Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Έκπληξη Μέρκελ για τη στάση της Γαλλίας στο λιβυκό ζήτημα


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την «έκπληξή» της για το ότι η Γαλλία αναγνώρισε το εθνικό Συμβούλιο μετάβασης (CNT) της Λιβυκής αντιπολίτευσης και προειδοποίησε κατά της «χρήσης στρατιωτικών μέσων» εναντίον της Λιβύης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μπούντεσταγκ.
«Η Μέρκελ εξέφρασε την έκπληξή της για το ότι η Γαλλία αναγνώρισε το Συμβούλιο της αντιπολίτευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της Κάτω Βουλής του κοινοβουλίου που αναφερόταν στις δηλώσεις της Καγκελαρίου το απόγευμα ενώπιον της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
«Αυτό δεν είναι μια αναγνώριση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η κα. Μέρκελ, και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια σειρά από γαλλικές δραστηριότητες που δεν έγιναν γνωστές παρά μόνον πολύ πρόσφατα. Η καγκελάριος εξέφρασε τον σκεπτικισμό της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση στρατιωτικών μέσων στη Λιβύη», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Γαλλία, έγινε σήμερα η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το όργανο της αντιπολίτευσης στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, και σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, επιθυμεί να προτείνει την Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Ένωση «στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις» εναντίον της Λιβύης.
«Ο Καντάφι κάνει χωρίς αμφιβολία πόλεμο εναντίον του λαού του. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην αρχίσουμε αυτό που δεν μπορούμε να τελειώσουμε», είπε η κ. Μέρκελ σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Επιστολή Σαρκοζί - Κάμερον στην ΕΕ
Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάμερον, με κοινή τους επιστολή που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το Μέγαρο των Ηλυσίων, ζητούν από την ΕΕ να θεωρήσει το εθνικό Συμβούλιο μετάβασης (CNT) της Λιβύης ως «ένα ένα έγκυρο πολιτικό συνομιλητή», εκτιμώντας ότι «ο Καντάφι και η κλίκα του πρέπει να φύγουν».
Σε αυτήν την επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο γάλλος πρόεδρος και ο βρετανός πρωθυπουργός γράφουν ότι οι δύο χώρες «έχουν δεσμευτεί υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας της Λιβύης».
«Ο Μουάμαρ Καντάφι και η κλίκα του πρέπει να φύγουν», δηλώνουν οι δύο άνδρες που προτείνουν μια σειρά μέτρων που θα παρουσιαστούν στους εταίρους τους.
Αν και το Παρίσι ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε σήμερα το CNT ως «το νόμιμο εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού», προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς από τους Ευρωπαίους εταίρους του, οι δύο ηγέτες πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να «στείλει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, ότι θεωρούμε το Συμβούλιο ως ένα έγκυρο πολιτικό συνομιλητή, και μια σημαντική φωνή για το Λιβυκό λαό σε αυτή τη φάση».
Υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία και η Βρετανία «εργάζονται από κοινού για τα στοιχεία του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, για να σταματήσει η χρήση βίας από τον συνταγματάρχη Καντάφι κατά των εξεγερμένων, οι κ.κ. Κάμερον και ο Σαρκοζί δηλώνουν «έτοιμοι να προσφέρουν υποστήριξη σε κάθε ενδεχόμενο, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, στη βάση μιας αποδεδειγμένης ανάγκης, με μια σαφή νομική βάση και ισχυρή περιφερειακή υποστήριξη».
«Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων ή άλλες επιλογές για την παρεμπόδιση αεροπορικών επιθέσεων», προστίθεται στο κείμενο.
«Καλούμε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν πλήρως το εμπάργκο όπλων, συμπεριλαμβανόμενης της απαγόρευσης εξασφάλισης μισθοφορικού ένοπλου προσωπικού, και να λάβουν μέτρα για να αποθαρρύνουν τις στρατολογήσεις ή τις αναχωρήσεις αεροσκαφών ή αυτοκινητοπομπών μισθοφόρων», γράφουν ακόμη οι δύο άνδρες.
«Όσον αφορά τους εκτοπισμένους έξω από τη Λιβύη, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια, οικονομική και υλική», προσθέτουν στην επιστολή τους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου