Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

 

Καύσωνας σε Ισπανία - Μαρόκο

Τουλάχιστον 15 επαρχίες της Ισπανίας έχουν τεθεί σε επιφυλακή


Τουλάχιστον 15 επαρχίες της Ισπανίας έχουν τεθεί σε επιφυλακή εξαιτίας ενός κύματος καύσωνα που επηρεάζει σχεδόν ολόκληρη την Ιβηρική χερσόννησο, ενώ το Μαρόκο πλήττεται επίσης από κύμα καύσωνα, το οποίο αναμένεται ότι θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα και οφείλεται σ' ένα ξηρό και ζεστό άνεμο της Σαχάρας.

Το κύμα καύσωνα στην Ισπανία, το οποίο άρχισε την Τετάρτη και πρόκειται να διαρκέσει ως την Κυριακή, εξηγείται σύμφωνα με την Aemet, την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, από τη συνδυασμένη δράση υψηλών θερμοκρασιών και μιας μάζας θερμού αέρα που έρχεται από τη βόρεια Αφρική.

Η ζώνη που πλήττεται περισσότερο απ' αυτό τον αντικυκλώνα είναι η νότια Ισπανία, όπου η Aemet προβλέπει θερμοκρασία οι οποίες μπορεί να φτάσουν τους 44 βαθμούς Κελσίου στις πόλεις Σεβίλλη, Κόρδοβα και Χαέν.

Στην κοινότητα της Βαλένθια (ανατολική Ισπανία), όπου αναμένονται θερμοκρασίες 38 βαθμών Κελσίου, εκδόθηκαν επίσης προειδοποιήσεις για "μέγιστο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών".

Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν τον φετινό Αύγουστο τον θερμότερο των 30 τελευταίων ετών στην Ισπανία.

Εξάλλου στο Μαρόκο, ο εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας Μοχάμεντ Μπελούσι δήλωσε πως "μάζες ιδιαίτερα ξηρού αέρα ανεβαίνουν από τη Σαχάρα προς το κεντρικό και το βόρειο Μαρόκο και θα κάνουν να διαρκέσει ο καύσωνας ως τη Δευτέρα".

"Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 42 ως 46 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο και το νότο", ιδιαίτερα στις πόλεις Μαρακές (νότιο Μαρόκο) και Ούζντα (ανατολικό), διευκρίνισε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Στις παραλιακές πόλεις όπως οι "Ραμπάτ, Καζαμπλάκα και στις δυτικές περιφέρειες, οι θερμοκρασίες θα είναι 37 βαθμοί και μπορεί να ανέβουν ως τους 42", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι κίνδυνοι να εκδηλωθούν δασικές πυρκαγιές είναι "ιδιαίτερα αυξημένοι" στη διάρκεια του καύσωνα. προειδοποίησαν επίσης οι υπεύθυνοι της διεύθυνσης υδάτων και δασών.

http://www.skai.gr/news/world/article/150616/kaysonas-se-ispania-maroko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου