Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Σε κλοιό χιλιάδων αστυνομικών και τεθωρακισμένων οι φαβέλες στο Ρίο ντε Ζανέιρο

 
Από την ημέρα που ξεκίνησαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, περισσότεροι από 45 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί   (Φωτογραφία:  Associated Press)
Ρίο ντε Ζανέιρο, Βραζιλία
Μήνυμα στους εμπόρους ναρκωτικών, που έχουν οχυρωθεί στις φαβέλες του Αλεμάου, στο βόρειο Ρίο, να παραδοθούν, έστειλε το Σάββατο η αστυνομία, προειδοποιώντας με εισβολή.

«Είμαστε σε θέση να εισβάλουμε στο Αλεμάου οποιαδήποτε στιγμή. Είναι καλύτερα να παραδοθούν τώρα όσο ακόμη μένει καιρός, γιατί όταν εισβάλουμε, όλα θα γίνουν δυσκολότερα» δήλωσε ο Σέρζιου Ντουάρτε, ο διοικητής της στρατονομίας. «Δεν έχουν καμιά τύχη απέναντι στους άνδρες μας και τον εξοπλισμό μας» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της στρατονομίας.

Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί και αξιωματικοί του στρατού έχουν περικυκλώσει το σύμπλεγμα των 15 παραγκουπόλεων, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες έχουν ως στόχο να πάρουν τον έλεγχο του εδάφους αυτού, που επί μακρόν ελέγχεται από τις συμμορίες των εμπόρων ναρκωτικών.

«Δίνουμε χρόνο στα πρόσωπα αυτά για να παραδοθούν» υπογράμμισε ο συνταγματάρχης Ενρίκε Λίμα Κάστρου. «Να σηκώσουν τα χέρια ψηλά, και εμείς θα τους συλλάβουμε και θα δικαστούν» πρόσθεσε.

Αρκετές εκατοντάδες αστυνομικοί και μεγάλη δύναμη αλεξιπτωτιστών του στρατού, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, ελέγχουν από το πρωί του Σαββάτου τις σχεδόν 40 εισόδους στο συγκρότημα των 15 φαβέλων όπου ζουν 400.000 άνθρωποι.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους ναρκωτικών διεξάγονται μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης Carioca Afroreggae.

Από την περασμένη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, περισσότεροι από 45 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Στόχος των αρχών είναι να πατάξουν τους εμπόρους ναρκωτικών ώστε να επιβληθεί τάξη και ηρεμία στην πόλη εν όψει του Μουντιάλ του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να υπάρξει σφαγή σε περίπτωση εισβολής στο Αλεμάου.

Μια στρατιωτική επιχείρηση στο σύμπλεγμα αυτών των 15 παραγκουπόλεων θεωρείται αρκετά επικίνδυνη, παρά την υπεροχή των δυνάμεων της τάξης που υποστηρίζονται από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ελικόπτερα.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα μιας επιχείρησης στο δαιδαλώδες σύμπλεγμα των 15 φαβέλων, ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένων και με τους δρόμους του να είναι στενοί και απότομοι.

Οι φαβέλες αυτές ελέγχονται από την Comando Vermelho (CV), μια από τις πιο παλιές και πιο ισχυρές συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών που διοικείται από τον Μάρσιου Νεπομουτσένου. Αυτός κατηγορείται από την αστυνομία ότι από τη φυλακή όπου εκτίει την ποινή του, δίνει τις εντολές για το κύμα βίας που πλήττει το Ρίο.

Ο εν λόγω έμπορος ναρκωτικών έχει μεταφερθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη βόρεια επαρχία Ροντόνια, στον Αμαζόνιο. Η γυναίκα του και δύο από τους δικηγόρους του, που κατηγορούνται ότι μετέφεραν τις εντολές του, συνελήφθησαν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231069201

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου