Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Μαζικός θάνατος πιγκουίνων λόγω του ψύχους στη Ν.Αφρική

Σχεδόν 500 νεοσσοί αφρικανικών πιγκουίνων πέθαναν σε διάστημα 24 ωρών λόγω της παγωνιάς που σαρώνει τη Νότιο Αφρική.

Οι μαζικοί θάνατοι καταγράφηκαν σε ένα από τα νησιά που φιλοξενούν αποικίες πιγκουίνων έξω από την επαρχία του Ίστερν Κέιπ, ανακοίνωσε η νοτιοαφρικανική υπηρεσία εθνικών πάρκων.

«Οι νεοσσοί, ηλικίας από λίγων εβδομάδων μέχρι μερικών μηνών, καλύπτονταν μόνο από τα πρώτα τους πούπουλα και υπέκυψαν στον ψυχρό και υγρό καιρό που έπληξε το Μπέρντ Άιλαντ» δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων SAPA.

Η τρικυμιώδης θάλασσα καθιστά δύσκολη την πρόσβαση στο νησί για την εκτίμηση του ακριβούς αριθμού των νεκρών πιγκουίνων.

O μαζικός θάνατος των νεοσσών δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, δημιουργεί όμως μια «επιπλέον απειλή» για την επιβίωση του είδους, εκτίμησε η υπηρεσία πάρκων SANParks.

O αφρικανικός πιγκουίνος Spheniscus demersus, γνωστός για τις κραυγές του που θυμίζουν γκάρισμα γάιδαρου, ζει αποκλειστικά σε 24 νησιά που βρίσκονται έξω από τις νοτιοδυτικές ακτές της Αφρικής, ανάμεσα στη Νότιο Αφρική και τη Ναμίμπια.

Κατατάσσεται στα «ευάλωτα» είδη και οι πληθυσμοί του εκτιμάται ότι βρίσκονται σε πτώση.

Εκτός από τους πιγκουίνους, το ψύχος αυτής της εβδομάδας επηρεάζει και πολλές από τις πόλεις που φιλοξενούν το Παγκόσμιο Κύπελο.

Η θερμοκρασία έπεσε στους -2 βαθμούς Κελσίου στο Γιοχάνεσμπουργκ το βράδυ της Τρίτης και στους -5 στην κεντρική πόλη Μπλουμφοντέιν.(in.gr) 
 
http://terrasos.pblogs.gr/2010/06/641535.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου