Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Eurogroup: Καταρχήν συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Τη συμφωνία των «17» για το «Σύμφωνο του ευρώ» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι. Το σύμφωνο προβλέπει – μεταξύ άλλων – τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της απασχόλησης και τη συρρίκνωση των κρατικών χρεών στα όρια της 17μελούς ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το σχέδιο τελικών συμπερασμάτων που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας προβλέπει μεταξύ άλλων συγκράτηση μισθών, ευελιξία στην αγορά εργασίας και μεταρρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, οι χώρες καλούνται να υιοθετήσουν μηχανισμούς που θα βάλουν «φρένο» στο χρέος και υποχρεώνονται να λάβουν μέτρα όταν το χρέος ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

Τέλος, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός των φορολογικών πολιτικών.

Πρόκειται για ένα σχέδιο συμφωνίας που προωθούσε η Γερμανία, με γαλλική υποστήριξη και προϋποθέτει η εφαρμογή του ίδιου σχεδίου συμφωνίας μία εντονότερη οικονομική ανάπτυξη στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι μείζονες αποφάσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 24 και 25 Μαρτίου.

Παπανδρέου: Στο επίκεντρο των αποφάσεων η Ελλάδα 

Την ανάγκη ισχυρών ευρωπαϊκών αποφάσεων για να καθησυχαστούν οι αγορές, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Όπως δήλωσε, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων που θα ληφθούν για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, επισημαίνοντας ότι και στα δύο μέτωπα η Ελλάδα κάνει ότι είναι δυνατόν.

Είπε ακόμα, ότι αναφορικά με την οικονομική κρίση, «η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο με το πρόγραμμά της έχοντας λάβει επώδυνα μέτρα, ώστε να καταστεί βιώσιμη η οικονομία».



http://www.skai.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου