Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

«Η μαμά μου θέλει να παντρευτώ»


Την αποκατάσταση και γρήγορα της κόρης της θέλει η μητέρα της Κατερίνα Στικούδη, όπως αποκάλυψε η ίδια η τηλεπαρουσιάστρια, η οποία βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «Πρωινό mou».

«Η μαμά μου θέλει να παντρευτώ να κάνω παιδί, αλλά εγώ της λέω ότι αυτό θα γίνει όταν έλθει η ώρα. Απλά θέλω κι εγώ, όπως όλοι τον χρόνο μου» δήλωσε η sexy Κατερίνα.

Εξήγησε, επίσης, ότι αν και την ευχαριστεί το γεγονός ότι όλοι μιλάνε για την εξωτερική της εμφάνιση, η ίδια δεν θεωρεί ότι είναι «το άλφα και το ωμέγα».



http://www.zougla.gr/

Πως θα κινηθούν αύριο τα ΜΜΜ




Τετράωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι σε ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ και Μετρό, κατά τις ώρες από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 4:00 το απόγευμα.

Ύστερα από προσφυγή της διοίκησης του ΗΣΑΠ στο αρμόδιο δικαστήριο, κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές τόσο την χθεσινή στάση εργασίας που είχαν κηρύξει οι εργαζόμενοι, όσο και την 24ωρη απεργία που είχαν προαναγγείλει για αύριο.

Επιπλέον, οι του Μετρό που επρόκειτο να εργασθούν κανονικά αύριο, θα συμμετάσχουν τελικά στην τετράωρη στάση εργασίας, ύστερα από την διαφωνία του ενός από τα τέσσερα σωματεία για πλήρη αναστολή των κινητοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι τα τρόλεϊ και ο Προαστιακός θα πραγματοποιήσουν κανονικά τα δρομολόγιά τους.



http://www.zougla.gr/

Η συννεφιά «έκρυψε» την έκλειψη Ορατή κυρίως στο Ιόνιο, τα νησιά των Κυκλάδων και την Πελοπόννησο ήταν η μερική έκλειψη του ηλίου. Η συννεφιά δυσχέρανε την παρατήρηση του φαινομένου στην Αθήνα.

Πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής ο ηλιακός δίσκος καλύφθηκε σε ποσοστό περίπου 66% (κοντά στο 70% ήταν η κάλυψη στη Θεσσαλονίκη) αλλά η έκλειψη ήταν ορατή ελάχιστες μόνο στιγμές, καθώς τα σύννεφα και ο βαρύς ουρανός δυσχέραναν την παρατήρησή της.                         



Παρατηρήθηκε επίσης, ιδίως στην δυτική Ελλάδα, απότομη αναχαίτιση του ρυθμού ανόδου της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια κορύφωσης του φαινομένου.
Για να δείτε φάσεις από την μερική έκλειψη Ηλίου, όπως αυτή έγινε ορατή σε διάφορα μέρη της Γης, πατήστε εδώ

Αυτό δεν εμπόδισε αρκετούς φίλους της αστρονομίας να συγκεντρωθούν στο προαύλιο του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου μέλη της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ερασιτέχνες αστρονόμοι είχαν εγκαταστήσει τηλεσκόπια και εξηγούσαν σε κάθε ενδιαφερόμενο τα «μυστικά» της έκλειψης. 
Κορύφωση στις 10.23
Η έκλειψη στον ουρανό της Αττικής άρχισε στις 8.58 το πρωί, κορυφώθηκε στις 10.23 και ολοκληρώθηκε δύο λεπτά από τις 12 το μεσημέρι. Από την παρεμβολή της Σελήνης ανάμεσα στη Γη και τον Ηλιο, ο ηλιακός δίσκος καλύφθηκε γύρω στο 66% της ορατής επιφάνειάς του (με σημείο παρατήρησης την Αττική).  Όσο πιο βόρεια βρισκόταν ένας παρατηρητής επί της ελληνικής επικράτειας, τόσο (οριακά) μεγαλύτερο ποσοστό του ηλιακού δίσκου μπορούσε να δει να σκεπάζεται από τη σκιά του φεγγαριού.
Η έκλειψη στην Αθήνα
Η έκλειψη στην Αθήνα
Στη Μεσόγειο
Η έκλειψη άρχισε να γίνεται ορατή από τις 8.40 π.μ. στη Βόρεια Αλγερία και σταδιακά και σταδιακά, «κινούμενη» βορειοανατολικά, ήταν ορατή από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία. Το φαινόμενο ήταν πιο ορατό στη βόρεια Σουηδία, όπου ο ήλιος σκιάστηκε κατά τα τέσσερα πέμπτα από τη Σελήνη.
Τα καλύτερα έρχονται
Στην Ελλάδα θα υπάρξει μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου την 1η Ιουνίου 2030 και μια ολική έκλειψη ηλίου στις 21 Απριλίου 2088.
Συνολικά, στον 21ο αιώνα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στον πλανήτη μας θα πραγματοποιηθούν 226 ηλιακές εκλείψεις (οι 74 ολικές) και 144 σεληνιακές εκλείψεις (οι 86 ολικές). 

http://www.ethnos.gr/default.asp?catid=11807






Ευνοϊκή κλήρωση για «αιωνίους» στην Ευρωλίγκα Οι ελληνικές ομάδες απέφυγαν την Μπαρτσελόνα στην κλήρωση του τοπ-16 της Ευρωλίγκα


Την πρωτιά των ομίλων τους στοχεύουν οι «αιώνιοι» μετά την κλήρωση του τοπ-16 της Ευρωλίγκα, αρκεί να δείξουν το καλό τους πρόσωπο. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός απέφυγαν τους πρωταθλητές Ευρώπης και πλέον ο δρόμος για την Βαρκελώνη μοιάζει πιο εύκολος. Οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν την Κάχα Λαμποράλ, την Μάλαγα και την Λιέτουβος Ρίτας ενώ οι «ερυθρόλευκοι» την Φενερμπαχτσέ, την Ζαλγκίρις και την Βαλένθια. Πιθανόν ελληνικός εμφύλιος μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στα ημιτελικά.

Αναλυτικά οι όμιλοι όπως διαμορφώθηκαν
5ος όμιλος
Παναθηναϊκός
Κάχα Λαμποράλ
Μάλαγα
Λιέτουβος Ρίτας
6ος όμιλος
Μακάμπι
Ολίμπια
Μπαρτσελόνα
Ρόμα

7ος όμιλος
Σιένα
Ρεάλ Μαδρίτης
Εφές Πίλσεν
Παρτίζαν

8ος όμιλος
Ολυμπιακός
Φενέρμπαχτσε
Ζαλγκίρις
Βαλένθια
Τα ζευγαρώματα στα προημιτελικά θα είναι ως εξής:
1. Πρώτος 5ου Ομίλου-Δεύτερος 6ου Ομίλου
2. Πρώτος 6ου Ομίλου-Δεύτερος 5ου Ομίλου
3. Πρώτος 7ου Ομίλου-Δεύτερος 8ου Ομίλου
4. Πρώτος 8ου Ομίλου-Δεύτερος 7ου Ομίλου
Το φάιναλ φορ θα φιλοξενηθεί στη Βαρκελώνη στις 6 και 8 Μαΐου. Εκεί οι ομάδες θα αναμετρηθούν ως εξής:
Νικητής 1-Νικητής 3
Νικητής 2-Νικητής 4

Περισσότερα στο Woop.gr.
http://www.skai.gr/news/

Μπήκαν ημίγυμνοι, έφυγαν ντυμένοι...

Ένα πρωτότυπο τρόπο διαφήμισης διάλεξε ένα ισπανικό πολυκατάστημα ρούχων στη Μαδρίτη εν μέσω οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι πρώτοι 100 πελάτες που θα έμπαιναν στο κατάστημα, φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους, θα έβγαιναν ντυμένοι εντελώς δωρεάν.
Το διαφημιστικό μήνυμα του πολυκαταστήματος ήταν σαφές: «Ελάτε με τα εσώρουχα σας και θα ντύσουμε δωρεάν τους πρώτους 100!».
Παρά το τσουχτερό κρύο, εκατοντάδες άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, ντυμένοι μόνο με τα εσώρουχα κατέκλυσαν στο πολυκατάστημα και οι πρώτοι 100 εξήλθαν ντυμένοι στην τρίχα.
Η ισπανική εταιρία ενδυμάτων που διοργάνωσε το χάπενινγκ έχει προγραμματίσει ανάλογες εκδηλώσεις για τη Λισαβόνα, τη Βαρκελώνη, και άλλες ισπανικές πόλεις.

http://www.pathfinder.gr/

Δεν φεύγουν από την οικογένεια λόγω κρίσης


 Όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους οι νέοι δεν εγκαταλείπουν το πατρικό σπίτι τους, η πλειονότητα των νέων Ευρωπαίων προβάλλει λόγους υλικής φύσης.

Ποσοστό 61% των Ελλήνων ηλικίας 18-34 ετών οι οποίοι ζουν με τους γονείς τους επικαλούνται ως κύρια αιτία του τόπου διαβίωσής τους την οικονομική κρίση, όπως επισημαίνει η Επίτροπος για θέματα Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Πολυγλωσσίας της ΕΕ κα Α. Βασιλείου, έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου για την αδυναμία οικονομικής ανεξαρτητοποίησης των νέων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα, ποσοστό 46% των νέων ενηλίκων ηλικίας 18-34 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να ζουν τουλάχιστον με έναν από τους γονείς ενώ φαίνεται ότι οι νέοι Έλληνες (61%), Ούγγροι (64%) και Πορτογάλοι (62%) έχουν την τάση να προβάλλουν ως αιτία την έλλειψη οικονομικών πόρων ακόμη πιο συχνά από ό,τι οι νέοι σε άλλα κράτη μέλη.
Όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους οι νέοι δεν εγκαταλείπουν το πατρικό σπίτι τους, η πλειονότητα των νέων Ευρωπαίων προβάλλει λόγους υλικής φύσης: το 44% πιστεύει ότι οι νέοι ενήλικοι δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να φύγουν από το σπίτι των γονέων τους ενώ το 28% είναι της γνώμης ότι υπάρχει έλλειψη στέγης σε προσιτές τιμές. Επιπλέον, το 16% έχει την τάση να προσάπτει στους νέους εγωισμό, συμφωνώντας με την παρατήρηση ότι οι νέοι σήμερα θέλουν όλες τις ανέσεις του σπιτιού χωρίς να χρειάζεται να φέρουν το βάρος των ευθυνών.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου, η οικονομική κρίση, ιδίως στον ευρωπαϊκό νότο, εντείνει το φαινόμενο της στέγασης των νέων σχετικά μεγάλης ηλικίας στο σπίτι των γονιών τους ενώ η αύξηση της ανεργίας στις νεανικές ηλικίες αυξάνει και το φαινόμενο της εγκατάλειψης της αυτόνομης οικίας και της επανεγκατάστασης των νέων στο σπίτι των γονιών τους.
Συμμεριζόμενη την άποψη του Έλληνα ευρωβουλευτή, η κα. Βασιλείου ανέφερε πως ενώ οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των βόρειων ευρωπαϊκών κρατών μελών και ορισμένων από τα νότια κράτη της Ευρώπης μπορούν να εξηγηθούν κυρίως από τις οικονομικές συνθήκες, υπάρχουν και κάποιοι πολιτισμικοί παράγοντες, όπως η σημασία που αποδίδεται στον οικογενειακό πυρήνα ή ο διαφορετικός τρόπος ζωής που επιτρέπει στους νέους να είναι πιο ανεξάρτητοι. Οι παράγοντες αυτοί είναι, ωστόσο, δύσκολο να εκτιμηθούν.
Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανικολάου ανέφερε: «Είναι εμφανές ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί συνθήκες οικονομικής εξάρτησης των νέων από τους γονείς τους. Δυστυχώς αντί να εντατικοποιούνται πολιτικές που θα ενισχύουν επιχειρηματικά και εργασιακά το πιο παραγωγικό και ελπιδοφόρο ηλικιακό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, η Ελλάδα σήμερα δεν έχει εκπονήσει ούτε ένα ολοκληρωμένο έργο που να συνδέεται με την στήριξη της επιχειρηματικότητας, δεν έχει αξιοποιήσει ούτε ένα ευρώ για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στην έρευνα και την καινοτομία, παρά τα πάνω από 500 εκατ. ευρώ κοινοτικών πόρων που διαθέτονται στη χώρα μας για τους δύο παραπάνω σκοπούς στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 - 2013».


πηγή www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ...



Ρεπορτάζ : Διονύσης Βυθούλκας
(από : tovima.gr)
Την περιοχή της Νέας Βύσσας Εβρου θα καλύψει κυρίως ο φράκτης με σίδερα και συρματοπλέγματα που ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του κύματος παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας από τα...
ελληνο-τουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο συγκεκριμένο σημείο όπου βρίσκονται τα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με χωράφια και έτσι δεκάδες λαθρομετανάστες περνούν σχεδόν καθημερινά στην Ελλάδα χωρίς τη συνδρομή διακινητών. 

Στην υπόλοιπη μεθόριο υπάρχει το φυσικό σύνορο του ποταμού και εκεί περιπολούν διαρκώς τα μέλη της δύναμης ταχείας επέμβασης της Frontex στην οποία συμμετέχουν έλληνες και ευρωπαίοι αστυνομικοί. 

Μάλιστα, όπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση στον αριθμό των λαθρομεταναστών από τις αρχές Νοεμβρίου που ξεκίνησαν περιπολίες οι άντρες της Φρόντεξ. Ενδεικτικά μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου η μείωση έφτασε το 42,6%. 

Κάμερες και αισθητήρες

Ο φράκτης δεν θα έχει ηλεκτροφόρα σύρματα, όπως συμβαίνει στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού, και θα υπάρχουν θερμικές κάμερες αλλά και αισθητήρες που θα ανιχνεύουν κινήσεις ανθρώπων και θα στέλνουν σήμα σε κέντρο επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί στην περιοχή. Ανάλογος φράκτης χωρίζει και τα σύνορα Ισραήλ- Αιγύπτου. Αποτελεσματικότερος έχει αποδειχθεί ο φράκτης στην αφρικανική άκρη της ισπανικής μεθορίου, στη Θέουτα, αλλά εκεί μαζί με τα μέτρα αποτροπής λειτουργεί στην πράξη και η διακρατική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., από τον Εβρο καθημερινά εισέρχονται στη χώρα μας 200- 250 λαθρομετανάστες. Βάσει στοιχείων των διωκτικών αρχών ο Εβρος αποτελεί πλέον τη «δημοφιλέστερη» είσοδο στη χώρα μας. 

Μάλιστα το πρώτο 9μηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των συλληφθέντων μη νόμιμων μεταναστών κατά 371,94%. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ένας από τους λόγους που πλέον οι διακινητές ανθρώπων επιλέγουν τα χερσαία ελληνο-τουρκικά σύνορα είναι ότι πλέον έχουν καθαριστεί τα ναρκοπέδια στην ελληνική πλευρά, ενώ επίσης το «πέρασμα» αυτό είναι πια φθηνότερο από ό,τι η διέλευση μέσω Αιγαίου.
«Δώρον - άδωρον» λένε οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

«Δώρον - άδωρον» χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τα ζητήματα που αφορούν τους μη νόμιμους μετανάστες αλλά και κάτοικοι του Εβρου τη σκέψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οπως λένε, «η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών επιλέγει να περνάει από το ποτάμι και όχι από τα χωράφια.Σε περίπτωση που κατασκευαστεί ο φράκτης δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα αλλά αντίθετα θα κερδίσει χρήματα η κατασκευαστική εταιρεία και κυρίως οι σύγχρονοι δουλέμποροι καθώς θα δυσκολέψει η δουλειά τους και άρα θα ζητούν περισσότερα χρήματα από τους μη νόμιμους μετανάστες για να τους περάσουν στην απέναντι πλευρά (σημ.:αυτή τη στιγμή το κόστος του περάσματος είναι 400-500 ευρώ). Ωστόσο επειδή τα χερσαία σύνορα επεκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα, θα βρουν άλλα σημεία να εισέρχονται στη χώρα μας». 

Η κατασκευή φρακτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων, τόνισε ο εκπρόσωπος της αρμόδιας για τις εσωτερικές υποθέσεις επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ ερωτηθείς για τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την κατασκευή φράκτη στον Εβρο. Ο κ. Μικέλε Τσερκόνε συμπλήρωσε ακόμη ότι η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης και έτσι δεν μπορεί να σχολιάσει προθέσεις ή δηλώσεις. Τόνισε, πάντως, ότι η αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και των μεταναστευτικών ρευμάτων περνά μέσα από τον πολιτικό διάλογο με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών. 



περισσότερα:http://fimotro.blogspot.com/

ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΑ ΜΜΜ


Σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή της 24ωρης απεργίας, προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μετά τη σκληρή στάση που τήρησε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο έδωσε εντολές στις διοικήσεις των επιχειρήσεων να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις...

Το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγαν οι διοικήσεις του Μετρό, του ΗΣΑΠ και του Τραμ.
Ήδη, οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο αποφάσισαν να αναστείλουν την εξαγγελθείσα για την Τετάρτη 24ωρη απεργία και αντ' αυτής θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Τις ίδιες ώρες έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, ενώ τα τρόλεϊ θα κινηθούν κανονικά.
Κανονικά επίσης θα κινηθεί την Τετάρτη ο Προαστιακός, ενώ τα τρία από τα τέσσερα σωματεία στο Μετρό αποφάσισαν να αναστείλουν την 24ωρη απεργία και απομένει η απόφαση του σωματείου των ηλεκτροδηγών.
Το πρωί της Τρίτης συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, όπου διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων, με αποτέλεσμα να μην ληφθεί απόφαση για κοινή δράση των εργαζομένων στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς και το καθένα σωματείο να πάρει μεμονωμένη απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεων. Πάντως, οι συνδικαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τις 10 του μηνός.
Εν τω μεταξύ, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης από τη μια πλευρά να αυξηθούν τα έσοδα των εταιρειών και από την άλλη να μειωθεί η κρατική επιχορήγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ενδέχεται να προτείνει προς έγκριση από την αρμόδια επιτροπή, δύο ειδών εισιτήρια. Το ένα θα κοστίζει 1,20 ευρώ και θα ισχύει για μία μόνο διαδρομή και το άλλο θα κοστίζει 1,40 ευρώ και θα ισχύει για όλα τα μέσα και για χρονική διάρκεια μιάμισης ώρας.



http://fimotro.blogspot.com/2011/01/blog-post_1527.html.

ΕΤΣΙ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ



ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΠΑΡΝΤΟ ΣΤΙΣ ΚΑΝΕΣ (1953). ΕΜΦΑΝΗ ΤΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΚΑΠΕΛΑ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ



http://istorikesphotografies.blogspot.com/

Επιχείρησε να βιάσει αξιωματικό του στρατού



Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Κω, η είδηση ότι ένας 21χρονος αποπειράθηκε να βιάσει μία 24χρονη αξιωματικό του στρατού.

Σύμφωνα με την εις βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, το περιστατικό σημειώθηκε στις 06.30 το πρωί της Πρωτοχρονιάς στη περιοχή Εξάρχεια της Κω.

Την ώρα εκείνη η 24χρονη υπολοχαγός επέστρεφε από διασκέδαση όταν σε κάποιο δρόμο της περιοχής την πλησίασε ο 21χρονος και επιχείρησε να την ακινητοποιήσει για να την βιάσει.

Η απόπειρα όμως απέβη άκαρπη, αφού η κοπέλα αντιστάθηκε, πάλεψε με τον επίδοξο βιαστή και τελικά ο 21χρονος, τράπηκε σε φυγή. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας του νησιού και οι αστυνομικοί ξεκίνησαν άμεσα τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

Τελικά το μεσημέρι της Δευτέρας ο 21χρονος συνελήφθη και αναγνωρίστηκε από την κοπέλα. Το μεσημέρι ο νεαρός δράστης προσήχθη στον εισαγγελέα, που άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. 


http://www.star.gr/



Επικίνδυνες αποστολές για την Πάρις

Επικίνδυνες αποστολές για την Πάρις

Οι εναλλακτικές διακοπές της ροζ «μπίμπο»

Αφού την απολαμβάναμε τόσες μέρες να σουλατσάρει με ένα μαγιό στις παραλίες του Μεξικό αποφάσισε να κάνει κάτι πιο εναλλακτικό για ν' ανεβάσει την αδρεναλίνη. 



Η Paris Hilton επισκέφτηκε μαζί με τον Cy Waits το πάρκο Wild Canyon. Μαζί με τον αγαπημένο της πέρασαν πάνω από ένα γκρεμό με το Flying Fox και περπάτησαν στης ειδικές διαδρομές του πάρκου. 



Κάτι μας λέει ότι όλα αυτά έγιναν για τα μάτια του κόσμου και συγκεκριμένα των παπαράτσι. Σιγά μην έγινε φυσιολάτρης τώρα η Πάρις. Λέτε να τη δούμε και στο Discovery;
http://www.newsbeast.gr/

Τη σκότωσε ο ξάδελφος του συζύγου της




Συνελήφθη ο δράστης της στυγερής δολοφονίας της 33χρονης ιδιωτικής υπαλλήλου που σκοτώθηκε στην Καλλιθέα στις 28 Δεκεμβρίου 2010, μπροστά στα μάτια της τετράχρονης κόρης της, μετά από πυροβολισμό που δέχθηκε στο κεφάλι. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης είναι ο ξάδελφος του συζύγου της.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες των αστυνομικών, ο δράστης ζούσε στην ίδια πολυκατοικία με την 33χρονη, ενώ στο διαμέρισμά του βρέθηκε και το όπλο με το οποίο τη σκότωσε αλλά και τα κλειδιά του διαμερίσματος της, τα οποία είχε κλέψει έναν μήνα νωρίτερα και τα χρησιμοποίησε για να μπει στο σπίτι της οικογένειας του ξαδέλφου του. Αυτό το στοιχείο ανατρέπει το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η γυναίκα άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματός της, μόλις ο δράστης τής χτύπησε το κουδούνι. 

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ., ο θύτης που ήταν επαγγελματίας σκοπευτής είναι άτομο με σοβαρές ψυχικές διαταραχές. 



http://www.zougla.gr/



Οργια ΛεΜπρόν και Χέντο


Με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς να κάνει ρεκόρ πόντων για τη φετινή σεζόν, οι Μαϊάμι Χιτ νίκησαν εύκολα τους Μπόμπκατς με 96-82. Εκπληκτική εμφάνιση από τον Χέντο Τούρκογλου και τριπλ νταμπλ στη νίκη των Μάτζικ επί των Ουόριορς.

Ο τούρκος φόργουορντ είχε 10 πόντους, 14 ριμπάουντ και 10 ασίστ, οδηγώντας εκ του ασφαλούς τους Μάτζικς στη νίκη επί των Ουόριορς με 110-90.


Από την άλλη πλευρά, εντυπωσιακά συνέχισαν και οι Χιτ, οι οποίοι είχαν σε μεγάλη μέρα τον ΛεΜπρόν και δεν είχαν πρόβλημα απέναντι στους Μπόμπκατς. Ο "Βασιλιάς" σημείωσε ρεκόρ πόντων για τη φετινή σεζόν, πετυχαίνοντας 38 και η ομάδα του Μαϊάμι νίκησε εύκολα με 96-82.
Ματς με συναρπαστικό φινάλε στο TD Garden, όπου οι Σέλτικς νίκησαν με 96-93 των Τίμπεργουλβς. Αξίζει να σημειώσουμε πως στο ματς αγωνίστηκε και ο Κώστας Κουφός για περίπου τρία λεπτά, σημειώνοντας δύο πόντους.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.sport.gr/default.asp?pid=4&aid=83221&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+sportline+%28Sport.gr+-+Breaking+News%29#ixzz1A3AGnb5n

ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ



ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΤΟ...
ΜΟΣΧΑΤΟ













http://istorikesphotografies.blogspot.com/

χρώμα








http://souitavip.blogspot.com/

Από τα ωραιότερα κτίσματα τα κάστρα της Τρανσυλβανίας



Στα ωραιότερα οχυρωματικά κτίσματα της Ευρώπης συγκαταλέγονται τα κάστρα της Τρανσυλβανίας, στην κεντρική και βορειοδυτική Ρουμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρουμανικής εφημερίδας «Romania libera», στο οποίο γίνεται καταγραφή των σημαντικότερων μνημείων της μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με κριτήρια τη φήμη τους και την ευκολία προσέγγισής τους από τουρίστες.
Το κάστρο της δυναστείας Κόρβιν βρίσκεται στην κεντρική Ρουμανία, στην επαρχία Χουνεντοάρα και θεωρείται η κορωνίδα των οχυρωματικών κτισμάτων. Είναι το μεγαλύτερο γοτθικού ρυθμού κάστρο στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τον Ιοάν της Χουνεντοάρα (1407-1556) στρατηγό και οργανωτή των τελευταίων Σταυροφοριών. Το κάστρο Κόρβιν ήταν μία απόρθητη «αετοφωλιά» και ένα από τα κεντρικά στοιχεία του οχυρωματικού συστήματος. Ο Ούγγρος βασιλιάς, Ματίας Κόρβιν, γιος του Ιοάν της Χουνεντοάρα πέρασε τα παιδιά του χρόνια στο κάστρο.
Το κάστρο Bran είναι το μοναδικό κτίσμα που ανεγέρθηκε από Τεύτονες Ιππότες και διασώζεται σε χώρα, στην οποία είναι ο πληθυσμός κατά πλειοψηφία είναι ορθόδοξος. Είναι ένα από τα οχυρωματικά κτίσματα που έκτισαν οι Τεύτονες Ιππότες κατά την επιστροφή τους από τις Σταυροφορίες. Το κάστρο υπάχθηκε αργότερα υπό τη διοίκηση της πόλης Μπράσοβ και θεμελιώθηκε από Σάξονες αποίκους. Λόγω των πολύπλευρων σχέσεων που συνέδεαν τους κατοίκους του Μπρασόβ με τον οίκο Μπασαράμπ, που διοικούσε την ηγεμονία της Βλαχίας (τη νότια περιοχή της σημερινής Ρουμανίας) το κάστρο απέκτησε τη φημή του Κάστρου του Δράκουλα. Στην πραγματικότητα το κάστρο ανήκε για μία μικρή περίοδο στον ηγεμόνα της Βλαχίας, Μιρτσέα το Γηραιό (1355 - 1418), παππού του Βλαντ Ντράκουλα (1431-1476), που αργότερα έγινε γνωστός ως ο περιβόητος «Βλαντ, ο Ανασκωλοπιστής».
Το κάστρο Savarsin δεν έχει στρατιωτικά αμυντικά μέρη και αγοράστηκε από τον πρώην μονάρχη της Ρουμανίας, Μιχάι Α'Α την περίοδο του μεσοπολέμου από την αριστοκρατική οικογένεια Μόσκονι. Αρχικά το κάστρο ανήκε στην οικογένεια του υποκόμη Φορέι. Η ανέγερσή του άρχισε το 1650, στη συνέχεια το κάστρο κατασχέθηκε από τις κομμουνιστικές αρχές και στη συνέχεια επιστράφηκε στο βασιλικό οίκο το 2001, οπότε άρχισε η ανακατασκευή του. Ο περιβάλλον χώρος του κάστρου είναι ένα από τα ομορφότερα κτήματα με δενδρόκηπο και λίμνη.
Το κάστρο ή ανάκτορο Μποντίντα, έχει χαρακτηριστεί «οι Βερσαλλίες της Τρανσυλβανίας». Το κάστρο χτίστηκε από το πριγκιπικό κλάδο του οίκου Μπάνφι (ουγγρική αριστοκρατική οικογένεια με καταγωγή από την Τρανσυλβανία). Το κάστρο είναι χτισμένο σε αναγεννησιακό ρυθμό και έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές. Η κατασκευή του άρχισε το 1437. Από το 17ο έως το 19ο αιώνα ήταν γνωστό για το βοτανικό κήπο του, ο οποίος δεν έχει διασωθεί.
Μετά την πτώση του κομμουνισμού, το κάστρο περιήλθε και πάλι στην κυριότητα της οικογένειας Μπάνφι, η οποία το παραχώρησε στη μη κυβερνητική οργάνωση Transylvania Trust προς χρήση. Με χρηματοδότηση που πρόσφερε ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, η μη κυβερνητική οργάνωση άρχισε την ανακαίνιση του κάστρου.
Το κάστρο Τσιουκέα, με κυρίως πολιτιστική και όχι ιστορική σημασία, χτίστηκε από έναν νομικό από τη Χουεντίν, η κόρη του οποίου έγινε η σύζυγος του Ούγγρου ποιητή Εντρε Αντι (1877-1919). Στο κάστρο ο Εντρε έγραψε ορισμένα από ποιήματα που τον έκαναν διάσημο. Στο τέλος του Α'Α Παγκοσμίου Πολέμου ο Ρουμάνος ποιητής Οκτάβιαν Γκόγκα αγόρασε το κάστρο και μαζί με τη σύζυγό του ανακαίνισαν και επέκτειναν το κτίσμα. Η Βετούρια Γκόγκα δώρισε στο κράτος το κάστρο, το οποίο το μετέτρεψε σε Μουσείο.

http://www.pathfinder.gr/

Πληθαίνουν οι άστεγοι και οι νεόπτωχοι

Μεταξύ τους έμποροι και πτυχιούχοι.
«Ελάτε τώρα... Οταν υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα όπως η σημερινή κρίση, με εμάς ποιος θα ασχοληθεί;». 
Ο 47χρονος Νίκος ανήκει στην οικογένεια των αστέγων και μας απαντά ρωτώντας, κοιτάζοντας στα μάτια, νηφάλιος, συνειδητοποιημένος. 
Η διεύθυνσή του είναι γωνία Σταδίου και Κοραή, δεν μετακομίζει, κάθε βράδυ ενημερώνεται για τις εξελίξεις διαβάζοντας στο ημίφως εφημερίδα και σφυγμομετρά τον ................
......................
παλμό της κοινωνίας από τις κουβέντες, τις φωνές και τις βρισιές των περαστικών.
Στη φυλακή
Η τελευταία στέγη του ήταν οι φυλακές. Πριν από λίγους μήνες βγήκε στον κόσμο, δεν βρήκε δουλειά και βρήκε απάγκιο στον δρόμο. «Ατομα που ήξερα από τις φυλακές διέπραξαν κάποιο αδίκημα μόνο και μόνο για να ξαναβρεθούν στη φυλακή, να έχουν σκεπή, εξασφαλισμένο ένα πιάτο φαί. Το παλεύω ρε γαμώτο, αλλά άντε βρες εσύ δουλειά στην ηλικία μου και με τέτοιο παρελθόν» μας λέει ο Νίκος, και εδώ η χροιά της φωνής του προδίδει παραίτηση. Ολες οι οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα των αστέγων συγκλίνουν στο εξής: το πρόβλημα κλιμακώνεται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς εξαιτίας της κρίσης σπάνε οι «αδύναμοι κρίκοι» της κοινωνίας. Είναι αλήθεια ότι νέοι, μορφωμένοι, βρίσκονται στον δρόμο, με τη στερεοτυπική ταυτότητα του απόκληρου. Την προσπερνάμε αυτή την αλήθεια, άλλωστε και να μπορείς ποιον να πρωτοβοηθήσεις;
«Το προφίλ του αστέγου άλλαξε ταχύτατα τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για νέους που δεν έχουν εξαρτήσεις από ουσίες ή ψυχολογικές διαταραχές. Τις περισσότερες φορές μάλιστα είναι μορφωμένοι», τονίζει στην «Κ» η κ. Εφη Σταματογιαννοπούλου, πολύπειρη νοσηλεύτρια του προγράμματος αστέγων της ΜΚΟ «Κλίμακα». Ιδια εικόνα καταθέτουν και οι κοινωνικοί λειτουργοί στο πρόγραμμα αστέγων του Ερυθρού Σταυρού. Να τι λένε στην «Κ»: «Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Ανάμεσα στα άτομα που έχουν κάνει αίτηση για να φιλοξενηθούν στον ξενώνα αστέγων υπάρχει απόφοιτος πολυτεχνείου, απόφοιτος Αμερικανικού Κολλεγίου και γενικότερα άτομα που κανείς δεν θα περίμενε ότι θα βρεθούν χωρίς κεραμίδι. Ακόμα, ανάμεσα στους «νεοάστεγους» υπάρχουν εμποροβιοτέχνες που έπεσαν έξω, πτώχευσαν. Εχουμε βρει στον δρόμο ακόμα και οικογένειες με παιδιά». «Η πλειονότητα των ατόμων που φιλοξενούμε είναι Ελληνες», συμπληρώνει ο Γιάννης Συκουτρής υπεύθυνος ξενώνα αστέγων του Ερυθρού Σταυρού.
Οι κοινωνικές οργανώσεις εκτιμούν ότι ο αριθμός των αστέγων στη χώρα μας κυμαίνεται περί τους 20.000 (υπερδιπλάσιος αριθμός από την «επίσημη» καταγραφή του υπ. Υγείας). Στην Αθήνα τουλάχιστον 2.000 άτομα ζουν στον δρόμο και κοιμούνται σε εισόδους κατοικιών, παλιές αποθήκες, σαραβαλιασμένα αυτοκίνητα, ετοιμόρροπα κτίρια. Οι περιοχές στις οποίες κατά καιρούς «συνωστίζονται» είναι το Θησείο, η πλ. Κουμουνδούρου, η πλ. Κάνιγγος, το ΚΤΕΛ Κηφισού, το λιμάνι του Πειραιά, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης, μέσα στην κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, εσχάτως και στους Αμπελόκηπους. Εκεί, πάνε κι έρχονται.
Λόγω της κρίσης
«Οταν φανεί το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση η κοινωνία θα σοκαριστεί. Κάθε εβδομάδα καταφεύγουν στις δομές μας τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ατόμων που έχασαν τα σπίτια τους λόγω της κρίσης. Βλέπουμε το πρόβλημα να εξελίσσεται πριν φανεί προς τα έξω και αυτό που ξέρουμε είναι πως αν βαθύνει η κρίση και συνεχίσουν να χάνονται τόσες θέσεις εργασίας το ζήτημα θα αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις. Νομίζω ότι όπου να 'ναι θα φανούν ξεκάθαρα τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα χαμένων θέσεων εργασίας. Αυτό εισπράττουμε από τον κόσμο που έρχεται. Ανεργία, δάνεια, κατασχέσεις», συμπυκνώνει η κ. Σταματογιαννοπούλου.
«Θετικό και ελπιδοφόρο είναι ότι βλέπουμε μεγάλη ανταπόκριση. Εχουμε πολλούς νέους εθελοντές, ανθρώπους διακριτικούς που έρχονται να βοηθήσουν», συμπληρώνει η ίδια. Μια ερμηνεία δίνει στην «Κ» ένας άλλος άστεγος, μόνιμος κάτοικος Θησείου: «Πρέπει να καταλάβεις ότι η διαφορά ανάμεσα σε εσένα και εμένα είναι ένα τίποτα, μια «στραβή». Πριν από λίγα χρόνια είχα σπίτι και όλα τα σχετικά. Ετσι ήρθαν τα πράγματα, ούτε που το κατάλαβα μάγκα μου»...
http://periothiko.blogspot.com/

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel Το Βερολίνο θέλει «φρένο χρέους» για τις χώρες του ESM


Συγκεκριμενοποιούνται τα σχέδια του Βερολίνου για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης του ευρώ (ESM) που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ μετά το 2013 και θα αντικαταστήσει το σημερινό μηχανισμό EFSF,  βάσει της απόφασης του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

   
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel (τεύχος 1/2011, Δευτ. 03.01.11) στόχος του Βερολίνου είναι, οι χώρες που θα προσφεύγουν στο μηχανισμό να αναλαμβάνουν αυστηρές δεσμεύσεις, μέχρι και την επιβολή «φρένου χρέους» κατά το πρότυπο της Γερμανίας (Schuldenbremse). Η σχετική απαγόρευση έχει στο μεταξύ συνταγματική ισχύ στη Γερμανία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel, σε αντίθεση με τον ισχύοντα σήμερα μηχανισμό EFSF, ο υπό σύσταση μηχανισμός ΕSM θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών, προκειμένου να μη χρειάζεται η συνδρομή της ΕΚΤ .

   
Το δημοσίευμα του Spiegel αναφέρει ότι ο μηχανισμός δεν θα είναι ένα αυθύπαρκτο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δίπλα στην ΕΚΤ, όπως προέβλεπαν τα «σχέδια επί χάρτου» του γερμανικού υπ. Οικονομικών που είχαν διαρρεύσει πριν από τα Χριστούγεννα. Τουναντίον, ο μελλοντικός μηχανισμός ESM θα είναι ένα «διακρατικό εργαλείο των χωρών-μελών της Ευρωζώνης». Αυτό σημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα, κατά συνέπεια κάθε μέλος θα έχει δικαίωμα βέτο.

   
Οι αρχικοί, βασικοί σχεδιασμοί του υπ. Οικονομικών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι αντικείμενο ενδοκυβερνητικής κριτικής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε «εσωτερικό σημείωμα» με παραλήπτη τον υπ. Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε (FDP), αναφέρεται ότι ενέχει τον κίνδυνο «με το χρόνο να μετατραπεί σε πυρήνα μιας πολιτικά κατευθυνόμενης ένωσης μεταφοράς πόρων».



http://www.protothema.gr/

Για πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχος στο Περού

Πρώην εκπαιδευτικός , υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Σουζάνα Βιγιαράν, ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού.
Η πρωτιά αυτή ωστόσο δεν είναι μοναδική. Για πρώτη φορά, μετά από 25 χρόνια, η Λίμα περνά στον έλεγχο των κομμάτων της αριστεράς, τα οποία υποστήριξαν την υποψηφιότητα της 61χρονης Σουζάνα Βιγιαράν.

Η 61χρονη είχε διατελέσει υπουργός το διάστημα 2000-1001 και είχε θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές το 2006. Στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, η Βιγιαράν είχε κάνει την έκπληξη κερδίζοντας την Λούρδες Φλόρες, εξέχουσα προσωπικότητα της περουβιανής δεξιάς.

Η Βιγιαράν εξελέγη υποσχόμενη την ανασυγκρότηση της πρωτεύουσας.  "Μία πόλη για όλους", και  "μεγάλη πόλη του Ειρηνικού", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις προεκλογικές ομιλίες της. Η Βιγιαράν υποσχέθηκε ότι ο κάθε πολίτης "θα έχει το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή διαβίωση, χωρίς αποκλεισμούς", ώστόσο η νέα δήμαρχος θα πρέπει πρώτα να επιλύσει βασικά προβλήματα, όπως η βία και οι συγκοινωνίες

http://www.enet.gr/

Κυβέρνηση: Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ θα ξεπεράσει το 35%

Κυβέρνηση: Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ θα ξεπεράσει το 35% το 2011Για το νέος έτος έχει τεθεί ως στόχος, από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο διπλασιασμός της απορρόφησης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ), σε ποσοστό πάνω από 35% ενώ η απορρόφηση το 2010 ξεπέρασε το στόχο του Μηχανισμού Στήριξης που προέβλεπε απορρόφηση πόρων, αντίστοιχη με ποσοστό 17,5% εντός του 2010.
Η αύξηση του ποσοστού απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την ορθή αξιοποίηση των πόρων του, εκτιμάται από το υπουργείο ότι θα συμβάλει καίρια στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα και με τους διακηρυγμένους στόχους της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2009 η απορρόφηση του ΕΣΠΑ άγγιζε σε ποσοστό μόλις το 2,93%.

Ο στόχος του 17,5%, που αντιστοιχεί σε εισροή κοινοτικών πόρων ύψους 2,75 δις € και συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη 3,71 δις € για το έτος 2010, επετεύχθη και υπερκεράστηκε με την άμεση ενεργοποίηση όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τομεακών και περιφερειακών, τη διάθεση των αναγκαίων πόρων του Π.Δ.Ε για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων δαπανών και τον καλό συντονισμό και κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, 2.346.136.310 € δόθηκαν σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής. και 442.683.520 € σε δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Άλλος ένας στόχος που προβλέπεται στην εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι η σύσταση και τήρηση στην Τράπεζα της Ελλάδας του Κεντρικού Λογαριασμού ΕΣΠΑ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών τίθεται από τις 3 Ιανουαρίου 2011 σε πλήρη λειτουργία ο Κεντρικός Λογαριασμός ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου εκσυγχρονίζεται ουσιαστικά το σύστημα χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ, εξασφαλίζεται η στοχευμένη και ταχεία χρηματοδότηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων με βάση την πρόοδο της υλοποίησής τους, καθώς και η απρόσκοπτη και χωρίς καθυστερήσεις είσπραξη της αντίστοιχης κοινοτικής συνδρομής.

Με τη λειτουργία του Κεντρικού Λογαριασμού ΕΣΠΑ επιτυγχάνεται, παράλληλα, και η πληροφόρηση για τις πραγματοποιούμενες πληρωμές των έργων σε πραγματικό χρόνο και επομένως η σαφής εικόνα της εξέλιξης των δαπανών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Η παράμετρος αυτή είναι ιδιαίτερη σημαντική, αφού θα συμβάλλει στην αποφυγή της πρόωρης χρηματοδότησης των έργων σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο διενέργειας των πληρωμών και των δυσμενών συνεπειών για το δημόσιο (αδικαιολόγητη δέσμευση πόρων, επιβάρυνση του δημοσίου με τόκους κλπ).

Ο τρίτος στόχος που προβλέπεται στην εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης αφορά την υποβολή σε ετήσια βάση δέκα μεγάλων έργων (δηλαδή έργων προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 50 εκ. € το καθένα) στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό, δέκα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 4,65 δις € καταχωρήθηκαν στο Κοινό Πληροφοριακό Σύστημα Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής SFC (Structural Funds Common system) και βρίσκονται ήδη σε κατάσταση αποδοχής. Πρόκειται για σημαντικά έργα υποδομής που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας και θα συμβάλλουν σημαντικά στην τόνωση της αγοράς, στην ασφάλεια των μεταφορών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με αφορμή τις προαναφερόμενες εξελίξεις, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε: «Ο χρόνος που πέρασε από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν δύσκολος, οι προκλήσεις σύνθετες και τα προβλήματα μεγάλα. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας της κυβέρνησης, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε βάσιμα ότι μπορούμε να μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης.

Παραλάβαμε πριν ένα χρόνο το ΕΣΠΑ με μια συνολική απορρόφηση της τάξης των 2,93% των δεσμευμένων πόρων και πλέον η απορρόφηση ξεπερνά το 18%. Προχωρήσαμε με την υπογραφή των Επιχειρησιακών Συμφωνιών Υλοποίησης στην προώθηση των πόρων στις Περιφέρειες με σκοπό να κάνουμε πράξη την αποκέντρωση και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση δράσεων που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή στρατηγική τους. Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας, των υπηρεσιών των Υπουργείων, αλλά και των φορέων της Περιφέρειας, οι διαθέσιμοι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων απορροφώνται στοχευμένα σε αναπτυξιακές δράσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση των εισροών από τους Κοινοτικούς Πόρους.

Για το νέος έτος έχουμε θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σε ποσοστό πάνω από 35%, και είμαι σίγουρος ότι και αυτό τον στόχο θα τον πετύχουμε. Οι σημερινές ανακοινώσεις αποδεικνύουν ότι παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, όταν λειτουργούμε συντονισμένα και με προγραμματισμό μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτουμε. Με συντονισμό, σκληρή δουλειά και προσπάθεια από όλους, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την αναθέρμανση της οικονομίας μας.»

http://www.kerdos.gr/default.htm