Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Παντού βαμβάκια μετά από χρόνια!


Σε «λευκό χρυσό» έχει μετατραπεί το βαμβάκι. Στη Μαγνησία οι παραγωγοί ξεπούλησαν σε τιμή ακόμα και 0.80-0.85 λεπτά το κιλό, ενώ η διεθνής τιμή σήμερα αγγίζει το 1.10 ευρώ το κιλό! Μπροστά στο ξέφρενο αυτό ράλι τιμών στο βαμβάκι οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι να σπείρουν παντού, ξανά, μετά από χρόνια!
Χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού που επικρατεί είναι το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί παρουσιάζονται αποφασισμένοι να καταστρέψουν ακόμα και τριετείς καλλιέργειες για να σπείρουν βαμβάκια.
«Θα δούμε ξανά τα χωράφια να γεμίζουν βαμβάκια», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ριζομύλου – περιοχής που διαθέτει ήδη αρκετά στρέμματα καλλιεργειών βαμβακιού – Ηλίας Ιωάννου και προσθέτει πως «υπάρχουν εδώ αγρότες στην περιοχή, για να μην πω οι περισσότεροι, που έχουν αποφασίσει ότι θα σπείρουν βαμβάκια ακόμα και αν έχουν άλλες καλλιέργειες στα κτήματά τους».
Έτσι εκεί που μέχρι και πέρυσι οι βαμβακοκαλλιεργητές βρισκόνταν στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής και ο ένας μετά τον άλλο άφηναν ή σκεφτόνταν να αφήσουν τις καλλιέργειές τους, φέτος σηκώνουν τα μανίκια και ετοιμάζονται να σπείρουν παντού βαμβάκια ώστε να μπορέσουν να μπούνε δυναμικά στην αγορά την ερχόμενη περίοδο με μεγάλη παραγωγή και να απολαύσουν τις υψηλές τιμές.
Βέβαια οι βαμβακοκαλλιεργητές είδαν την τιμή να εκτοξεύεται ήδη από φέτος, ξεπούλησαν με τους προμηθευτές να αγοράζουν όσο – όσο, ωστόσο μεγάλο μέρος της παραγωγής τους είχε καταστραφεί από το πράσινο σκουλήκι και τις μετέπειτα άσχημες καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα για άλλη μια χρονιά τα κέρδη τους να είναι περιορισμένα.
Αίσθηση του κ. Ιωάννου είναι ωστόσο πως η τιμή στο βαμβάκι δεν είναι «φούσκα» και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. «Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, ωστόσο φαίνεται πως η τιμή θα έχει ανοδική τροχιά και του χρόνου σίγουρα αλλά και τα επόμενα 2-3. Θα το δούμε αυτό βέβαια».
Πρέπει να αναφερθεί εδώ πως το βαμβάκι πριν από τρία χρόνια πωλούνταν προς 0.17-0.18 λεπτά το κιλό, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούσε τα 0.30-.035 λεπτά το κιλό με αποτέλεσμα οι φετινές τιμές να είναι όχι μόνο δελεαστικές αλλά πραγματικά εξωπραγματικές για τους παραγωγούς.

http://www.taxydromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου