Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -Θέμα: Το Σύνολο Κέλσος στο Ατενέουμ σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με έργα από την Παλιά Μουσική και διασκευασμένα τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι, διανθισμένο με προβολές έργων μεγάλων ζωγράφων -Athenaeum, Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011, στις 20:30

-Athenaeum, Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011, στις 20:30


Το Σύνολο Κέλσος είναι από τα γνωστότερα σχήματα Παλιάς Μουσικής στην Ελλάδα, με κύριο ρεπερτόριο έργων από την Ευρώπη του 16ου-17ου αιώνα.
Τα μουσικά τους όργανα, πιστά αντίγραφα της εποχής, είναι τα φλάουτα με ράμφος, η θεόρβη (λαούτο μπαρόκ) και η βιόλα ντα γκάμπα, η δε μουσική, προερχόμενη από  ιστορικές εκδόσεις της περιόδου, περιλαμβάνει  συνθέσεις δωματίου (σονάτες, καντσόνες, κοντσέρτα), μουσική θεάτρου, χορευτικές και εορταστικές σουίτες αφιερωμένες σε ιστορικά και καλλιτεχνικά γεγονότα.
Εκτός από την Παλιά Μουσική, στο ρεπερτόριο περιλαμβάνεται  σύγχρονη ελληνική και ξένη μουσική, με μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι,  διασκευασμένα  στο παλιό ύφος  και για τα όργανα εποχής του Συνόλου.

Στη μουσική βραδιά του Ατενέουμ, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011, στις 20:30 οι ερμηνευτές του Κέλσος: Φαίνη Νούσια, σοπράνο, Mechthild Stark, φλάουτο με ράμφος, Νίκος Νικολαΐδης, φλάουτο με ράμφος, Έλλη Τσενέ, φλάουτο με ράμφος, Σταύρος Κατηρτζόγλου, θεόρβη, Helga Γιαννούλα, βιόλα ντα γκάμπα θα ερμηνεύσουν έργα συνθετών του 17ου αιώνα (Monteverdi, Brunelli, Fontana, Schütz, Purcell, Steffani και ανώνυμου της εποχής) και θα συναντηθούν με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, που διασκευασμένα από το σύνολο "Σαν παλιά μουσική" συνυπάρχουν σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα- οδοιπορικό σε ένα μουσικό και εικαστικό ταξίδι στην Ευρώπη του 16ου και 17ου αιώνα, αφού διανθίζεται και   
με προβολές εικαστικών αριστουργημάτων από τους μεγάλους ζωγράφους Καραβάτζιο, Ρέμπραντ, Βαν Ντάικ, Βερμέερ, Μπερνίνι, και άλλους, σε επιλογή και αφήγηση της γλύπτριας Ιωάννας Ομορφοπούλου.


Το Πρόγραμμα
Α’ Μέρος
Η Αναγέννηση στον Βορρά
Ανωνύμου: χορευτική σουίτα από την Πολωνία, 1622

Από την Ελισσαβετιανή Αγγλία
John Dowland (1563-1626)
Από τoν κύκλο " Songs and Ayres",  Λονδίνο 1598/1601
"Shall I Sue"-"Come Heavy States of Night"-"Come Αway,  Sweet Love”

Στην Ιταλία της εποχής των Μεδίκων
C.Monteverdi (1567-1643): τρείς χοροί από το Μπαλέτο “Tirsi e Clori “, 1615
Αntonio Brunelli (1575-1630): από το “Balleto a 5”: Ballo Grave-Gagliarda-Corrente, 1620

Η Βενετσιάνικη  Σονάτα
Giovanni Battista Fontana (1570-1632)
"Sonata Duodecima” για τρία φλάουτα με ράμφος και μπάσο κοντίνουο,
από την συλλογή “ Sonate a 1, 2, o 3 stromentι e basso,  έκδοση του 1641

Δύο Καντάτες από την Γερμανία
Heinrich Schütz (1585-1672)
“Anima mea liquefacta est”-“Adjuro vos, filiae Jerusalem”
 από τον κύκλο “Symphoniae Sacrae”, Δρέσδη 1650


Β’ Μέρος
Στην Αγγλία της Παλινόρθωσης
Henry Purcell (1659-1695)
Σουίτα από την Μάσκα "Fairy Queen",
πάνω στο "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" του W.Shakespeare, Λονδίνο 1692
Entry Dance-“If Love’s a Sweet Passion”-Rondeau- Song-Hornpipe

Aπο την Γαλλία των αρχών του 18ου αιώνα
Joseph Bodin de Boismortier (1689-1755)
Σονάτα σε σολ ελάσσονα για τρία φλάουτα με ράμφος και μπάσο κοντίνουο,
Παρίσι 1720
Adagio-Presto-Adagio-Allegro

Ενας Ιταλός στo Βορρά

Αgostino Steffani (1654-1728):
Άρια από την Όπερα "Briseide", Αννόβερο 1696
"Vieni o cara amata sposa"

Σαν Παλιά Μουσική
Μάνου Χατζιδάκι (1925-1994):
“Ήρθε Νοτιάς, ήρθε Βοριάς”, το πρώτο τραγούδι που έγραψε ο συνθέτης, 1943
O κόσμος σου να είμαι εγώ” (“Dedication”), από τον κύκλο “Αντικατοπτρισμοί” (“Reflections”), 1993(1969)
“Περιμπανού”, από τον ίδιο κύκλο
Διασκευές από το Σύνολο Κέλσος


Ερμηνεύουν:
Φαίνη Νούσια, σοπράνο
Mechthild Stark, φλάουτο με ράμφος
Νίκος Νικολαΐδης, φλάουτο με ράμφος
Έλλη Τσενέ, φλάουτο με ράμφος
Σταύρος Κατηρτζόγλου, θεόρβη
Helga Γιαννούλα, βιόλα ντα γκάμπα

Σύνολο Κέλσος
********

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011, στις 20:30
Σύνολο Κέλσος
Γενική είσοδος € 10

ATHENAEUM
Αδριανού 3, 10555 Θησείο, Τηλέφωνα: 2103211987-49-55




Βιογραφικά στοιχεία συντελεστών


Φαίνη Νούσια: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσικό τραγούδι με τους Γ. Γεωργιλοπούλου, Σ. Σακκά, Φ. Βουτσίνο. Μελέτησε Παλιά Μουσική στην Musikhochschule της Κολωνίας, και στην Αγγλία με την Ε. Kirkby και τον A. Parrot. Σπούδασε επίσης Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ως παραγωγός μουσικών εκπομπών και είναι μέλος της χορωδίας της ΕΡΑ. Ελαβε μέρος ως σολίστ σε συναυλίες και ηχογραφήσεις της χορωδίας της ΕΡΑ για το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση. Είναι ιδρυτικό μέλος του σολιστικού συνόλου “Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής”, με το οποίο έχει πραγματοποιήσει  πολυάριθμες συναυλίες στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

Νίκος Νικολαϊδης: Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο  Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μηχανολόγος Μηχανικός.  Ασχολήθηκε με την μελέτη και ερμηνεία της Παλιάς Μουσικής και του φλάουτου με ράμφος, καθώς και με την διασκευή/ενορχήστρωση συγχρόνων κομματιών του ρεπερτορίου στα όργανα της εποχής. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συνόλου.                                            

Mechthild Stark: Γεννήθηκε στην Καρλσρούη της Γερμανίας. Σπούδασε  φλάουτο με ράμφος  στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης απ΄ όπου πήρε το Δίπλωμα της με Άριστα Παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ελβετία και Ολλανδία. Έχει εμφανισθεί σε συναυλίες και ηχογραφήσεις σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Από το 1990 εργάζεται στην Ελλάδα διδάσκοντας φλάουτο με ράμφος και δίνοντας συναυλίες.

Σταύρος Κατηρτζόγλου: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε  κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο, απ’ όπου πήρε το δίπλωμα του με Άριστα Παμψηφεί  το 1985.  Παρακολούθησε σεμινάρια κιθάρας και συνέχισε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά και στην σύνθεση με τον Περικλή Κούκο στο ίδιο Ωδείο, όπου πήρε το δίπλωμα του με Άριστα και Α΄ Βραβείο. Έχει  εκδώσει διδακτικά βιβλία.  Από το 1989 ασχολείται ιδιαίτερα με την Παλιά Μουσική και την μελέτη της θεόρβης (μπαρόκ λαούτου). Σήμερα είναι καθηγητής στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και διδάσκει θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο.

Ηelga Hohnberg-Γιαννούλα: Γεννήθηκε στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας. Σπούδασε Εκκλησιαστική  Μουσική (Εκκλησιαστικό Όργανο, Πιάνο και Διεύθυνση Χορωδίας),  καθώς και βιόλα ντα γκάμπα στην Ανωτάτη Μουσική Σχολή του Lübeck απ΄ όπου πήρε το Δίπλωμα της. Είναι Οργανίστα και Διευθύντρια της Χορωδίας της Γερμανικής Εκκλησίας Αθηνών. Έχει δώσει συναυλίες σ΄ όλη την Ελλάδα και στη Γερμανία και έχει κάνει  πολυάριθμες ηχογραφήσεις στο Ραδιόφωνο και εμφανίσεις στην Τηλεόραση.
 Με το Σύνολο συνεργάζεται η Eλλη Τσενέ: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 2003 από το τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών, ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές τις Σπουδές στον τομέα της αξιοποίησης των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση. Το 2009 με καθηγήτρια την Μechthild Stark πήρε το δίπλωμά της στο φλάουτο με ράμφος. Από το 2003 εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση και διδάσκει το φλάουτο με ράμφος στη Μουσική Σχολή Δάφνης. Συνεργάζεται με το Σύνολο Κέλσος από το 2009.

Το Σύνολο Κέλσος, στην πολυετή ενασχόλησή του με  το   είδος της Παλιάς Μουσικής, έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εμφανίσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές, καθώς και ειδικές εκδηλώσεις σε ιστορικούς χώρους και Μουσεία, παρουσία ελληνικού και ξένου κοινού.

Το Σύνολο Κέλσος εκπροσώπησε την χώρα στο 20στό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής της Σμύρνης (2006), με την στήριξη των Υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού, παρουσιάζοντας την δουλειά του αυτή στην ομώνυμη του Βιβλιοθήκη του Κέλσου, στον ιστορικό χώρο της Εφέσου.
[H πρωτότυπη συνωνυμία δεν αφορά στο ίδιο πρόσωπο. Το Σύνολο πήρε το όνομα του το 1994 από την οδό Κέλσου (του Επικούρειου Φιλόσοφου), στο Μέτς της Αθήνας, όπου για πρώτη φορά συναντήθηκαν τα μέλη του, ενώ η Βιβλιοθήκη της Εφέσου οφείλει το όνομα της στον Ρωμαίο Συγκλητικό Κέλσο, του 2ου μ. Χ. αιώνα  !]


*****

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου