Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ.


 
Ακούμε πολύ συχνά για σοβαρούς τραυματισμούς αθλητών υψηλού επιπέδου ή ακόμα και για αιφνίδιους θανάτους κάποιων εξ' αυτών. Τα αίτια είναι πολλά και ποικίλουν ανάλογα το άθλημα. Δυστυχώς τελευταία τα φαινόμενα αυτά έχουν παρατηρηθεί και σε μικρότερες ηλικίες και όχι μόνο σε επαγγελματίες αθλητές .Σκοπός μας στο άρθρο αυτό είναι να ενημερώσουμε τους γονείς για τις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένας αθλητής από μικρή ηλικία ώστε να θωρακιστεί από προβλήματα που μπορεί να προκύψουν πρώτα για την υγεία και μετά για την καριέρα που μπορεί να κάνει.
Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα ιατρικών & παραιατρικών γνώσεων και πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιούνται με τον κατάλληλο εξοπλισμό και από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό & να πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Τέτοιες είναι:
1.      ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ-ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ.
Με τις εξετάσεις αυτές βλέπουμε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων και παρεμβαίνουμε ώστε να αποκατασταθεί ο οργανισμός του αθλητή και να προλάβουμε επώδυνες διαδικασίες όπως πχ της μυόλυσης, που οι παλιοί έλεγαν «κάψιμο»των μυών ή πιθανές επιπλοκές στο συκώτι, στα νεφρά κ.α. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει και η γνώση αυτών που χειρίζονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών αφού είναι γνωστό σε όλους ότι πέρα της φυσικής αποκατάστασης ενός οργανισμού υπάρχουν και πολλοί «καλοθελητές» που χρησιμοποιούν τις εξετάσεις αυτές για να προτείνουν στους αθλητές εργογόνα βοηθήματα αγνώστου προελεύσεως με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία ενός παιδιού-αθλητή.

 2.      Η.Κ.Γ & TRIPLEX ΚΑΡΔΙΑΣ.
Τα περισσότερο σοβαρά προβλήματα αφορούν την καρδιά ενός αθλητή και για αυτό πρέπει να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από καρδιολόγο ώστε να προφυλάσσονται από παθήσεις όπως υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια,ανωμαλίες στεφανιαίων,διατατική  μυοκαρδιοπάθεια,ισχαιμική καρδιοπάθεια κ.α.

 3.      ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ & ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
Πιθανές αναπνευστικές παθήσεις αποκαλύπτονται από τις μετρήσεις αυτές είτε είναι αποφρακτικού τύπου(π.χ άσθμα) είτε είναι περιοριστικού τύπου (π.χ πνευμονία) και αξιολογούμε τα «όρια» του αναπνευστικού συστήματος ώστε να μην τα ξεπερνάμε κατά την εφαρμογή προπονητικών προγραμμάτων αλλά σταδιακά να επιτυγχάνουμε όλο και καλύτερες επιδόσεις χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία του αθλητή.
 
4.      ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ & ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ.
Με τις εξετάσεις αυτές μπορούμε να βελτιώσουμε μυοσκελετικές ανωμαλίες του αθλητή και πρωτίστως να κατευθύνουμε τα προπονητικά προγράμματα στην κατεύθυνση της πρόληψης από σοβαρούς τραυματισμούς που θέτουν σε κίνδυνο την εξέλιξη ενός επίδοξου αθλητή υψηλών επιδόσεων.

ΤΟΥΡΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ,ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ MC 

http://www.ourboys.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου