Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ανακαινίζεται το Μουσείο στη Στοά του Αττάλου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στη Στοά του Αττάλου, που έχουν σκοπό την ανακαίνιση του πάνω ορόφου της Στοάς και το άνοιγμά τους στο κοινό.Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την ψηφιοποίηση του υλικού από τις ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2012.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, σύγχρονα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ανακαινισμένου κτιρίου θα καθαριστούν και το διαχωριστικό που χωρίζει την ανοικτή κιονοστοιχία από τα γραφεία και τις αποθήκες θα αντικατασταθεί με ένα νέο διαφανές.

Αυτό θα επιτρέψει στους επισκέπτες να βλέπουν τις περιοχές όπου αποθηκεύονται οι αρχαιότητες.

Επιπλέον, ένας εκθεσιακός χώρος θα δημιουργηθεί στην ανοικτή κιονοστοιχία του ορόφου για να προβληθούν επιπλέον ευρήματα από τις αποθήκες του μουσείου.

Αυτό θα διπλασιάσει ουσιαστικά το μόνιμο εκθεσιακό χώρο προσιτό στο κοινό και θα παρέχει ένα χώρο για προσωρινές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και διαλέξεις.

Ένας δεύτερος στόχος του έργου είναι η ψηφιοποίηση του υλικού από τις ανασκαφές της Αρχαίας Αγοράς.

Όλα τα υλικά που ανακτώνται από τα σχεδόν 80 χρόνια της ανασκαφής στην Αρχαία Αγορά είναι αποθηκευμένα στη Στοά του Αττάλου, καθιστώντας το μοναδικό ερευνητικό κέντρο.

Για κάθε αντικείμενο υπάρχει αναφορά στην πηγή της ανασκαφής και το πλαίσιο στο οποίο βρέθηκε. Υπάρχουν αρχεία που πληροφορούν για το που, το πότε και με ποια άλλα αντικείμενα βρέθηκε ένα εύρημα, τα οποία έχουν συχνά σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση μας για την ημερομηνία και τη χρήση οποιουδήποτε κομματιού.

Ο τρίτος στόχος του έργου θα είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ολοκληρωμένου και συνεκτικού ψηφιακού αρχείου όλων των αρχαιολογικών πόρων στην Αρχαία Αγορά: από τις βάσεις δεδομένων των αρχαιοτήτων, τις φωτογραφίες, καθώς και αρχιτεκτονικά σχέδια, μέχρι τα τρέχοντα δεδομένα ανασκαφών, εκθέσεις και εκδόσεις.

Αυτό το ψηφιακό αρχείο θα είναι αναζητήσιμο και προσβάσιμο από οπουδήποτε, ελεύθερα διαθέσιμο στο κοινό, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σπουδαστές του κλασικού κόσμου, και τις κοινότητες των θαυμαστών του κλασικού κόσμου παντού.

Το έργο αποτελεί συνεργασία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και της Α’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Έχουν ήδη προκηρυχθεί διαφορετικοί διαγωνισμοί για την υλοποίηση του έργου, ενώ ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του τεύχους προκήρυξης για το διαγωνισμό της ψηφιοποίησης.

Παράλληλα, ετοιμάζεται ο μεγάλος όγκος του υλικού που θα ψηφιοποιηθεί, με τη συγγραφή των απαραίτητων προδιαγραφών να έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, προχωράει η συντήρηση των γλυπτών του Μουσείου της Στοάς του Αττάλου. Μέχρι σήμερα έχουν καθαριστεί και συντηρηθεί 35 λίθινα εκθέματα επί συνόλου 56 και βρίσκεται σε εξέλιξη ο καθαρισμός των άλλων 19 έργων. Επίσης, έχουν καθαριστεί 24 από τις 33 πώρινες βάσεις των γλυπτών που βρίσκονται στον πρώτο όροφο του κτιρίου.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται η μουσειογραφική μελέτη για την επανέκθεση των γλυπτών στον άνω όροφο της Στοάς.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2012. 



tanea
http://sarotiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου