Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΤΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑ Ψαλίδι σε ό,τι έμεινε


Εργασιακό μεσαίωνα, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ανατροπή των δεδομένων σε υγεία, παιδεία, επαγγελματικά προσόντα, αύξηση του κόστους κοινωνικών υπηρεσιών φέρνει το τέταρτο στη 
σειρά μνημόνιο



Η κυβερνητική αδυναμία να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η σπατάλη «αβγατίζει» το πακέτο των μέτρων που λήφθηκαν ή θα ληφθούν σε πάνω από 50 δισ. ευρώ, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα.
Καθώς οι τεχνικά «εύκολες» λύσεις επιβολής νέων φόρων και πετσοκόμματος μισθών και συντάξεων αρχίζουν και στερεύουν (χωρίς να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού νέες «τρύπες» δημιουργούνται), το μνημόνιο αγγίζει πλέον τον σκληρό πυρήνα του κοινωνικού κράτους. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάφερε να διασφαλίσει την υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων ώστε να έχει το περιθώριο «ελαστικοποίησης» του μνημονίου, αλλά βρέθηκε στο σημείο να δέχεται a priori πλήθος νέων αντικοινωνικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων χωρίς να μπορεί να αντιδράσει:
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Ανατρέπονται κεκτημένα 10ετιών, ενώ τίποτα δεν έχει τελειώσει, αφού έπεται νέος νόμος τον Ιούλιο, αν οι εργαζόμενοι δεν προσαρμοστούν προς τας... επιταγάς. Δηλαδή, αν η τρόικα κρίνει ότι δεν διασφαλίζεται η ρύθμιση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα ζητήσει νέο νόμο μέχρι το τέλος Ιουλίου.
ΔΗΜΟΙ
Η υποχρέωση των νέων ΟΤΑ να μην έχουν ελλείμματα έως και το 2014 φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο αυξήσεων των δημοτικών τελών. Περιορίζει όμως και τις δυνατότητες για κοινωνική πολιτική: για την ανάπτυξη των βρεφονηπιακών σταθμών που υποσχέθηκε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, για προγράμματα στήριξης ανέργων, αστέγων, υπερηλίκων και άλλων ομάδων του πληθυσμού που «τρέχουν» από τους δήμους, ακόμη και για τις μετακινήσεις μαθητών.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Ενα «βήμα» πριν την περικοπή είναι τα οικογενειακά επιδόματα (στόχος η εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ). Το 2012 έρχεται η σειρά του επιδόματος ανεργίας (κατά 500 εκατ. ευρώ) εν μέσω της χειρότερης κρίσης στην αγορά εργασίας στη μεταπολεμική Ελλάδα... Τον Ιούλιο θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του συνόλου των κοινωνικών δαπανών.
Το ΔΝΤ έχει προτείνει από την προηγούμενη αναθεώρηση του μνημονίου την επιβολή πλαφόν στα 12.500 ευρώ ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για τη λήψη του επιδόματος. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για την περικοπή των επιδομάτων σε πολύτεκνους, που πρέπει να ξεκινήσουν από φέτος, γιατί αναζητείται μέθοδος επιβολής του εισοδηματικού κριτηρίου χωρίς να διευκρινίζεται το ύψος του.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη και για τις βασικές συντάξεις, αφού τον Ιούλιο αναμένεται έκθεση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που πρέπει να αποδεικνύει ότι το σύνολο των δαπανών (για κύριες, επικουρικές, πρόνοιας, εφάπαξ κ.λπ.) έως το 2060 δεν θα αυξηθεί πάνω από 2,5% του ΑΕΠ.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλη περικοπή του εφάπαξ και νέες παραμετρικές αλλαγές. Οι επικουρικές θα αλλάξουν από το 2012 ενώ θα βαρέα περικόπτονται ριζικά, καλύπτοντας το πολύ το 10% του εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, αν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο πρέπει να αναμένεται νέα αλλαγή στο ασφαλιστικό, λόγω της ανάλογης μείωσης των διαθεσίμων των ταμείων.
ΥΓΕΙΑ
Η αυξημένη συμμετοχή με 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία ήταν η αρχή. Επεται αύξηση της συμμετοχής στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, ενώ ομάδα δράσης που έχει διορισθεί θα χαράξει μία συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που θα υιοθετηθεί τον Ιούνιο και θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις φαρμακευτικές δαπάνες και στη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Επίσης θεσπίζεται στα νοσοκομεία σύστημα κοστολόγησης ανά περιστατικό.
ΜΙΣΘΟΙ
Η σύγκλιση των μισθών της Ελλάδας με την Ε.Ε. (βρίσκονται στο 70% του κοινοτικού μέσου όρου) δεν θα γίνει ποτέ. Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου που θα ψηφισθεί τον Ιούνιο με «στόχο» την απλοποίηση των εκατοντάδων σήμερα επιδομάτων και τη διόρθωση υπαρκτών αδικιών και ανισοτήτων είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των αποδοχών του Δημοσίου, τη στιγμή που αυτές είναι επίσης πολύ χαμηλότερες από τους «συναδέλφους» ανά την Ε.Ε.
ΔΕΚΟ
Η εξυγίανσή τους, καθώς και των φορέων του Δημοσίου, συνδυάζεται με αύξηση τιμολογίων και ιδιωτικοποίηση παροχών. Τα εισιτήρια ήδη αυξήθηκαν και το μνημόνιο αφήνει παράθυρο για νέα αύξηση αν δεν περιοριστούν τα ελλείμματα. Το τιμολόγιο της ΔΕΗ θα γίνει πιο ακριβό ενώ αυξήσεις τιμολογίων προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο για όλες τις εταιρείες (ΕΥΔΑΠ, αστικές συγκοινωνίες, ΟΣΕ, διόδια).
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για πρόσθετα μέτρα τα οποία αφορούν την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. για την αναγνώριση των επαγγελματικών πτυχίων, συμπεριλαμβανομένης και της συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (μεταξύ άλλων αφορούν τα διπλώματα από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα). Πρέπει να επικαιροποιήσει τις πληροφορίες για τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων για αναγνώριση επαγγελματικών πτυχίων και να τις στείλει στην Κομισιόν.
Εργασιακό μεσαίωνα, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ανατροπή των δεδομένων σε υγεία, παιδεία, επαγγελματικά προσόντα, αύξηση του κόστους κοινωνικών υπηρεσιών φέρνει το τέταρτο στη σειρά μνημόνιο.

Εως το τέλος Ιουνίου αίρονται οι απαγορεύσεις για να εξασφαλιστεί ότι οι κάτοχοι πτυχίων από παραρτήματα πανεπιστημίων από άλλα κράτη-μέλη στην Ελλάδα θα έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στη χώρα μας κάτω από τις ίδιες συνθήκες με τους κατόχους ελληνικών τίτλων.
Επίσης θα συστήσει μία (νέα) ανεξάρτητη εξειδικευμένη ομάδα για την εκπαιδευτική πολιτική με σκοπό «την υπόδειξη συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής που θα στοχεύουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και ανώτατη εκπαίδευση) και στην επίτευξη μιας πιο αποτελεσματικής χρήσης των πόρων».
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οι δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής αλλά και οι επιδοτήσεις προς επιχειρηματίες πετσοκόβονται και αυτές στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, στερώντας κονδύλια που -αποδοτικά ή μη- στήριζαν την οικοδομή, το εμπόριο και ένα πλήθος προμηθευτών και ατόμων που ασχολούνταν με τα έργα, ενώ αφήνουν χωρίς ρευστό την οικονομία σε μια εποχή που οι τράπεζες δεν δανείζουν. Περιορίζονται και δράσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για στήριξη πλημμυροπαθών, παλινοστούντων, αποκατάσταση ζημιών από πυρκαγιές κ.λπ.
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου