Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Αφιέρωμα στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη


Συμμετέχουν: Χ. Γαργανουράκης Β. Καρεφυλάκης Οικογένεια Ν. Ξυλούρη Διωματάρηδες κ.α.

@ Δημήτρια
15/10/2010
20:30
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, τιμώντας τη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη, διοργανώνει εκδήλωση σε συνεργασία με την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες με αναφορά στη ζωή και το έργο του, με ομιλητές τους: Πέτρο Πετρακάκη, πρόεδρο της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας και Γιώργο Παναγιωτάκη, ιστορικό, επίτιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης, προβολή DVD σχετικό με την παρουσία του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας, συμμετοχή των μουσικών, χορευτικών και χορωδιακών τμημάτων της Παγκρήτιου, τραγούδια από το λυράρη Βασίλη Καρεφυλάκη.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η σύζυγος του αείμνηστου καλλιτέχνη, στην οποία θα γίνει απονομή τιμητικής πλακέτας.

Ο Νίκος Ξυλούρης ή Ψαρονίκος, γεννήθηκε το 1936 στα Ανώγεια του Ρεθύμνου της Κρήτης, από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες.

Σε νεαρή ηλικία απέκτησε την πρώτη του λύρα και πολύ γρήγορα άρχισε να παίζει σε γάμους και πανηγύρια.

Στα 17 του μετακόμισε στο Ηράκλειο και δούλεψε στο νυχτερινό κέντρο «Κάστρο». Το 1958 παντρεύτηκε την Ουρανία Μελαμπιανάκη. Τον ίδιο χρόνο ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο «Μια μαυροφόρα που περνά».

Ακολουθούν και άλλα τραγούδια σε δίσκους 45 στροφών. Το 1960 γεννήθηκε ο γιος του Γιώργος και το 1966 η κόρη του Ρηνιώ, χρονιά που κέρδισε το πρώτο βραβείο σε φεστιβάλ μουσικής στο Σαν Ρέμο, παίζοντας με τη λύρα του ένα συρτάκι. Το 1967 άνοιξε στο Ηράκλειο το κέντρο «Ερωτό-κριτος». Το 1969 ηχογράφησε το δίσκο «Ανυφαντού» και λίγους μήνες αργό-τερα εμφανίστηκε σε Αθηναϊκό κέντρο. Από τον ποιητή και σκηνοθέτη Ερρίκο Θαλασσινό γνώρισε το Γιάννη Μαρκόπουλο, με τον οποίο συνεργάστηκε στους δίσκους «Χρονικό» και «Ριζίτικα».

Το 1971 ξεκίνησε εμφανίσεις μαζί του στη μπουάτ «Λήδρα». Το 1973 τραγούδησε στο θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο», στο θέατρο «Αθήναιον», παράσταση του Κώστα Καζά-κου και της Τζένης Καρέζη.
Πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου 1980.

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου