Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Αποκάλυψη: η καρέττα – καρέττα διαθέτει... GPS



Οι διάσημες θαλάσσιες χελώνες καρέττα – καρέττα αποτελούν ίσως το μόνο ζώο που δεν αντιλαμβάνεται μόνο το γεωγραφικό πλάτος, αλλά και το γεωγραφικό μήκος. Αυτό επισημαίνει επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που δημοσιεύεται στην βρετανική επιθεώρηση «Current Biology» και αναφέρει ότι το επαπειλούμενο είδος φαίνεται να έχει στη διάθεσή του μια ασυνήθιστα προηγμένη βιολογική πυξίδα από.. γεννησιμιού του.

Η έρευνα βασίστηκε σε πειράματα που έγιναν σε ενυδρείο. Ο επικεφαλής της μελέτης Νέιθαν Πάτμαν και η ομάδα του πήραν νεογέννητες χελώνες από τις ακτές της Φλόριντα και τις άφησαν να κολυμπούν σε κυκλικά ενυδρεία, εκτεθειμένα σε μαγνητικά πεδία αντίστοιχα με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σε όλες τις περιπτώσεις τα χελωνάκια κολύμπησαν προς την κατεύθυνση που θα έπρεπε να πάρουν για να επιστρέψουν στην παραλία των προγόνων τους.

Πολλά είναι τα ζώα που έχει διαπιστωθεί ότι αντιλαμβάνονται την ένταση του μαγνητικού πεδίου της Γης και προσδιορίζουν έτσι το γεωγραφικό πλάτος, δηλαδή τη θέση τους στον άξονα βορρά-νότου. Ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολος ο καθορισμός του γεωγραφικού μήκους, δηλαδή της θέσης στη διεύθυνση ανατολής-δύσης, κάτι που ωστόσο οι χελώνες δείχνουν να επιτυγχάνουν μια χαρά. Η καρέττα - καρέττα δείχνει να διαθέτει ένα εξελιγμένο εσωτερικό GPSκαι έτσι τα καταφέρνει στα μεγάλα ταξίδια της στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό.

Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει εν πολλοίς άγνωστος. Το πιθανότερο όμως είναι ότι οι χελώνες αντιλαμβάνονται το πλάτος από την ένταση του μαγνητικού πεδίου, η οποία είναι υψηλότερη στους πόλους και χαμηλότερη στους τροπικούς, ενώ για την περίπτωση του γεωγραφικού μήκους, οι χελώνες μάλλον χρησιμοποιούν ως γνώμονα τη γωνία που σχηματίζουν οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου με την επιφάνεια της Γης. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η φυσική πυξίδα που φαίνεται να διαθέτουν οι καρέττα – καρέττα αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω επιστημονικής έρευνας...

http://www.star.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου