Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Εκατό εκατομμύρια ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία

Εκατό εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και τριετή, αντί πενταετή, ομόλογα για την αποπληρωμή των χρεών του 2009 ήταν οι σημερινές νέες βελτιωμένες προτάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους προμηθευτές των νοσοκομείων για την αποπληρωμή των χρεών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, οι προμηθευτές θα εξοφληθούν τοις μετρητοίς με 245 εκατ. ευρώ για τα έτη 2005-2006 και για το πρώτο εξάμηνο του 2007. Για το υπόλοιπο του 2007, που είναι 1,1 δισ. ευρώ, θα πληρωθούν με άτοκα μονοετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Για τα χρέη του 2008, που ανέρχονται σε 2.2 δις, με διετή ομολόγα, και το 2009, που ανέρχονται σε 2 δις, με τριετή ομολόγα.Σύμφωνα με ανακοινώσεις των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών, υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία με τους ……….
εκπροσώπους των συλλόγων προμηθευτών. Στο πακέτο των νέων προτάσεων που κατέθεσαν σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία περιλαμβάνεται επίσης, και η πλήρης εξόφληση του χρέους με έκπτωση 15%.

Η απάντηση των εκπροσώπων των προμηθευτών αναμένεται σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο, όπου θα συνεδριάσουν, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα δεχθούν τη νέα πρόταση των συναρμοδίων υπουργείων, η οποία είναι και η τελική.Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις ναυάγησαν, καθώς οι προμηθευτές διαφωνούσαν με τον διακανονισμό του χρέους που πρότεινε η κυβέρνηση, δηλαδή την αποπληρωμή με κρατικά ομόλογα αλλά και τη μείωση της έκπτωσης επί του χρέους στο 13%, από 18%-19% που ήταν η αρχική πρόταση.Η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κάλεσε για τελευταία φορά τους προμηθευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μιλώντας με σκληρή γλώσσα: «Δεν είναι δυνατό σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός κάνει θυσίες, κάποιοι κύριοι που τα τελευταία χρόνια έχουν βγάλει πολλά λεφτά να δημιουργούν τεχνητή έλλειψη υλικών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών» όπως δήλωσε σήμερα το πρωί, ενώ χθες η υπουργός κατηγόρησε τους προμηθευτές ότι έχουν εκβιαστική συμπεριφορά, διαμηνύοντας πως «το πάρτι στο χώρο της υγείας έχει τελειώσει».Για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώσε σήμερα το πρωί ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ανοίγουν τις πύλες τους για τους πολίτες, αρκεί να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.
http://konstantopoulio.blogspot.com/2010/06/blog-post_15.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου