Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Oι υποψηφιότητες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022


Πέντε χώρες, πέντε υποψηφιότητες που φιλοδοξούν να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τα πλάνα των συγκεκριμένων χωρών κάνοντας ένα ταξίδι στο ποδόσφαιρο του… μακρινού μέλλοντος!
Η διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 θα φιλοξενηθεί σε μια εκ των Κορέας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Κατάρ και ΗΠΑ, με την απόφαση της ανάθεσης να λαμβάνεται αύριο (02/12) το απόγευμα στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Είναι λοιπόν σαφές πως πρόκειται για πέντε μη ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δηλώνουν έτοιμες να δαπανήσουν υπέρογκα ποσά με σκοπό την οργάνωση ενός όσο το δυνατόν αρτιότερου Παγκοσμίου Κυπέλλου το… μακρινό 2022!
Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, όπου η απόφαση για την ανάθεση του δημοφιλέστερου αθλητικού γεγονότος παγκοσμίως θα ληφθεί 12 χρόνια πριν από το τουρνουά! Η αγωνία πάντως είναι πολύ μεγάλη στην πρωτεύουσα της Ελβετίας όπου «χτυπά» η καρδιά του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου, με την απόφαση της FIFA για το ποια υποψήφια χώρα θα αναλάβει τη διοργάνωση να σηματοδοτεί το μέλλον του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
ΗΠΑ
Να φέρουν και πάλι στην άλλη μεριά του Ατλαντικού τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θέλουν να καταφέρουν οι Αμερικάνοι έπειτα από το μακρινό πια USA ’94. Με κοινωνική δομή βασισμένη στα καπιταλιστικά πρότυπα, η χώρα στην οποία το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να βρίσκεται στην σκιά του μπάσκετ, θα επιθυμεί να δόση άλλη μια «ένεση» εμπορευματοποίησης στο ποδοσφαιρικό προϊόν. Εκεί όπου το ποδόσφαιρο παραμένει «soccer» η FIFA εξετάζει αν θα μπορούσε να βρεθεί το κατάλληλο έδαφος ώστε το ποδοσφαιρικό υπερθέαμα να περάσει σε άλλη διάσταση.
Το Μουντιάλ αποτελεί τη βιτρίνα του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου και σίγουρα μέχρι το… αστρονομικό 2022 πολλά θα έχουν αλλάξει γύρω από το άθλημα. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται ικανές να προσαρμοστούν στις όποιες αλλαγές και να διατηρήσουν το Μουντιάλ εκεί που του αξίζει. Τα περισσότερα γήπεδα των Αμερικανών είναι χαώδη, και έχουν μια α ηλικία, ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενούν αγώνες… ράγμπι! Πάντως πρέπει να τονίσουμε πως τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω το άθλημα στη χώρα τους δίνοντας τεράστιο βάρος στις ακαδημίες και τις υποδομές.
Το 2007 πήραν την απόφαση να διεκδικήσουν το Μουντιάλ του ’22, δηλαδή πρόκειται για μια απόφαση διεξαγωγής ενός γεγονότος σε βάθος χρόνου 15εατίας! Πάντως οι Αμερικανοί θεωρούν εξαιρετική προβολή για τη χώρα τους να καταφέρουν να κερδίσουν την ανάθεση του τουρνουά, και δηλώνουν έτοιμοι να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα. Εξάλλου ως χώρα-οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη στο παρελθόν έχουν διοργανώσει και 4 Ολυμπιακούς Αγώνες, και το μόνο που μένει είναι να πάρουν το «ok» της FIFA ώστε να μπουν στην προ-Μουντιάλ εποχή!
Κατάρ
Πρόκειται για τον πλέον εντυπωσιακό φάκελο υποψήφιας χώρας που βρίσκεται στα χέρια της FIFA. Αν τελικά η διοργάνωση δοθεί στο μικρό Εμιράτο του Περσικού Κόλπου θα μιλάμε για την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Οι Εμίρηδες του Κατάρ φιλοδοξούν να δελεάσουν τους ανθρώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έχοντας όπλο τους το άφθονο χρήμα, από τις πετρελαιοπηγές της χώρα, και υπόσχονται ολοκαίνουρια στάδια που όμοιά τους δεν θα έχει δει ποτέ ανθρώπινο μάτι.
Οι πρώτες μακέτες και τα σχέδια των Σταδίων αλλά και των υποδομών του Κατάρ που θα χτιστούν μόνον αν η διοργάνωση καταλήξει στη μικρή χερσόνησο του Αραβικού κρατιδίου, είναι άκρως φαντασμαγορικές, ενώ θα είναι εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Τα προβλήματα για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα είναι αρκετά σημαντικά αν σκεφτεί κανείς για παράδειγμα πως το καλοκαίρι (όπου διεξάγονται οι αγώνες) οι θερμοκρασία στο Κατάρ αγγίζει τους 50οC αλλά για κάθε πρόβλημα οι φιλόδοξοι Άραβες έχουν να προτείνουν τις δικές τους εντυπωσιακές λύσεις «ποντάροντας» στην οικονομική τους ευμάρεια.
Φυσικά και δεν πρόκειται για ένα έθνος με ποδοσφαιρική παράδοση, όμως με γνώμονα τη δική του διαφήμιση και τη δημιουργία ενός προφίλ προς τον υπόλοιπο κόσμο ώστε να καταφέρει επενδύσει στην δύναμη του ποδοσφαίρου, θέλει να πετύχει μια αμφίδρομη ικανοποίηση συμφερόντων. Οι άνθρωποι της FIFA εξέτασαν πολύ προσεκτικά το συγκεκριμένο φάκελο και όλα θα ξεκαθαρίσουν στην αυριανή απόφαση. Διαβάστε εδώ από το gazzetta.gr ένα εκτενέστερο αφιέρωμα στα πλάνα του Κατάρ για το 2022 με τα αρχιτεκτονικά μεγαλουργήματα που ετοιμάζει.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η χώρα που διοργάνωσε του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ με απόλυτη επιτυχία φιλοδοξεί να πάρει το χρίσμα από την FIFA για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 έχοντας σαν όπλο της, τις πολύ καλές εγκαταστάσεις και τις υποδομές.
Τα περισσότερα γήπεδα των Αυστραλών – όπως και των Αμερικάνων – που βρίσκονται στο φάκελο της υποψηφιότητας είναι κατασκευασμένα και φιλοξενούν κυρίως αγώνες ράγμπι. Οι Αυστραλοί πάντως αγαπούν το ποδόσφαιρο και για τους ίδιους μια τόσο μεγάλη διοργάνωση θα ήταν μια μεγάλη γιορτή. Η Εθνική ομάδα της Αυστραλίας εξάλλου έχει κάνει αλματώδη βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και ευελπιστεί μέχρι τότε να έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας στήριξε έμπρακτα την υποψηφιότητα της χώρας της ενώ μάλιστα θεωρείται πως αν τελικά το Μουντιάλ καταλήξει στην χώρα των… κανγκουρό το κόστος για τους Αυστραλούς θα ξεπεράσει τα 40 δις δολάρια, ποσό τετραπλάσιο από εκείνο που δαπανήθηκε για τους προδεκαετίας Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάντως αξίζει να αναφέρουμε πως η μόνη ήπειρος στην οποία δεν έχει πάει ποτέ η διοργάνωση είναι η Ωκεανία!
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Είναι η χώρα – μαζί με την Ιαπωνία – η οποία φιλοξένησε το πρόσφατο Μουντιάλ του 2002, το οποίο ήταν και το πρώτο της Ασιατικής ηπείρου. Οι τελευταίες ενδείξεις κάνουν λόγο για υποχώρησή της έναντι των άλλων υποψηφιοτήτων στην κούρσα της τελικής απόφασης, αλλά όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή. Οι Κορεάτες είχαν την ευκαιρία να δώσουν την ώθηση που ήθελαν στο άθλημα στην Άπω Ανατολή πριν 8 χρόνια και τα κατάφεραν άψογα, ενώ τα πανέμορφα γήπεδα τους έχουν μείνει κληρονομιά από τότε.
Πάντως οι αναταραχές στις σχέσεις της με τη Βόρεια Κορέα έχουν προβληματίσει τους ανθρώπους της FIFA και ίσως αυτό να επηρεάσει αρνητικά. Το σίγουρο είναι πως στη χώρα που όλα λειτουργούν σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς υπάρχει και η τεχνογνωσία αλλά και οι απαραίτητες υποδομές για την διεξαγωγή μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης ενώ το πείραμα του πρόσφατου παρελθόντος κρίθηκε επιτυχές με τους Ασιάτες να αγκαλιάζουν το άθλημα.
Εξάλλου, εξαιρετικά βήματα προόδου έχει κάνει και το άθλημα στη Νότια Κορέα από τη διοργάνωση του 2002 όπου με προπονητή τον Χίντινγκ είχαν φτάσει έως τα ημιτελικά του κόσμου, ενώ τα επόμενα χρόνια έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ένα σταθερά αξιοπρεπές επίπεδο. Μένει να δούμε αν η FIFA θα τους δώσει το «πράσινο φώς» για να φέρουν ξανά το Μουντιάλ στη χώρα τους μέσα σε μια 20ετία.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Παρόμοια είναι τα πράγματα και για τους Ιάπωνες. Μπορεί να προβάλουν ως μεγαλύτερο φαβορί από τους Νοτιοκορεάτες αλλά και οι δύο θα δώσουν μάχη να αποδείξουν πως μπορούν να τα καταφέρουν άψογα και μόνες τους. Οι τεχνολογία των Ιαπώνων υπόσχεται να φέρει σε 12 χρόνια από τώρα το ποδόσφαιρο σε άλλη διάσταση, ενώ και τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι εξαιρετικά.
Με μια ντουζίνα υπερσύγχρονων γηπέδων που έχουν κατατεθεί στον Ιαπωνικό φάκελο, η συγκεκριμένη υποψηφιότητα φαντάζει εξαιρετική μεταξύ εξαιρετικών! Η Ιαπωνική Ομοσπονδία έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να πείσει τους ανθρώπους της FIFA ενώ δεν είναι τυχαίο πως και η οικονομική της ευρωστία την βοηθά στην δαπάνη χρηματικών ποσών στην κατεύθυνση της καλύτερης διεξαγωγής ενός μεγάλου τουρνουά.
Το σίγουρο είναι πως και για αυτούς το κορυφαίο αυτό γεγονός σημαίνει πολλά και έχουν κάνει τα πάντα για να το φέρουν ξανά στη χώρα τους. Εκεί, όπου το 2002 έγινε ο τελικός της Γιοκοχάμα μπροστά σε 80.000 θεατές μεταξύ της Βραζιλίας και της Γερμανίας.

πηγή gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου