Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

SOS, χάνουμε τις παραλίες μας...".

Όταν απέναντι σε μια δύναμη της φύσης, όπως η θάλασσα, δεν υψώνεται πλέον το φυσικό εμπόδιο που για αιώνες την αντιπάλεψε, η άμμος, το βότσαλο, τότε η νίκη είναι με το μέρος του υγρού στοιχείου.
Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι άμμου απομακρύνονται από τις όχθες των ποταμών για τις ανάγκες των κατασκευών και δεν φτάνουν ποτέ στις ακτές για τη φυσική τους αναγέννηση και οχύρωση απέναντι στον μόνιμο "εχθρό".
Αν στις αμμοληψίες προσθέσει κανείς τα φράγματα, τα μεγάλα τεχνικά έργα, την
 ανεξέλεγκτη παράκτια δόμηση, τα πλημμυρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής, αντιλαμβάνεται γιατί 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα παράκτιας γης σε μήκος 20.000 χλμ. σε όλη την Ευρώπη, αξίας 1 τρισ.ευρώ, κινδυνεύουν να χαθούν, γιατί το νερό "καταπίνει" λίγο - λίγο καλλιέργειες, θέρετρα, βιομηχανίες, οικισμούς - περισσότερα από 15 χλμ το χρόνο - επηρεάζοντας τη ζωή 70 εκατομμυρίων Ευρωπαίων.
Στη χώρα μας περισσότερα από 5.100 χλμ παραλιών χάνουν καθημερινά τη μάχη με τη θάλασσα. Επιστημονικά, το λένε διάβρωση ακτών και μεταφράζεται σε ετήσια είσοδο της θάλασσας κατά 0,5 έως 2 μέτρα στην παράκτια ζώνη.
Η Κορινθία εκπέμπει αυτές τις ημέρες SOS, το ίδιο και τουριστικές και αγροτικές περιοχές σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα.
Ωστόσο κανείς, πλην των άμεσα πληττομένων, δεν μοιάζει να ακούει τις εκκλήσεις αγωνίας γηγενών και επιστημόνων.
Πέραν των βασικών περιβαλλοντικών μέτρων, τα οποία δεν εφαρμόζονται και θα περιόριζαν και τη διάβρωση των ακτών, δεν υφίσταται καν θέμα διαχείρισης αυτής της ζώνης υψηλής φυσικής και κοινωνικής αξίας, αυτού του πολλαπλού συστήματος (οικολογικό, πολεοδομικό, κοινωνικό), όπως και ελάχιστα γίνονται για την αποκατάσταση της ζημιάς (μεταφορές άμμου στις ακτές κ.α)
Είναι βέβαιο, ότι θα ξυπνήσουμε όταν θα επιβάλλονται μόνο "σκληρές" μηχανικές λύσεις (κυματοθραύστες, προστατευτικά τείχη, μεταφορές κτιρίων) και δεν θα υπάρχει ίσως ούτε χρόνος ούτε χρήμα για μερική σωτηρία.
OIKO

http://i-diadromi.blogspot.com/2010/06/sos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου