Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ο αραβικός κόσμος σε τροχιά αλλαγών… Η Αίγυπτος ήταν μόνο η αρχή;

Του Ανδρέα Μπελεγρή
Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι απεργίες στην Αίγυπτο παρά τις συστάσεις του στρατού για διακοπή των κινητοποιήσεων. Αύριο απεργούν μετά τους αστυνομικούς, τους δημοσιογράφους και τους εργάτες, και οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι οποίοι απαιτούν αλλαγή των στελεχών στις κρατικές τράπεζες.

Ο στρατός δεν ενεργεί προς την αναχαίτιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, αντίθετα προτιμά ρόλο παρατηρητή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Το γεγονός αυτό διαψεύδει όσους θεωρούν ότι η Αίγυπτος  περνά περίοδο στρατιωτικής δικτατορίας και όχι ιδιόμορφης – έστω -  μεταβατικής κυβέρνησης. Άλλωστε ήδη από εχθές ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες εκλογές στη χώρα εντός εξαμήνου και οι διεθνείς παρατηρητές έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο Κάιρο αφού ανησυχούν για το κάτω από ποιες συνθήκες θα διεξαχθούν οι πρώτες αληθινά ελεύθερες εκλογές στη Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα, η χώρα των Φαραώ έχει μετατραπεί σε χώρα πρότυπο για άλλες κινητοποιήσεις σε όμορες χώρες. Στο Ιράν οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Στη χώρα αυτή έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, ενώ διπλωμάτης της ισπανικής πρεσβείας συνελήφθη κατά λάθος.

Συγχρόνως στο Ιράκ έχουν αρχίσει διαδηλώσεις με στόχο τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών εν γένει και την κάλυψη των βασικών αναγκών των πολιτών από αυτές. Μετά από ένα σφοδρό πόλεμο οι Ιρακινοί προσπαθούν καλώντας σε κινητοποιήσεις συμπολίτες τους μέσω facebook, να ανακτήσουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση.

Στο Μπαχρέιν επίσης οι νέοι καλούν σε διαδηλώσεις συνομηλίκους τους μέσω facebook. Η ισότητα, η ισονομία και η δικαιοσύνη αποτελούν τα βασικά τους αιτήματα.

Στη Λιβύη εκατοντάδες άνθρωποι συγκρούστηκαν με την αστυνομία και υποστηρικτές του λιβυκού καθεστώτος.
Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ότι συγκεντρώσεις υποστήριξης του Μουαμάρ Καντάφι πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα.

Τέλος στην Υεμένη δεν αποφεύχθηκε η σύγκρουση μεταξύ καθεστωτικών και αντικαθεστωτικών διαδηλωτών. Εκεί τρεις χιλιάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν την Προεδρική Κατοικία του Αλί Αμπντάλα Σάλεχ. Η εικόνα θύμισε την Αίγυπτο προ επταημέρου.

Είναι φανερό πως η επιτυχή κατάληξη της αιγυπτιακής επανάστασης των νέων έχει εμπνεύσει πλήθος άλλων χωρών. Ανεξαρτήτως αν τα αποτελέσματα θα είναι και σε αυτές τις περιπτώσεις επιτυχή ή όχι το γεγονός παραμένει ένα: ο αραβικός κόσμος μπαίνει σε τροχιά αλλαγών όπως αιώνες τώρα δεν είχε καν φαντασιωθεί!



http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου