Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Παπακωνσταντίνου: Μέχρι το 2024 ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου

Ως πολύ σημαντική προσθήκη, που ανοίγει τον χρόνο για επιμήκυνση και για να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα νωρίτερα, χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την απόφαση που έλαβε το Eurogroup.

Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός επεσήμανε ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται το 2013, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου χρονικά πλέον τοποθετείται το 2024 και πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε πως η επιμήκυνση θα ισχύσει από την επόμενη δόση, τον Μάρτιο 2011, που είναι 15 δισ. ευρώ».
Αποσαφήνισε, πάντως, ότι είναι προφανές ότι μετά τη λήξη του μνημονίου δεν αίρονται οι δεσμεύσεις έναντι της ΟΝΕ και η χώρα θα βρίσκεται μέσα στο νέο πιο αυστηρό πλαίσιο της Ε.Ε., που θέτει, εκτός των πρωτογενών πλεονασμάτων, και το κριτήριο του χρέους.
Δήλωσε, παράλληλα, όμως, ότι η σταθεροποίηση του ελλείμματος κάτω από το 3% του Α.Ε.Π. και η δημιουργία σε μόνιμη βάση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων θα επιτρέψει και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που έχουν συμβάλει περισσότερο στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επιμήκυνση για την Ελλάδα αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα που θα επιλυθεί το α` δίμηνο του 2011. Για παράδειγμα, πρέπει να αποσαφηνισθεί εάν θα αφορά στο σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή το τμήμα του δανείου εφεξής. Ορισμένες χώρες του Eurogroup (π.χ. Γερμανία) θα εγκρίνουν την επιμήκυνση μέσω των Κοινοβουλίων τους. Το επιτόκιο σήμερα είναι κυμαινόμενο περίπου 4% (ισοδύναμο 5,5% σε σταθερό) και με την επιμήκυνση θα διαμορφωθεί στο 5,8%, με το οποίο δανείζεται η Ιρλανδία.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέστησε σαφές ότι το γεγονός, πως οι εγκρίσεις από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια θα ληφθούν τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο, θέτει «ακόμη πιο κεντρικά το θέμα της αδήριτης ανάγκης για απόλυτη συνέπεια με τους όρους του μνημονίου». Δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ως στόχο την επάνοδο για δανεισμό στις αγορές το 2011, καθώς το άνοιγμα των αγορών για τη χώρα θα σημάνει και άνοιγμά τους για τις τράπεζες και κατ' επέκταση ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην οικονομία.

Αναφερόμενος στην απόφαση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (που θα εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο), ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για έναν συμβιβασμό, που οριοθετεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο την ενδεχόμενη εμπλοκή των ιδιωτών. Και κάνει μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ των χωρών με «προβλήματα ρευστότητας» και «προβλήματα επιβίωσης». Από τα 85 δις ευρώ της ενίσχυσης προς την Ιρλανδία, τα 67 δισ. ευρώ αποτελούν εξωτερική βοήθεια και το υπόλοιπο ποσό είναι από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αυτής. Παράλληλα, τα 67 δισ. ευρώ κατανέμονται σε 45 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. (τα 22 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό) και σε 22 δισ. ευρώ από το Δ.Ν.Τ..

Σχετικά με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτές είναι σχεδόν ταυτόσημες με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί και να μη δημιουργούν εντυπώσεις, βασιζόμενοι σε διάφορους κοινοτικούς αξιωματούχους.
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου