Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

«Γιατί δεν θα πτωχεύσει η Ελλάδα»

Αρθρα του επιτρόπου Ολι Ρεν στη «Wall Street Journal» και τριών οικονομολόγων στους «Financial Τimes» αντικρούουν τις Κασσάνδρες

ΑΛ. ΚΑΨΥΛΗΣ

Μπαράζ δημοσιευμάτων που απορρίπτουν το ενδεχόμενο πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, λίγους μόλις μήνες μετά την καταστροφολογία για την περιβόητη «ελληνική κρίση». Αίσθηση προκαλούν μάλιστα όχι τόσο οι υπογραφές των επιχειρηματολογούντων υπέρ της επιτυχούς έκβασης του αγώνα για τη διάσωση της Ελλάδας όσο το βήμα από το οποίο διατυπώνουν τα επιχειρήματά τους. Διότι ο οιονεί υπουργός Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος μάλιστα φέρει σημαντική ευθύνη σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του προγράμματος σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας, έχει συμφέρον να προτάξει τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και να αντικρούσει όσους φοβούνται κατάρρευση του ευρώ και της ΕΕ. Επίσης, έγκυροι πανεπιστημιακοί υπάρχουν πολλοί που είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την ελληνική υπόθεση. Η δημοσίευση των απόψεών τους όμως στις δύο οικονομικές εφημερίδες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, στη «Wall Street Journal» και στους «Financial Τimes», που άλλωστε πρωτοστάτησαν στην καταστροφολογική πλημμυρίδα, είναι κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Η ιδιοκτησίας Μέρντοχ και σαφώς ευρωσκεπτικιστική «Τhe Wall Street Journal» φιλοξενεί στο χθεσινό φύλλο της άρθρο του αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ επιτρόπου Ολι Ρεν με τον εύγλωττο τίτλο «Ελληνική αναγέννηση» (στη φωτογραφία). Ο φινλανδός επίτροπος, αφού περιγράφει και ουσιαστικά δικαιολογεί τη θεαματική μεταστροφή των ειδικών και της κοινής γνώμης απέναντι στην Ελλάδα, αναφέρει τρεις λόγους (δύο οικονομικούς και έναν πολιτικό) για τους οποίους «οι ανησυχίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αστήρικτες», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Πρώτον, επειδή το πρόγραμμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, «αν και αναμφίβολα φιλόδοξο, είναι ταυτόχρονα και ρεαλιστικό» καθώς βασίζεται σε ένα «συνετό μακροοικονομικό σενάριο», το οποίο ήδη αποδίδει καρπούς γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Δεύτερον, επειδή «η ευρύτερη μεταρρυθμιστική ατζέντα που εφαρμόζεται εξασφαλίζει μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακή δυναμική που θα βελτιώσει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των χρεών της». Και, τρίτον, επειδή «το πολιτικό κόστος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα είναι τεράστιο για την ευρωζώνη και την ΕΕ στο σύνολό της».

Οι «Financial Τimes» δημοσιεύουν εξάλλου άρθρο τριών καθηγητών Οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, στο ΙFS, στη London School of Εconomics και στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Οι Κ.Μεγκίρ , Δ. Βαγιανός και Ν. Βέττας απαντούν σε όσους θεωρούν ότι η πτώχευση αποτελεί την προκαθορισμένη κατάληξη της ελληνικής υπόθεσης και ότι θα συμβεί εντός της προσεχούς πενταετίας- πρόκειται για ένα σενάριο που ενστερνίζονται περισσότεροι από τους μισούς παράγοντες των χρηματαγορών. Οι καθηγητές πιστεύουν ότι η πτώχευση μπορεί να αποτραπεί αν γίνουν συνδυασμένες μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης επιχειρηματικών κλάδων και επίσης αν γίνουν επενδύσεις στην εκπαίδευση, πρωτοβουλίες που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αφού αναφέρουν διεξοδικώς τον μακρύ δρόμο που έχει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς τη διπλή αυτή κατεύθυνση (μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις), αποκαλύπτουν ότι η αισιοδοξία τους εστιάζεται στην ωριμότητα και στην υπευθυνότητα των ελλήνων πολιτών όσον αφορά τα επαχθή για πολλούς εξ αυτών μέτρα εξόδου από την κρίση. Οι τρεις οικονομολόγοι αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αντίθεση της κοινής γνώμης στην πρόσφατη απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων, που αντιδρούν στο «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου