Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Προβλέπεται εκρηξη ανεργίας στο 20%.


Για κοινωνική έκρηξη και άλμα των απολύσεων προειδοποιούν τα συνδικάτα μετά τη δημοσιοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά από τον κ. Α. Λοβέρδο- τη στιγμή που η ανεργία έχει ήδη εκτοξευτεί στο 11,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2010 φτάνοντας σε υψηλό δεκαετίας.
Το Διάταγμα καθιστά ευκολότερες και φθηνότερες τις απολύσεις, περιορίζοντας ουσιαστικά στο μισό τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, μέσω της μεγάλης μείωσης του χρόνου προειδοποίησης του εργαζομένου από τον εργοδότη.
Οι εκτιμήσεις των εργατικών συνδικάτων αναφέρουν ότι με τις σχεδιαζόμενες ανατροπές:
1 Θα επέλθει έκρηξη της πραγματικής ανεργίας στο 20%.
2 Θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς οι μειώσεις στις αποδοχές των νέων όπως και η μικρότερη αμοιβή σημαίνουν λιγότερες εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία.
3 Θα δημιουργήσουν τη γενιά των 500-600 ευρώ, αφού λόγω της υψηλής ανεργίας οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν νέους έως 21 ετών με μισθό που θα αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου μισθού και από 21 έως 25 ετών στο 85% (σ.σ.: τα υπόλοιπα χρήματα προβλέπεται ότι θα καταβάλλονται από τον ελλειμματικό ΟΑΕΔ).
Η ανασφάλιστη εργασία και η εργασιακή ανασφάλεια «σημαδεύουν» σήμερα την αγορά εργασίας που θυμίζει ζούγκλα με μισθούς πείνας, ευέλικτες μορφές απασχόλησης, περικοπές εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Εκτός από τις κατάφωρες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας (ρεπό, άδειες, υπερωρίες κ.ά), η οικονομική κρίση ωθεί νέους και ανέργους σε «συμβιβασμό» για μια φθηνή θέση εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «ευέλικτα απασχολούμενοι» ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Με βάση την καταγραφή που έχει γίνει με πρωτοβουλία ομάδας πανεπιστημιακών (ανάμεσά τους, οι Σ. Ρομπόλης, Α. Δεδουσόπουλος, Κ. Δημουλάς, Ι. Κουζής, Ι. Μηλιός, Ν. Πετραλιάς, Δ. ΤραυλόςΤζανετάτος κ.ά.):
350.000 είναι οι προσωρινά απασχολούμενοι.
270.000 εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
30.000 «ενοικιάζονται», μέσω των γραφείων διαμεσολάβησης, για να εργαστούν.
70.000 είναι σε καθεστώς εργολαβίας.
30.000 απασχολούνται με τα προγράμματα Stage (χωρίς ασφάλιση και με χαμηλό μισθό). 270.000 είναι οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου