Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
3 Δεκεμβρίου 2011


Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητές συμπολίτισσες
Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι η ζωή μας έχει λάβει δραματικές διαστάσεις λόγω των πολιτικών των μνημονίων και της ξένης «κατοχής» στη χώρα. Κοντά στις περικοπές των μισθών και των συντάξεων, στην εργασιακή ζούγκλα, στο «στέγνωμα» της αγοράς, στη βίαιη ανατροπή των οικογενειακών μας προγραμματισμών, κοινωνικά αγαθά όπως η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια, κ.α. βρίσκονται κι αυτά στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο το παρόν και το μέλλον όλων μας.
Η φετινή σχολική χρονιά σημαδεύτηκε από την τεράστια μείωση των λειτουργικών δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό (σε ποσοστό άνω του 50% σε σχέση με το 2010) και από την ανυπαρξία των βιβλίων για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο, με κύρια και αποκλειστική ευθύνη της μνημονιακής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα της υπουργού παιδείας κας Διαμαντοπούλου. Σε πρόσφατη μάλιστα δήλωσή της προανήγγειλε ακόμα πιο δύσκολες ώρες για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, λόγω των προβλέψεων του νέου μνημονιακού προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει περισσότερες μειώσεις για την παιδεία.
Κοντά στις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ χθες και της «ακροδεξιονεοφιλελεύθερης» κυβέρνησης Παπαδήμου σήμερα, ανάλογες είναι κι οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένα μήνα σχεδόν μετά τη συγκρότηση και τη λειτουργία των νέων ενιαίων Σχολικών Επιτροπών Α/βάθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου σύμφωνα με το νέο νόμο του «Καλλικράτη», τα σχολεία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, διότι η Δημοτική Αρχή δεν τους δίνει τα χρήματα που τους αναλογούν και που τα έχει προ πολλού εισπράξει από το κράτος. Καμία δόση από τις τρεις που ήδη έχει εισπράξει και την τέταρτη που αναμένεται δεν έχει φθάσει στα σχολεία, παρότι πολιτικά και νομικά έχει υποχρέωση να τις αποδώσει άμεσα.
Οι Σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου έχασαν πολύτιμο χρόνο και ξοδεύτηκαν σε ανούσιες αποφάσεις και με άλλες στοχεύσεις, χωρίς σχέδιο και κυρίως χωρίς να έχουν τα σχολεία τα απαραίτητα εφόδια (πετρέλαιο, καθαριστικά, γραφική ύλη, κλπ), ώστε να μπορούν στοιχειωδώς να επιτελέσουν το έργο τους. Αντιθέτως, οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να πληρώνουν ακόμα και από την τσέπη τους για να υπερβούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, να «παρακαλούν» φίλους και γνωστούς του Δήμου να βοηθήσουν, να ζητούν ακόμα και από γονείς να συμβάλλουν στα έξοδα των σχολείων.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση που την καταγγέλλουμε απερίφραστα και 
κατηγορηματικά και που κύριοι υπεύθυνοι είναι η πλειοψηφία των Σχολικών Επιτροπών, δηλ. η δημοτική αρχή που τους παρέχει και πολιτική κάλυψη.
Εμείς από τη μεριά της Δημοτικής Κίνησης «ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ» και οι εκπρόσωποί μας σ’ αυτές, θέσαμε εξ’ αρχής το ζήτημα της λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών σαν ένα νομικό πρόσωπο που θα έχει καθαρά επιτελικό ρόλο και το οποίο θα εφαρμόζει πιστά την Υπουργική Απόφαση 8448/24-2-11, με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των σχολείων και την αποφυγή ανισοτήτων στη διαχείριση.
Συγκεκριμένα, καταθέσαμε προς συζήτηση ολοκληρωμένη πρόταση σχεδίου λειτουργίας, το οποίο συνοψίζεται ως εξής:
• Οι νέες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου περιορίζονται σε έναν καθαρά επιτελικό ρόλο, δείχνοντας εμπιστοσύνη στα σχολεία, στους Διευθυντές και στις Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων και σε συνεργασία με τα νέα Συμβούλια Σχολικών Κοινοτήτων αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού υπέρ των παιδιών του.
• Αποδίδεται στο ακέραιο το υπόλοιπο των ταμείων των πρώην Σχολικών Επιτροπών που συγχωνεύτηκαν στα ίδια τα σχολεία και στο νέο «υπολογαριασμό» που θα ανοιχτεί για το σκοπό αυτό, βάσει της Υ.Α. 8440/24-02-2011/Υπ.Εσωτ.
• Κατανέμεται άμεσα η τακτική επιχορήγηση των λειτουργικών δαπανών του έτους 2011 σε κάθε σχολείο ή σχολικό συγκρότημα στο «υπολογαριασμό» τους, όπως ορίζει το άρθ. 2, της Υ.Α. 8440/24-02-2011/Υπ.Εσωτ.
• Αναλαμβάνονται όλες οι επισκευαστικές δαπάνες ή δαπάνες συντήρησης από το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και τις τεχνικές του υπηρεσίες , χρησιμοποιώντας το ειδικό κονδύλι που χορηγείται από το κράτος για το σκοπό αυτό, ώστε να απομείνουν στα σχολεία όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για τη θέρμανση, τις ΔΕΚΟ και τις άλλες λειτουργικές τους δαπάνες.
• Αναλαμβάνονται από τα Νομικά Πρόσωπα των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου σε συνεργασία με το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου όλες οι γραφειοκρατικές ή άλλες διαδικασίες που έχουν σχέση με τα ένσημα των καθαριστριών, την απόδοση των φόρων, την παραχώρηση σχολικών χώρων, τις συμβάσεις κυλικείων, κλπ.
• Οι Σχολικές Επιτροπές στηρίζουν την τοπική αγορά και τους επαγγελματίες του Δήμου, δίνοντας κατεύθυνση στα σχολεία να αναζητούν τις καλύτερες τιμές στα αγαθά και στις υπηρεσίες, αξιοποιώντας το δυναμικό της τοπικής κοινωνίας. Αν είναι δυνατόν προβαίνει η ίδια σε έρευνα αγοράς ή και προσφορές ιδιωτών και να υποδεικνύει τις συμφέρουσες τιμές στα Συμβούλια Σχολικών Κοινοτήτων.
Η κάθε σχολική μονάδα ή σχολικό συγκρότημα διαχειρίζεται ολόκληρο το ποσό που τους αναλογεί με βάση την κατανομή των πόρων και υποβάλλει τον απολογισμό τους, όπως ορίζει η σχετική Υ.Α. 8440/24-02-2011/Υπ.Εσωτ.
Αυτή την πρόταση οι πλειοψηφίες των Σχολικών Επιτροπών την απέρριψαν με ψήφους, αρνούμενες ουσιαστικά να εφαρμόσουν τη νομιμότητα. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι οι μέχρι σήμερα αποφάσεις τους κινούνται στα όρια της νομιμότητας, αν δεν τα έχουν ξεπεράσει κιόλας. Δεν είναι νόμιμο, π.χ να αρνούνται να κατανείμουν τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού στα σχολεία βάσει του άρθ. 2 της Υ.Α., με διάφορες δικαιολογίες κι αντ’ αυτού να σχεδιάζουν να δώσουν ένα μικρό ποσό των 500€ ανά σχολείο για να τους ρίξουν στάχτη στα μάτια.

Η επιλογή της πλειοψηφίας να διαχειριστεί κεντρικά τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων αφενός δημιουργεί έναν υδροκέφαλο οργανισμό, ανίκανο ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σχολικής ζωής, αφετέρου αντίκειται στην Υπουργική Αποφ. 8440/24-2-11 ενώ αφήνει περιθώρια εξυπηρέτησης ποικιλόμορφων συμφερόντων. Μας λένε ότι αυτά τα κάνουν για να πετύχουν καλύτερες τιμές μειώνοντας το κόστος, αλλά την ίδια ώρα ούτε το κόστος μειώνουν ούτε τις δαπάνες. Αντίθετα επιβαρύνουν τις Σχολικές Επιτροπές με νέα έξοδα, π.χ στερούν τα χρήματα από τα σχολεία, πληρώνοντας σε λογιστικό γραφείο περίπου 5.000€ η καθεμία για υπηρεσίες που ουσιαστικά δε θα χρειάζονταν, αν τα χρήματα κατανέμονταν στα σχολεία και τα διαχειρίζονταν τα Συμβούλια Σχολικών Κοινοτήτων!!!

Στην τελευταία συνεδρίαση της Α/θμιας πάρθηκαν σωρηδόν αποφάσεις από την πλειοψηφία για απ’ ευθείας αναθέσεις σε προμηθευτές πετρελαίου, αναγόμωσης πυροσβεστήρων, επισκευής καυστήρων, προμήθειας φαρμακευτικού υλικού, κλπ . Για παράδειγμα, δεν μπορεί να θεωρείται συμφέρουσα συμφωνία η προμήθεια πετρελαίου για όλη τη χρονιά από τον προμηθευτή του Δήμου σε τιμή ένα λεπτό κάτω από τον επίσημο κάθε φορά μέσο όρο των τιμών στο λιανεμπόριο καυσίμων, τη στιγμή που θα μπορούσε το κάθε σχολείο να πάρει από άλλο προμηθευτή με την κατώτατη τιμή. Για οποιαδήποτε προμήθεια που ενδεχομένως χρειαστεί να κάνουν οι Σχολικές Επιτροπές πρέπει να ακολουθηθεί η αρχή της διαφάνειας και της δημοσιότητας. 
Το πιο εξωφρενικό όμως είναι η απόφαση τελικά να χρεωθούν στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές οι φωτοτυπίες των βιβλίων που παρήγγειλε ο Δήμαρχος και που δήθεν θα πλήρωνε ο Δήμος! Τα τιμολόγια των φωτοτυπιών, συνολικού ύψους 11.000 € περίπου, έχουν κοπεί στις πρώην Σχολικές Επιτροπές που συγχωνεύτηκαν, χωρίς τα μέλη τους να ρωτηθούν ποτέ και χωρίς να έχουν πάρει καμία σχετική απόφαση!
Για όλα αυτά και διότι είναι άμεση ανάγκη να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία, καλούμε:
Α) τη Δημοτική Αρχή και τα ΝΠ των Σχολικών Επιτροπών να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, να εφαρμόσουν τη νομιμότητα και να στηρίξουν τα σχολεία
Β) να κλείσουν άμεσα οι απολογισμοί των πρώην Σχολικών Επιτροπών από 1/1/11 έως την ημέρα συγκρότησης του Νομικού Προσώπου, να γίνει ενδελεχής έλεγχος για τυχόν χρέη και απλήρωτα τιμολόγια τα οποία θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε ειδική συνεδρίαση των Νομικών Προσώπων. 
Γ) την εκπαιδευτική κοινότητα και το γονεϊκό κίνημα σε συντονισμό της δράσης, ώστε να δοθούν όλα τα χρήματα στα σχολεία και να λειτουργήσουν επιτέλους χωρίς αυτά τα προβλήματα
Δ) να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες και οι σχολικοί τροχονόμοι
Ε) να λειτουργήσουν άμεσα τα Συμβούλια Σχολικής Κοινότητας

ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ





http://www.facebook.com/profile.php?id=100001610407489

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου