Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Το Ιλινόις η 16η πολιτεία των ΗΠΑ που καταργεί τη θανατική ποινή


Το Ιλινόις έγινε σήμερα η 16η πολιτεία των ΗΠΑ που κατάργησε την θανατική ποινή, ανακοίνωσε το γραφείο του Δημοκρατικού κυβερνήτη
Η κατάργηση ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο του Ιλινόις τον Ιανουάριο αλλά αναμενόταν η επικύρωσή της από τον κυβερνήτη Πατ Κουίν, ο οποίος είχε παλαιότερα ταχθεί υπέρ της θανατικής ποινής.
"Το σύστημά μας της θανατικής ποινής είναι εγγενώς γεμάτο λάθη", δήλωσε ο κυβερνήτης. "Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την εκτέλεση αθώων, γιατί αυτό θέτει σε κίνδυνο τη νομιμότητα της ίδιας της κυβέρνησης του Ιλινόις", πρόσθεσε ο κ. Κουίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σικάγο.
 
Το Ιλινόις δεν έχει προβεί σε καμία εκτέλεση από το 2003 μετά από απόφαση του ρεπουμπλικανού πρώην κυβερνήτη, Τζορτζ Ράιαν, καθώς είχαν εκτελεστεί άνθρωποι που αποδείχθηκε ότι ήταν αθώοι.
 
Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ , τυπικά, η εσχάτη των ποινών εξακολουθεί να είναι σε ισχύ σε 36 Πολιτείες. Μόνο το 2008,  3.263 κρατούμενοι στις ΗΠΑ αντιμετώπιζαν την θανατική ποινή, ενώ και στην Ιαπωνία η εσχάτη των ποινών ισχύει και μάλιστα για αρκετές περιπτώσεις.

http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου