεταιρικές σχέσεις. Η επιστολή των Καταρινών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σύντομηλιγότερο από μία σελίδα. 
Το βασικό σημείο της είναι ότι οι δύο εμπλεκόμενες κρατικές εταιρείες του Κατάρ, QΡΙ και QΕWC, αξιολόγησαν την επένδυση και τη χαρακτήρισαν μη βιώσιμη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι από τη διακρατική συνεργασία σε θέματα αδειών κτλ. Αναφέρουν επίσης ότι διατηρούν το ενδιαφέρον τους για άλλες ενεργειακές συνεργασίες με την Ελλάδα. Από την πλευρά της κυβέρνησης δινόταν η διαβεβαίωση ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει το μνημόνιο των 5 δισ. δολαρίων που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη και το οποίο είναι μεταγενέστερο του Αστακού. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η απόσυρση των Καταρινών από τον Αστακό δεν θα στείλει αρνητικό σήμα στις αγορές και στους επενδυτές. Αντιθέτως, έλεγαν, θα ενισχύσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιμένει στους κανόνες που θέτει και δεν υποχωρεί σε πιέσεις που βρίσκονται εκτός ελληνικού θεσμικού πλαισίου. Ανεξάρτητη Αρχή για τα δημόσια έργα Σ τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο της εκτέλεσης των δημοσίων έργων προχωρεί η κυβέρνηση. Αυτό έγινε γνωστό χθες από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφοράς και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα, ο οποίος ενημερώνοντας χθες τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ανέφερε ότι η υπό σύσταση Ανεξάρτητη Αρχή θα ελέγχει και θα πιστοποιεί την ωριμότητα ενός έργου ώστε να προχωρεί η δημοπράτησή του, ενώ θα αξιολογεί τις ενστάσεις όσων μετέχουν στους διαγωνισμούς και θα ελέγχει τα τεύχη δημοπράτησης των έργων. Επίσης, θα ελέγχεται και η πορεία εκτέλεσής τους, ενώ εκπρόσωποι της Αρχής θα μετέχουν και στις επιτροπές παραλαβής τους. 
Πάντως η δημιουργία μιας ακόμη Ανεξάρτητης Αρχής προκάλεσε ενστάσεις ακόμη και μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών, καθώς οι κκ. Γ. Φλωρίδης και Αθ. Αλευράς παρατήρησαν ότι εκτός των τριών συνταγματικώς κατοχυρωμένων εξουσιών «υπεισέρχεται τώρα και μια τέταρτη». Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, η σύσταση της Αρχής είναι απαραίτητη καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Ερώτηση για τη συνέντευξη Γιούνκερ Ε ρωτήματα προς τον πρόεδρο του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έθεσε προχθές ο ευρωβουλευτής κ. Θ. Σκυλακάκης ζητώντας διευκρινίσεις για τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Σκυλακάκης ζήτησε να πληροφορηθεί αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (που είναι ταυτόχρονα και μέλη του Εurogroup αλλά και μέλη του Εco/Fin, το οποίο είναι τυπικά αρμόδιο όργανο για τη δημοσιονομική παρακολούθηση των κρατών-μελών) γνώριζαν όσα αποκάλυψε ο κ. Γιούνκερ. «Το πρόβλημα συνεπώς δεν ήταν τόσο η αδυναμία πρόβλεψηςόσο η επικράτηση πολιτικών κριτηρίων. 
Οι έλληνες πολίτες όμωςως ευρωπαίοι φορολογούμενοιδεν είχαν το δικαίωμα να γνωρίζουν; Χρειαζόμαστε λοιπόν μεγαλύτερη ανεξαρτησία των Αρχών που παρακολουθούν τα δημοσιονομικά κριτήρια και προπαντός δίκαιη και αυτόματη εφαρμογή των κανόνων προς όλους» κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

http://fimotro.blogspot.com/2010/10/blog-post_6740.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου