Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ 

ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ



ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 23 & 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 , ΩΡΑ 19:30, ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ & ΣΟΛΩΜΟΥ - ΜΟΣΧΑΤΟ), ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.










http://www.facebook.com/media/set/?o.23398182952&ref=mf

Αυξάνονται οι άστεγοι στις μεγάλες πόλεις


Επιδεινώνεται διαρκώς η εικόνα στην Αθήνα με τον αριθμό των αστέγων να αυξάνεται, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά και στους περιφερειακούς δήμους. Παρόμοια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, καθώς άστεγοι εμφανίζονται σε πόλεις, στις οποίες το φαινόμενο ήταν άγνωστο.

«Η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Με την οικονομική κρίση, έχουν αλλάξει και ...
η ποιότητα και η ταυτότητα των αστέγων. Εκεί που έως πρότινος βλέπαμε άτομα του περιθωρίου, αλκοολικούς, τοξικομανείς, ή ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα, τώρα οι άστεγοι είναι ηλικιωμένοι, μετανάστες και όσοι για κάποιο λόγο έχασαν τη δουλειά και το σπίτι τους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Τζανάκου από την οργάνωση Homeless Support.

Στην Ελλάδα εκτιμήσεις ΜΚΟ και της FEANTSA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων για τους άστεγους) αναφέρουν ότι οι άστεγοι ανέρχονται σε περίπου 20.000 άτομα, χωρίς να συνυπολογίζονται πρόσφυγες, μετανάστες κ.λπ.

ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

http://taxalia.blogspot.com/2010/10/blog-post_5693.html

ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Ναυαγεί οριστικά η επένδυση των Καταρινών στον Αστακό. Με επιστολή που έστειλε προχθές το βράδυ ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμετ αλ Σάντα στον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλη ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι το Κατάρ αποσύρει το ενδιαφέρον...
του για συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ για τον Αστακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της αποχώρησης αυτής είναι τα προβλήματα στη συμφωνία για την τιμή του ρεύματος που θα πωλούσαν στην Ιταλία. Αλλες πηγές όμως από τον χώρο της ενέργειας αναφέρουν ότι οι επενδυτές από το Κατάρ επιδίωκαν να πωλούν μεγάλο μέρος του παραγόμενου ρεύματος στην ελληνική αγορά, τουλάχιστον κατά το μεσοδιάστημα της περιόδου ώσπου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου Ελλάδας- Ιταλίας. Στην πρόταση αυτή αντέδρασε έντονα η ΔΕΗ εκτιμώντας ότι οι Καταρινοί θα πωλούσαν σε τιμές ντάμπινγκ, αφού θα ήταν ιδιοκτήτες του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου (LΡG) αλλά και ιδιοκτήτες της σχεδιαζόμενης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Αστακό, η οποία όπως φαίνεται ναυαγεί. Με την άποψη της ΔΕΗ φέρεται ότι είχε συνταχθεί και η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία επιπροσθέτως είχε θέσει και θέματα περιβαλλοντικής ασφάλειας στις εγκαταστάσεις του Αστακού. 
Οι θέσεις της υπουργού για την προστασία του περιβάλλοντος στον Αστακό εξαιτίας της αποθήκευσης του LΡG είχαν προκαλέσει μίνι κρίση στις σχέσεις της με τους κκ. Κουβέλη και Χ. Παμπούκη, η οποία όμως δεν έφτασε ποτέ στη δημοσιότητα. Σε αυτό συνέβαλε η συλλογική απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση των επενδυτών. Η συγκεκριμένη επένδυση ωστόσο δεν προχωρούσε όπως είχε σχεδιαστεί. Οι καθυστερήσεις και οι συνεχείς διαπραγματεύσεις επί των όρων που έθετε η κυβέρνηση άρχισαν να προκαλούν ανησυχίες, τις οποίες εξέφρασε ο κ. Κουβέλης με την επιστολή που είχε στείλει στο Κατάρ επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ότι πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση της επένδυσης. Η επιστολή αυτή φάνηκε ότι ενόχλησε τον κ. Παμπούκη, ωστόσο η σχέση του με τον κ. Κουβέλη δεν διαταράχτηκε και τώρα κυβερνητικοί παράγοντες τη χαρακτηρίζουν προφητική. Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν χθες ότι η επένδυση στον Αστακό είναι ιδιωτική και ότι η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε ενδοεταιρικές σχέσεις. Η επιστολή των Καταρινών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σύντομηλιγότερο από μία σελίδα. 
Το βασικό σημείο της είναι ότι οι δύο εμπλεκόμενες κρατικές εταιρείες του Κατάρ, QΡΙ και QΕWC, αξιολόγησαν την επένδυση και τη χαρακτήρισαν μη βιώσιμη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι από τη διακρατική συνεργασία σε θέματα αδειών κτλ. Αναφέρουν επίσης ότι διατηρούν το ενδιαφέρον τους για άλλες ενεργειακές συνεργασίες με την Ελλάδα. Από την πλευρά της κυβέρνησης δινόταν η διαβεβαίωση ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει το μνημόνιο των 5 δισ. δολαρίων που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη και το οποίο είναι μεταγενέστερο του Αστακού. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η απόσυρση των Καταρινών από τον Αστακό δεν θα στείλει αρνητικό σήμα στις αγορές και στους επενδυτές. Αντιθέτως, έλεγαν, θα ενισχύσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιμένει στους κανόνες που θέτει και δεν υποχωρεί σε πιέσεις που βρίσκονται εκτός ελληνικού θεσμικού πλαισίου. Ανεξάρτητη Αρχή για τα δημόσια έργα Σ τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο της εκτέλεσης των δημοσίων έργων προχωρεί η κυβέρνηση. Αυτό έγινε γνωστό χθες από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφοράς και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα, ο οποίος ενημερώνοντας χθες τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ανέφερε ότι η υπό σύσταση Ανεξάρτητη Αρχή θα ελέγχει και θα πιστοποιεί την ωριμότητα ενός έργου ώστε να προχωρεί η δημοπράτησή του, ενώ θα αξιολογεί τις ενστάσεις όσων μετέχουν στους διαγωνισμούς και θα ελέγχει τα τεύχη δημοπράτησης των έργων. Επίσης, θα ελέγχεται και η πορεία εκτέλεσής τους, ενώ εκπρόσωποι της Αρχής θα μετέχουν και στις επιτροπές παραλαβής τους. 
Πάντως η δημιουργία μιας ακόμη Ανεξάρτητης Αρχής προκάλεσε ενστάσεις ακόμη και μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών, καθώς οι κκ. Γ. Φλωρίδης και Αθ. Αλευράς παρατήρησαν ότι εκτός των τριών συνταγματικώς κατοχυρωμένων εξουσιών «υπεισέρχεται τώρα και μια τέταρτη». Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, η σύσταση της Αρχής είναι απαραίτητη καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Ερώτηση για τη συνέντευξη Γιούνκερ Ε ρωτήματα προς τον πρόεδρο του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έθεσε προχθές ο ευρωβουλευτής κ. Θ. Σκυλακάκης ζητώντας διευκρινίσεις για τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Σκυλακάκης ζήτησε να πληροφορηθεί αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (που είναι ταυτόχρονα και μέλη του Εurogroup αλλά και μέλη του Εco/Fin, το οποίο είναι τυπικά αρμόδιο όργανο για τη δημοσιονομική παρακολούθηση των κρατών-μελών) γνώριζαν όσα αποκάλυψε ο κ. Γιούνκερ. «Το πρόβλημα συνεπώς δεν ήταν τόσο η αδυναμία πρόβλεψηςόσο η επικράτηση πολιτικών κριτηρίων. 
Οι έλληνες πολίτες όμωςως ευρωπαίοι φορολογούμενοιδεν είχαν το δικαίωμα να γνωρίζουν; Χρειαζόμαστε λοιπόν μεγαλύτερη ανεξαρτησία των Αρχών που παρακολουθούν τα δημοσιονομικά κριτήρια και προπαντός δίκαιη και αυτόματη εφαρμογή των κανόνων προς όλους» κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

http://fimotro.blogspot.com/2010/10/blog-post_6740.html
RODOPI-100MILES ULTRA TRAIL ADVENTURE











http://www.youtube.com/



Τσάμπιονς λινγκ: Τα αποτελέσματα




Την μεγάλη έκπληξη έκανε η Βασιλεία, η οποία επιβλήθηκε με 1-3 της Ρόμα στο Ολίμπικο. Η Ρεάλ δεν...αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα και κέρδισε εύκολα με 2-0 την Μίλαν. Η Άρσεναλ «σκόρπισε» τη Σαχτάρ Ντόνεσκ με 5-1 στο Λονδίνο.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα

Μπράγκα-Παρτιζάν 2-0

35' Λίμα 

90’ Ματάους

Μπάγερν- Κλουζ 3-2

28' Καντού

32' Καντού (αυτογκόλ)

37' Παντίν (αυτογκόλ)

77’ Γκόμεζ

86’ Χούλιο

Άγιαξ-Οσέρ 2-1

7' Ντε Ζεβ 

41' Σουάρεζ

57’ Βίρσα

Ρόμα- Βασιλεία 1-3 

12' Φρέι

21' Μποριέλο

43' Ινκόμ 

90’ Καμπράς

Άρσεναλ-Σαχτάρ 5-1

19' Σόνγκ

42' Νασρί

60΄Φάμπρεγκας

66’ Γουίλσερε

69’ Τσαμάκ

82’ Εντουάρντο

Ρεάλ Μαδρίτης-Μίλαν 2-0 

13' Ρονάλντο

14' Οζίλ

Μαρσέιγ-Ζίλινα 1-0

49’ Ντιαρά


http://sarotiko.blogspot.com/2010/10/blog-post_4941.html

Πρωτιά Κίνας στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας




Ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου διαδραματίζει παράλληλα και ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για στροφή στην καθαρή ενέργεια.
Σύμφωνα με την έκθεση της βρετανικής Vivid Economics για λογαριασμό αυστραλιανού think tank, η Κίνα έρχεται δεύτερη μετά τη Βρετανία ως προς την αξία των κινήτρων που παρέχει με στόχο τη μείωση της ρύπανσης από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες της Βρετανίας υπολογίζονται στα 29,30 δολάρια ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ακολουθεί -έστω και από απόσταση- η Κίνα με 14,20 δολάρια ανά τόνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται τρίτες με 5,10 δολάρια και ακολουθούν Ιαπωνία, Αυστραλία και Νότια Κορέα. Η επιλογή των έξι χωρών δεν είναι τυχαία καθώς από κοινού ευθύνονται για την παραγωγή σχεδόν του 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.
«Η κινεζική ηγεσία έλαβε τη στρατηγική απόφαση να χάσει τις δύο τελευταίες βιομηχανικές επαναστάσεις και δεν θέλει να χάσει την τρίτη», δήλωσε ο διευθυντής του αυστραλιανού Ινστιτούτου για το Κλίμα, με πρωτοβουλία του οποίου διεξήχθη η έρευνα. «Έτσι, αυτή τη στιγμή διαθέτουν το μεγαλύτερο μερίδιο επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια παγκοσμίως».
Αναλυτικότερα, το 2009 οι επενδύσεις τους υπερέβησαν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 18 δισ. για τις ΗΠΑ και 11 δισ. που επένδυσε η Βρετανία. Το ποσό αυτό εκτιμάται πως θα δεκαπλασιαστεί την προσεχή δεκαετία. Ώθηση στις κινεζικές προσπάθειες έδωσε η δέσμευσή της να κλείσει πάνω από 100 εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο λιγνίτη έως το 2011, κάτι που αυτόματα θα μείωνε τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων κατά 15%. Επιπλέον, η Κίνα επιδοτεί προγράμματα «πράσινης» ενέργειας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων γουάν με στόχο έως το 2020 το 15% των ενεργειακών αναγκών της χώρας να καλύπτονται από ΑΠΕ.
Στην έκθεσή της πάντως, η Vivid Economics προειδοποιεί ότι καμία από τις χώρες που περιλαμβάνονται δεν αναμένεται να επιτύχει τους στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που τέθηκαν πέρυσι στην Κοπεγχάγη. Μέχρι στιγμής ωστόσο, Ευρώπη και Κίνα φαίνεται πως προηγούνται στον «αγώνα δρόμου» των επενδύσεων σε προγράμματα με στόχο τη μείωση.
Κινεζική πρωτιά και στην κατανάλωση ενέργειας
Εν τω μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες η Κίνα κατέλαβε ακόμη μία αρνητική πρωτιά (όπως προαναφέρθηκε, είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο), ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με το διευθύντη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, το 2009 Κίνα κατανάλωσε πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαίου, ενώ οι ΗΠΑ 2,17 δισεκατομμύρια τόνους. Ανάλυση της ΒΡ επιβεβαίωσε τα στοιχεία αυτά, τα οποία ωστόσο απέρριψε το Πεκίνο. Επικαλούμενοι τα επίσημα στοιχεία, οι Κινέζοι υποστήριξαν ότι πέρυσι κατανάλωσαν περίπου 2,1 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαίου και κατηγόρησαν τη διεθνή υπηρεσία ότι υποτιμά τις προσπάθειές τους για στροφή στην καθαρή ενέργεια.
http://www.naftemporiki.gr/

Ενόργανη - Mια ανάσα ο Λ. Κοσμίδης από τον τελικό ασκήσεων εδάφους




Η εξαιρετική εμφάνιση του Λευτέρη Κοσμίδη, ο οποίος βρίσκεται μια ανάσα από την πρόκρισή του στον τελικό των ασκήσεων εδάφους ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ομάδα ενόργανης των ανδρών στο Παγκόσμιο του Ρότερνταμ.
Τα λάθη και οι άτυχες στιγμές δεν έλειψαν, όπως ακριβώς έγινε και με τους αγώνες των γυναικών, με αποτέλεσμα τα ποσοστά επιτυχίας να είναι πολύ μικρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η εκπληκτική εμφάνιση του Λευτέρη Κοσμίδη έσωσε κάπως την κατάσταση. Ο 19χρονος πρωταθλητής μας είναι μέχρι στιγμής πρώτος στον προκριματικό των ασκήσεων εδάφους με 15.466 βαθμούς και αναμένει πλέον την ολοκλήρωση των προσπαθειών όλων των αθλητών το βράδυ της Τρίτης (19/10) για να πάρει θέση στη γενική κατάταξη.
Τότε θα γίνει γνωστό αν η Εθνική θα τερματίσει μέσα στην προνομιούχο 24άδα της ομαδικής κατάταξης. Στον προκριματικό της κατηγορίας της, η ομάδα αποτελούμενη από τους Βλάση Μάρα, Λευτέρη Κοσμίδη, Χρήστο Λυμπανοβνό, Μιχάλη Δουλκερίδη, Σταύρο Κέκελο και Μπάμπη Καΐλίδη συγκέντρωσε 332,133 βαθμούς (Έδαφος: 54,532, Πλάγιος ίππος: 51,498, Κρίκοι: 54,691, Άλμα: 60,948, Δίζυγο: 55,065, Μονόζυγο: 55,399) και είναι 8η μεταξύ 13 χωρών, έπειτα από την ολοκλήρωση του 3ου από τους συνολικά 10 ομίλους.
«Έχω πάρα πολλές πιθανότητες να μπω στην οκτάδα του τελικού στις ασκήσεις εδάφους, αλλά προτιμώ να είμαι επιφυλακτικός και να περιμένω μέχρι το βράδυ της Τρίτης για να χαρώ, επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Είναι λίγοι, όμως, οι γνωστοί αθλητές που μπορούν να με περάσουν στη βαθμολογία. Ακόμα και ο κάτοχος του τίτλου, ο Ρουμάνος Μαριάν Ντραγκουλέσκου, είδαμε ότι αποκλείστηκε», σχολίασε μετά το τέλος των προσπαθειών του ο Κοσμίδης.
Και συμπλήρωσε: «Η εμφάνισή μου ήταν πολύ καλή. Δεν λέω "τέλεια", γιατί αυτή είναι μια λέξη που δεν θα την πω εύκολα. Εφόσον πάντως προκριθώ στον τελικό, θα μπορώ να πω ότι ήταν η καλύτερη εμφάνιση της καριέρας μου. Ποτέ άλλοτε δεν έχω καταφέρει να μπω στον τελικό ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος».
Τραυματίστηκε ο Δουλκερίδης
Η Εθνική έχασε πολύτιμο έδαφος λόγω του τραυματισμού του Μιχάλη Δουλκερίδη, ο οποίος χτύπησε σοβαρά στο πόδι ενώ εκτελούσε το πρόγραμμά του στις ασκήσεις εδάφους. Ο 22χρονος πρωταθλητής δεν μπόρεσε να αγωνιστεί στα τρία εναπομείναντα όργανα (πλάγιος ίππος, κρίκοι, άλμα), αφού χρειάστηκε να διακομιστεί άμεσα στο νοσοκομείο για εξετάσεις και εκφράζονται φόβοι ότι έχει υποστεί κάταγμα περόνης.
Και ο Βλάσης Μάρας όμως έμεινε μακριά από τη διάκριση, αφού είχε πτώση στο μονόζυγο, καθώς δεν έπιασε την μπάρα στο πέταγμά του στην άσκηση Πεγκάν και περιορίστηκε στους 14,166 βαθμούς, μένοντας ήδη εκτός τελικού. Άτυχος στάθηκε και ο Βασίλης Τσολακίδης, ο οποίος αποτέλεσε απουσία της τελευταίας στιγμής. Ο 31χρονος πρωταθλητής υπέφερε από το μεσημέρι της Κυριακής από ιλίγγους, λόγω μιας ίωσης από την οποία έχει προσβληθεί, με συνέπεια να μην μπορεί ούτε καν να ανέβει στα όργανα, αφού έχανε την αίσθηση της ισορροπίας και ζαλιζόταν. Έτσι αποφασίστηκε η αντικατάστασή του από τον Μπάμπη Καϊλίδη.
Οι βαθμολογίες των Ελλήνων
Λευτέρης Κοσμίδης: Έδαφος: 15,466, Κρίκοι: 14,133, Άλμα: 15,466, Δίζυγο: 13,366.
Βλάσης Μάρας: Πλάγιος ίππος: 13,666, Άλμα: 15,491, Μονόζυγο: 14,166.
Μιχάλης Δουλκερίδης: Έδαφος: 10,800, Δίζυγο: 14,033, Μονόζυγο: 12,900.
Χρήστος Λυμπανοβνός: Σύνθετο ατομικό: 83,224, Έδαφος: 13,633, Πλάγιος ίππος: 12,733, Κρίκοι: 13,600, Άλμα: 15,358, Δίζυγο: 14,100, Μονόζυγο: 13,800.
Μπάμπης Καϊλίδης: Σύνθετο ατομικό: 81,481, Έδαφος: 13,033, Πλάγιος ίππος: 13,466, Κρίκοι: 13,433, Άλμα: 14,633, Δίζυγο: 13,016, Μονόζυγο: 13,900.
Σταύρος Κέκελος: Σύνθετο ατομικό: 79,057, Έδαφος: 12,400, Πλάγιος ίππος: 11,633, Κρίκοι: 13,525, Άλμα: 14,400, Δίζυγο: 13,566, Μονόζυγο: 13,533.
Πηγή: www.gazzetta.gr
http://www.naftemporiki.gr/

Στη Θεσσαλονίκη

Μοιραία πτώση στο κενό για 21χρονο φοιτητή



Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπεσε από μπαλκόνι οικοδομής 21χρονος φοιτητής στη Θεσσαλονίκη ερευνά η αστυνομία. Το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Μελενίκου, όταν ο άτυχος νεαρός είχε μεθύσει και οι δύο φίλοι του, τον μετέφεραν στο σπίτι του ενός, τον κλείδωσαν στο διαμέρισμα -για να μην οδηγήσει το αυτοκίνητο του- και στη συνέχεια έφυγαν. Το θύμα φέρεται ότι προσπάθησε να φύγει από το μπαλκόνι και βρέθηκε στο κενό, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Η αστυνομία συνέλαβε δύο συμφοιτητές, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.


http://www.protothema.gr/

Σκληραίνουν οι διαδηλωτές στη


 Γαλλία...

Σκληραίνουν τη στάση τους οι διαδηλωτές στη Γαλλία, αντιδρώντας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, περίπου 480.000 άνθρωποι, αριθμός κατά 20.000 μικρότερος από αυτόν των κινητοποιήσεων στις 12 Οκτωβρίου, εκτιμάται ότι συμμετείχαν στις σημερινές κινητοποιήσεις, οι οποίες στιγματίστηκαν από τις συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας και διαδηλωτών.
Περίπου 60.000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία και 330.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα συμμετείχαν στη διαδήλωση που οργανώθηκε χθες στο Παρίσι. Την ίδια ώρα ένα από τα μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα, η CGT, εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών στη Γαλλία κατά των σχεδίων του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για...
 αναθεώρηση των ορίων συνταξιοδότησης έφτασε τα 3,5 εκατομμύρια, ίδιο αριθμό με τις κινητοποιήσεις ρεκόρ της 12ης Οκτωβρίου.
Τα συνδικάτα είχαν οργανώσει δύο παράλληλες πορείες, περιχαρακωμένες από τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν κλείσει τους κάθετους δρόμους. Παρόλα αυτά, ομάδες νεαρών κατόρθωσαν σε ορισμένα σημεία να εισχωρήσουν στους διαδηλωτές και συνέχεια προκάλεσαν επεισόδια.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στο δυτικό προάστιο Ναντέρ της γαλλικής πρωτεύουσας, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν τους ένθερμους νεαρούς διαδηλωτές που έβαλαν φωτιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Ανάλογο σκηνικό επικράτησε και στην Πλατεία Δημοκρατίας, με τους διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα και να εκσφενδονίζουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.
Στη Λυών, οι συγκρούσεις νεαρών μασκοφόρων με των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα σκληρές, με πετροβολισμούς και βόμβες μολότοφ από τους μεν και χρήση δακρυγόνων από τους δε.
Εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου από τη Γερουσία αυτή την εβδομάδα, διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε περισσότερες από 200 πόλεις, όπου λόγω των κινητοποιήσεων σημειώνονται σοβαρά προβλήματα μετακίνησης.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν στα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η απεργία των λιμενεργατών στο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης πετρελαίου, το Φος-Λαβερά, κοντά στη Μασσαλία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σαρκοζί, εμφανίζεται αμετακίνητος, ξεκαθαρίζοντας με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
Οι φόβοι πάντως για παράλυση της οικονομίας στη Γαλλία ενισχύονται αφού δυναμώνει το κίνημα των διαμαρτυρόμεων στους στρατηγικούς τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://press-gr.blogspot.com/2010/10/blog-post_8740.html

Ουπς!


Ένα μικρό «λαθάκι» ήταν αρκετό για να για να αποκαλυφθεί ο «εσωτερικός κόσμος» της Διονυσίας Κουκίου.

Το γνωστό μοντέλο, περπατούσε με χάρη στην πασαρέλα, στο πλαίσιο της 12ης Athens Fashion Week, φορώντας ένα εντυπωσιακό φόρεμα του οίκου μόδας Νίκος- Τάκης, ωστόσο, «τα πάντα καταστράφηκαν» με μία και μόνο αδέξια κίνηση.

Την ώρα που είχε φτάσει στην άκρη του catwalk, το γνωστό μοντέλο έστριψε, χωρίς να υπολογίσει το σκίσιμο του φορέματος, με αποτέλεσμα να φανεί το μπεζ εσώρουχό της.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=186107&cid=11

Διαρροή λυμάτων στον Κάλαμο


Οι μετρήσεις που έγιναν μετά από δειγματοληψία στα νερά του λιμανιού των Αγ. Αποστόλων, στον Κάλαμο, έδειξαν πως είναι πιθανό να υπάρχει διαρροή λυμάτων στη θάλασσα. Η Ένωση Εξωραϊστικών Συλλόγων Ναυτικών Ομίλων Παραλίας «ΕΣΠΑΑΚΑ», που έφερε τα στοιχεία στη δημοσιότητα, ζητεί  τη δραστηριοποίηση των αρμόδιων φορέων.

Σύμφωνα με τον εργαστηριακό έλεγχο, τα ολικά κολοβακτηριοειδή βρέθηκαν περίπου δέκα φορές άνω του επιτρεπομένου ορίου. Υπενθυμίζεται πως καταγγελίες για διαρροή λυμάτων στη θάλασσα είχαν γίνει και πριν από δύο χρόνια. Τότε, η δημοτική αρχή είχε προχωρήσει στο σφράγισμα όλων των πιθανών αγωγών λυμάτων προς το λιμάνι.

Πηγή: ecofinder.gr

http://www.zougla.gr/

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ


http://www.facebook.com/album.php?aid=5268&id=100001610407489

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

  Δελτίο Τύπου 

Για την συνάντηση του Υποψηφίου Δημάρχου Άρη Κρεμμύδα με τις γυναίκες του Μοσχάτου



Σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα και σε κλίμα ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υποψηφίου Δημάρχου Άρη Κρεμμύδα με γυναίκες του Μοσχάτου. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η προσέλευση στο καφέ DEL CAMPO ήταν πολύ μεγάλη.

O Άρης Κρεμμύδας με συγκίνηση αναφέρθηκε στο ρόλο της γυναίκας στη σημερινή εποχή: «Είναι τιμή μου που σήμερα βρίσκεται μαζί μας η ραχοκοκαλιά ελληνικής κοινωνίας: οι γυναίκες. Οι γυναίκες μητέρες, οι εργαζόμενες, οι γυναίκες της τρίτης ηλικίας που με το απόσταγμα της εμπειρίας τους, αλλά και την αστείρευτη διάθεσή τους στηρίζουν τα νέα ζευγάρια.

Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της γυναίκας ως ρόλο συμπληρωματικό, αλλά ως ρόλο κυρίαρχο μέσα στην ελληνική κοινωνία. Με αυτήν την αντίληψη επεξεργαστήκαμε στο πρόγραμμά μας θέσεις, προτάσεις, αλλά και άμεσα μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της μητρότητας, για την ενίσχυση των αδύναμων οικογενειών, μέτρα κοινωνικής πολιτικής που αφορούν στην τρίτη ηλικία, προτάσεις που αφορούν στην υγεία των γυναικών, αλλά και δράσεις που κατοχυρώνουν την κοινωνική διάσταση της γυναίκας μέσα στην τοπική μας κοινωνία».
 Όσον αφορά στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού ο Άρης Κρεμμύδας τόνισε : «Η παρουσία των γυναικών στο ψηφοδέλτιό μας, δεν είναι ούτε συμπληρωματική, ούτε βέβαια τυχαία.

Είναι ουσιαστική, αφού συμμετέχουν πραγματικά πολλές γυναίκες, είναι καθοριστική ώστε το όραμά μας για το νέο δήμο να γίνει πράξη. Κατά τη διάρκεια κατάρτισης του ψηφοδελτίου μας, προσπαθήσαμε καταρχήν η επιλογή των γυναικών να γίνει στη βάση μιας μεγάλης εκπροσώπησης. Έχουμε γυναίκες κάθε ηλικίας, διαφορετικών επαγγελματικών χώρων, γυναίκες νέες, γυναίκες εργαζόμενες, γυναίκες μητέρες, γυναίκες με έντονη κοινωνική παρουσία και δράση, γυναίκες που τώρα ξεκινούν την επιστημονική τους σταδιοδρομία. Η ένταξή τους στο Συνδυασμό μας είναι το αποτέλεσμα της ταύτισης των οραμάτων μας, της ανεξάντλητης διάθεσης τους για προσφορά, της ικανότητας τους να θέτουν στόχους και να τους κατακτούν, της δυνατότητάς τους να διαγράφουν όμορφες και ολοκληρωμένες πορείες.

Ο αγώνας μας για το νέο Δήμο θα είναι καθημερινός και έντονος, δύσκολος και απαιτητικός γιατί απαιτητικά είναι τα οράματά μας και οι επιδιώξεις μας.


Στο πρόσωπο αυτών των γυναικών βρήκαμε το σταθερό και δυναμικό σύμμαχο, τον άξιο και συνεπή συνεργάτη. Στο πρόσωπο αυτών των γυναικών είμαι βέβαιος ότι βρίσκετε κι εσείς τον άνθρωπο που θα σας εκπροσωπήσει στη μεγάλη προσπάθεια για μια πόλη αντάξια των προσδοκιών μας».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι υποψήφιες γυναίκες του συνδυασμού «Πολίτες Μπροστά», οι οποίες έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό και συζήτησαν με τις υπόλοιπες γυναίκες ζητήματα αιχμής, όπως η μητρότητα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αλλά και η ανεργία, η ακρίβεια, η ακραία επιθετική συγκυρία.
Συνέντευξη Τύπου: OI OIKOΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ & ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τρίτη, 19 Οκτ. 2010, 10:04

Παρουσίαση υποψηφίων & συνεργασιών σ' όλη την Ελλάδα - Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, 12.00, στο Αθηναϊκό Καφενείο του Πνευματικού Κέντρου Αθήνας
Τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους που προέρχονται από το χώρο τους, καθώς και τις συνεργασίες που έχουν συνάψει σ' όλη τη χώρα με άλλους πολιτικούς χώρους, κινήσεις πολιτών κλπ. παρουσιάζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνέντευξη τύπου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου στηρίζοντας συνδυασμούς σε όλες τις περιφέρειες και στους περισσότερους μεγάλους και μεσαίους δήμους.
Η συνέντευξη τύπου οργανώνεται στις 12.00 στο «Αθηναϊκό Καφενείο» που βρίσκεται στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, είσοδος από Σόλωνος). Στην εκδήλωση θα παραστούν οι υποψήφιοι και θα προβληθεί μήνυμα υποστήριξης του Ντανιέλ Κον Μπετίτ.


http://www.ecogreens-gr.org/cms
 
   

Kim Kardashian: Μια Rolls Royce για τα γενέθλιά της


Την ερχόμενη Πέμπτη, η γνωστή τηλεπερσόνα κλείνει τα 30 της χρόνια και, για να μην πάθει κατάθλιψη λόγω της νέας δεκαετίας, αποφάσισε να κάνει ένα πανάκριβο δώρο στον εαυτό της, προκειμένου να ξεχαστεί...

Έτσι λοιπόν, αγόρασε μια Rolls Royce και γιόρτασε λίγες ημέρες νωρίτερα. Αρκετοί φίλοι και συγγενείς έσπευσαν στο πάρτι που οργάνωσε η Kim και της ευχήθηκαν χρόνια πολλά και όλα τα σχετικά.

Η ίδια πέρασε πολύ καλά και μάλιστα δήλωσε στο HollywoodLife.com: «Το καλύτερο δώρο που πήρα για τα γενέθλιά μου ήταν χωρίς αμφιβολία η Rolls Royce που αγόρασα εγώ. Πάντοτε αγοράζω κάτι για τα γενέθλιά μου».

Η Kim έκανε πάρτι τόσο στο Λας Βέγκας όσο και στη Νέα Υόρκη τις προηγούμενες ημέρες, όμως θα κάνει άλλο ένα την ερχόμενη Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, που είναι η ημέρα που γεννήθηκε.

«Οι φίλοι μου θα διοργανώσουν άλλο ένα πάρτι για την πραγματική ημέρα των γενεθλίων μου», συμπλήρωσε με χαμόγελο στα χείλη.

Παρ' όλα αυτά, πώς νιώθει που... πλέον γύρισε την πλάτη της στα 20 και μπήκε στα... -άντα;

«Έχω ανάμεικτα συναισθήματα» είπε στο περιοδικό «People» την Παρασκευή στο Λας Βέγκας, όπου βρέθηκε για να γιορτάσει τα γενέθλιά της και πρόσθεσε: «Υπάρχουν στιγμές που σκέφτομαι, “Θεέ μου, γίνομαι 30!” και αισθάνομαι πολύ άβολα. Μου ακούγεται πολύ μεγάλος αριθμός, με κάνει να αισθάνομαι πως γερνάω. Μία πλευρά του εαυτού μου, όμως, πιστεύει πως είναι κάτι διαφορετικό πλέον, πιο ολοκληρωμένο, το να γίνεσαι 30».

http://www.zougla.gr/
Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ
Με το δεξί η πρεμιέρα του Ολυμπιακού στην φετινή Ευρωλίγκα. Στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της διοργάνωσης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Ολυμπιακός νίκησε με το εντυπωσιακό 82-66 την Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς μπορεί να άργησαν να πάρουν μπρος, ωστόσο όταν το έκαναν παρέσυραν την ανύμπορη να αντιδράσει Ρεάλ και προσέφεραν όμορφο θέαμα στους φιλάθλους τους.

Τα δεκάλεπτα: 17-17, 36-35, 62-56, 82-66

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 4, Νεστέροβιτς 11, Σπανούλης 16(1), Μπουρούσης 16(1), Κέσελ 3(1), Μαυροκεφαλίδης 9(1), Νίλσεν 4, Παπανικολάου 2, Έρτσεγκ, Τεόντοσιτς 15(3), Λούκας 2.

Ρεάλ Μ. (Μεσίνα): Τόμιτς 10, Σουάρεθ 12(2), Ρέγες 9(1), Ροντρίγκεζ 6, Βελίτσκοβιτς, Γκαρμπαχόσα, Βιντάλ 2, Φίσερ 4, Γιούλ 18(2), Τάκερ 5(1).

http://www.star.gr/
Θύμα πλημμύρας και ληστών γνωστός τραγουδιστής
Πρώτα πλημμύρισε το σπίτι του και έπειτα του έκλεψαν το αμάξι! Θύμα της διπλής γκαντεμιάς έπεσε ο Χρήστος Χολίδης, που μπορεί η εμφάνισή του στο «Just The Two Of Us» να άφησε θετικές εντυπώσεις, ήρθε το... κακό το μάτι!

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, γυρνώντας στο σπίτι του από το σόου του Mega, ο τραγουδιστής το βρήκε γεμάτο από τα νερά της βροχής! Το σαλόνι του είχε μετατραπεί σε... λίμνη και ο ίδιος χρειάστηκε περίπου μισή μέρα για να το καθαρίσει.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Χρήστος έπεσε και θύμα κλοπής! Όταν κατέβηκε από το σπίτι για να πάει στο αυτοκίνητό του, βρήκε το τζάμι σπασμένο... Ο άγνωστος ή οι άγνωστοι προσπάθησαν να πάρουν το Smart που οδηγά, ωστόσο, δεν τα κατάφεραν γιατί τους πρόλαβε! Μάλιστα, ο ίδιος ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους ληστές, οι οποίοι τράπηκαν αμέσως σε φυγή.

Μήπως Χρήστο μας να κάνεις κανέναν αγιασμό; Γιατί το κακό το μάτι πάει... σύννεφο!

http://www.star.gr/

Kέρδισε η Αντζελίνα Τζολί...



H ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί κέρδισε τελικώς την άδεια των αρχών της Βοσνίας και έτσι θα γυρίσει κάποιες σκηνές από την ταινία την οποία σκηνοθετεί στο βοσνιακό έδαφος, αφού...
 οι αρχές είδαν σκηνές από την πρόχειρη κόπια της ταινίας και έκριναν ότι δεν προσβάλει την τιμή των γυναικών που έπεσαν θύματα κακοποίησης κατά τον πόλεμο του 1992-95. Ο βασικός κορμός της ταινίας γυρίζεται στη Βουδαπέστη αλλά κάποιες σκηνές κλειδιά πρέπει να γυριστούν στο Σεράγεβο. 
http://press-gr.blogspot.com/2010/10/k_19.html

Η Αντζελίνα Τζολί "απαντά" στους επικριτές της για την ταινία



"Απάντηση" στους επικριτές της για τη νέα της ταινία - ως σκηνοθέτιδα αυτή τη φορά- μια ιστορία αγάπης στα σκοτεινά χρόνια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, δίνει η διάσημη ηθοποιός... του Χόλιγουντ, Αντζελίνα Τζολί, με συνέντευξή της.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα "USA Today", επικαλούμενη το "Associated Press", η Τζολί χαρακτηρίζει λανθασμένες τις εναντίον της κατηγορίες ότι το σενάριο της ταινίας υποβαθμίζει τα εγκλήματα των μαζικών βιασμών που διαπράχθηκαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τα άγρια χρόνια της περιόδου του Εμφυλίου Πολέμου (1992-1995) και τονίζει πως σκοπεύει να χειριστεί με σεβασμό τα όσα συνέβησαν.

"Είναι πολύ απλό. Ήταν μια άσχημη φήμη ότι (το σενάριο) ήταν για μια σχέση, που ξεκίνησε με βιασμό και βασανισμό - και δεν είναι έτσι", δήλωσε η διάσημη ηθοποιός, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στα γυρίσματα σκηνών της ταινίας, στην Ουγγαρία.

Την περασμένη εβδομάδα, η ένωση "Γυναίκες-Θύματα Πολέμου", που απαρτίζεται από γυναίκες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι οποίες έπεσαν θύματα κακοποίησης στον πόλεμο της Βοσνίας, αντέδρασε έντονα στη νέα ταινία της Τζολί, υποστηρίζοντας πως έχει στη διάθεσή της πληροφορίες, βάσει των οποίων η ταινία βασίζεται στην ιστορία μιας γυναίκας, που ερωτεύεται έναν Σέρβο στρατιώτη, που τη βίασε.

Μάλιστα, η αντίδραση αυτή οδήγησε τις βοσνιακές αρχές να αποσύρουν την άδεια που είχαν δώσει νωρίτερα στην Αμερικανίδα ηθοποιό για τα γυρίσματα τμήματος της ταινίας στη Βοσνία, απ' όπου προέρχεται και η πρωταγωνίστρια, Ζάνα Μαριάνοβιτς.

Μια άδεια, την οποία τελικά φαίνεται πως θα της δώσουν και πάλι πίσω, όπως επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του στον Τύπο, το Σάββατο, ο Εντίν Σάρκιτς της εταιρείας παραγωγής "Scout Film".

Όπως αναφέρει σε σχετικό τηλεγράφημά του το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων "Hina", ο Εντίν Σάρκιτς δήλωσε ότι έχει λάβει προφορική διαβεβαίωση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ότι θα επιτραπούν τα γυρίσματα στη χώρα.

Η Αντζελίνα Τζολί επιβεβαιώνει ότι η ταινία της είναι μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σ' έναν νεαρό Σέρβο, τον οποίο υποδύεται ο Γκόραν Κόστιτς και μια μουσουλμάνα, την οποία ενσαρκώνει η Μαριάνοβιτς. Ωστόσο, εξηγεί πως είναι μια σχέση που ξεκινά σε κάποιο κλαμπ, πριν από τον πόλεμο.

"Το φιλμ αφορά την εμπειρία που πολλοί άνθρωποι, από διάφορες πλευρές, έχουν καθώς προχωρά ο πόλεμος", σημειώνει η Αντζελίνα Τζολί και προσθέτει: "Ενα ζευγάρι που μπορεί να είχε ζήσει μια συγκεκριμένη ζωή, εάν δεν ξεκινούσε ο πόλεμος, φτάνει να έχει μια τελείως διαφορετική ιστορία εξαιτίας αυτού".

Η διάσημη ηθοποιός δεν επιρρίπτει ευθύνες στους επιζήσαντες από το φοβερό αυτό πόλεμο στη Βοσνία για τις ανησυχίες που εκφράζουν.

"Μπορείς να περιμένεις το καθετί για 'βαριά' θέματα, που σχετίζονται με κάτι τόσο ευαίσθητο και τόσο πρόσφατο", αναφέρει η Αντζελίνα Τζολί και διαβεβαιώνει ότι θα χειριστεί το ζήτημα με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία.

http://sarotiko.blogspot.com/2010/10/blog-post_1568.html

Τα εισοδήµατα στο Διαδίκτυο


Τέρµα στο φορολογικό απόρρητο µε τη δηµοσίευση στο ΙντερνετΤα εισοδήµατα εκατοµµυρίων φορολογουµένων σχεδιάζει να αναρτήσει στο Διαδίκτυο το υπουργείο Οικονοµικών, δίνοντας τη δυνατότητα σε... όλους όσοι είναι εγγεγραµµένοι στο taxisnet να µπορούν να βλέπουν τι δήλωσε στην Εφορία και τι φόρο πλήρωσε ο κάθε φορολογούµενος, είτε πρόκειται για τον γείτονα είτε για τον υπουργό Οικονοµικών.

Οι υπέρµαχοι της συγκεκριµένης πρακτικής υποστηρίζουν ότι η άσκηση κοινωνικών πιέσεων θα οδηγήσει στον περιορισµό της φοροδιαφυγής, οι πολέµιοι κάνουν λόγο για το τέλος του φορολογικού απορρήτου και κατάφωρη παραβίαση προσωπικών δεδοµένων. Το υπουργείο Οικονοµικών, όπως προκύπτει από δηλώσεις του γενικού γραµµατέα Πληροφοριακών Συστηµάτων Διοµήδη Σπινέλλη, προωθεί την άµεση ανάρτηση των καταλόγων στο Διαδίκτυο για όλους τους φορολογουµένους, αφού προηγηθεί η γνωµοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα. «Ο µάγκας µε τα 5 πολυτελή αυτοκίνητα και τις βίλες θα πρέπει να έχει την αντίστοιχη φορολόγηση, δεν µπορεί να δηλώνει εισοδήµατα που δεν δικαιολογούν τον τρόπο ζωής του», είπε χθες στον Αntenna.

Διατάξεις που ήδη ισχύουνΗ υποχρέωση των Εφοριών να συντάσσουν καταλόγους φορολογουµένων προβλέπεται ήδη από τη δεκαετία του ’80 και περιγράφεται µε σαφήνεια στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος. Σύµφωνα µε τις διατάξεις που ήδη ισχύουν, ο προϊστάµενος κάθε Εφορίας συντάσσει καταλόγους µε το ονοµατεπώνυµο του φορολογουµένου ή την επωνυµία της επιχείρησης, τα δηλωθέντα εισοδήµατα και τον φόρο που αναλογεί. Ο κατάλογος τοποθετείται σε «πρόσφορη θέση» στις Εφορίες ώστε να έχει πρόσβαση όποιος επιθυµεί και µπορεί να δηµοσιοποιείται και από τις εφηµερίδες. Ορισµένα στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών υποστηρίζουν ότι η διάταξη αυτή αφορά µόνο ελεύθερους επαγγελµατίες και επιχειρηµατίες. Αλλοι, ερµηνεύοντας την ίδια διάταξη, υποστηρίζουν ότι µπορεί να αφορά το σύνολο των φορολογουµέ νων, καθώς στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονοµικών µε απόφασή του να προσδιορίζει ποιοι ακριβώς θα περιλαµβάνονται στους καταλόγους.

Η πρώτη λίσταΜε τον τελευταίο φορολογικό νόµο, προβλέφθηκε οι κατάλογοι αυτοί, να δηµοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο! Οπως διευκρινίζουν στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, ο σχεδιασµός αφορά τη δηµοσιοποίηση της πρώτης λίστας µε την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων του 2009 µε την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, εφόσον γνωµοδοτήσει η Αρχή Προστασίας Δεδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Πρόσβαση στις λίστες θα έχουν όλοι όσοι έχουν κωδικούς πρόσβασης και υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους – ενώ θα υπάρχουν και περιορισµοί. Για παράδειγµα, εξετάζεται το ενδεχόµενο να µην µπορούν να δουν τα στοιχεία περισσότερων από 20 φορολογουµένων ανά µήνα, ενώ δεν θα είναι δυνατή η ανάκτηση πληροφοριών προηγούµενων ετών. «Με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνεται η µαζική εξαγωγή δεδοµένων προστατεύοντάς τα έτσι από επεξεργασία που δεν δικαιολογείται από τον σκοπό της διάταξης αυτής, όπως π.χ. την εµπορική εκµετάλλευση των οικονοµικών στοιχείων», λέει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών που χειρίζεται την υπόθεση.

Δηµοσίευση υπό όρους σε πολλές χώρες
ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ πολιτείες της Αµερικής και σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης επιτρέπεται η δηµοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων των πολιτών προσπερνώντας τα όρια της προστασίας των προσωπικών δεδοµένων. Νοµικοί κύκλοι επισηµαίνουν ότι η πρόθεση του υπουργείου Οικονοµικών κατ’ εφαρµογήν του πρόσφατου φορολογικού νόµου για την υπό προϋποθέσεις ανάρτηση στο Διαδίκτυο φορολογικών δηλώσεων πολιτών µπορεί να είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδοµένα, όµως ήδη έχει βρει πεδίο εφαρµογής σε άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η Φινλανδία όπου η νοµοθεσία για τη δηµοσιοποίηση των φορολογικών δεδοµένων δεν προσκρούει στην προστασία των προσωπικών δεδοµένων των πολιτών που βλέπουν δηµοσιοποιηµένα τα εισοδήµατά τους. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απευθύνει προειδοποίηση προς τη Φινλανδία να προστατεύει τη βάση των φορολογικών δεδοµένων των πολιτών της, ιδιαίτερα όταν αυτά γίνονται αντικείµενο εκµετάλλευσης µε σκοπό την εµπορία. Υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης που ισοδυναµεί µε την άρση του φορολογικού απορρήτου έχουν ταχθεί υπό όρους διάφορες πολιτείες στην Αµερική και χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Νορβηγία και η Ιρλανδία. Προβληµατισµοί
Το θέµα, όπως λένε νοµικοί, είχε απασχολήσει στο παρελθόν και τη γειτονική Ιταλία. Κατά τη διάρκεια δηµόσιας διαβούλευσης είχαν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων προβληµατισµοί σχετικά µε το κατά πόσον η δηµοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων, ιδιαίτερα των υψηλά αµειβόµενων, τους βάζει στο...

στόχαστρο µε κίνδυνο να αυξηθεί ακόµη και ο δείκτης της εγκληµατικότητας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δικηγόροι που έχουν ασχοληθεί µε το πλέγµα προστασίας των προσωπικών δεδοµένων στη χώρα µας διατυπώνουν ενστάσεις για την εφαρµογή στην πράξη των νοµοθετικών προθέσεων του υπουργείου. «Η δηµοσιοποίηση των στοιχείων της φορολογικής δήλωσης στο Διαδίκτυο µπορεί να θεωρηθεί ότι εµπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύµβαση Δικαιωµάτων του Ανθρώπου) που προστατεύει την προσωπική ζωή των πολιτών» λένε χαρακτηριστικά νοµικές πηγές. Συµπληρώνουν δε ότι ακόµη και το εισόδηµα θεωρείται αναπόσπαστο µέρος των προσωπικών δεδοµένων, πολύ περισσότερο όταν από τη διαδικτυακή ανάρτηση γίνεται ευκολότερη η πρόσβαση στον καθένα προσωπικών στοιχείων όπως η οικονοµική εφορία (ΔΟΥ)

στην οποία ανήκει ο φορολογούµενος ή η διεύθυνση κατοικίας του, στοιχεία που εµπίπτουν στον στενό πυρήνα της προστασίας των προσωπικών δεδοµένων.

tanea

http://sarotiko.blogspot.com/2010/10/blog-post_2576.html