Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ 110 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Με την Ευρώπη να είναι ένα «καζάνι που βράζει» και με την τρόικα να έχει στείλει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, η ώρα της αλλαγής των...
όρων του δανείου των 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα έρχεται ολοένα και πιο κοντά.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Ελλάδα, κ. Σ. Ντερούζ, συμφώνησε με τον συνάδελφό του από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κ. Π. Τόμσεν, στο ενδεχόμενο οι δανειστές μας να δώσουν χρονική παράταση στην αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ. Πέραν αυτού, όμως, που είχε ειπωθεί επισήμως παλαιότερα τόσο από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και από τον επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντ. Στρος - Καν, μέσα στην εβδομάδα προέκυψε ένας ακόμα τρόπος βοήθειας της Ελλάδας από την τρόικα στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Ο λόγος αφορά τη δήλωση του κ. Τόμσεν, ότι εναλλακτικά της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ μπορεί να δοθεί ένα συμπληρωματικό δάνειο προς την Ελλάδα. Μάλιστα, διεθνείς αναλυτές, μιλώντας στην «Κ», υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που η Ιρλανδία θα λάβει ως βοήθεια το ποσό που ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ανακοίνωσε (85 δισ. ευρώ), τότε δημιουργείται ένα ζήτημα άνισης μεταχείρισης στην Ευρωζώνη. Αυτό γιατί οι λήξεις ομολόγων της Ιρλανδίας για τα τρία χρόνια που θα διαρκέσει η βοήθειά προς εκείνη είναι περίπου 63 δισ. ευρώ, όταν στην Ελλάδα παρείχαν 110 δισ. ευρώ με τις ανάγκες της επόμενης τριετίας να καλύπτονται οριακά.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι θεωρούν ότι η συζήτηση για περαιτέρω βοήθεια της Ελλάδας δεν είναι της παρούσης και δεν έχει καταλήξει σε κάποια τελική απόφαση. Δεν αποκλείεται να βρεθεί και κάποιος άλλος τρόπος βοήθειας προς την Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Από την πλευρά της η τρόικα εμμένει στην άποψη ότι εάν εφαρμοστεί πιστά το Μνημόνιο, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές και να αναχρηματοδοτηθεί. Πέραν αυτού, στην τρόικα το ζήτημα προκαλεί τριγμούς, καθώς στο μεν ΔΝΤ είναι θετικοί σε μία τέτοια εξέλιξη, στη δε Ευρωζώνη πρέπει να συμφωνήσουν 14 χώρες για κάτι τέτοιο, φρενάροντας την όποια λύση προς το παρόν.
Σε ό, τι αφορά το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι εφόσον παρασχεθεί επιπλέον διευκόλυνση στην Ελλάδα θα πρέπει να έρθει ως επιβράβευση των προσπαθειών και όχι γιατί «δεν βγαίνει» το πρόγραμμα. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προχωρήσει σε πράξεις καλύτερης διαχείρισης του χρέους, πραγματοποιώντας προαγορές χρέους. Δηλαδή, αγοράζει τώρα κάποια ομόλογα που λήγουν αργότερα, καθώς έχουν μικρότερη τιμή. Ετσι, αγοράζει φθηνότερα τα ομόλογα και διαγράφει από το χρέος μεγαλύτερο ποσό.
Πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ανατρέψει πλήρως το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στα μέσα Οκτωβρίου και έδινε την δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να ευελπιστεί σε έξοδο στις αγορές ακόμα και στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Ο σχεδιασμός προς το παρόν δεν αλλάζει, ωστόσο η έκδοση εντόκων γραμματίων ενός έτους που πιθανόν να γινόταν τον ερχόμενο Ιανουάριο φαίνεται να αναβάλλεται ή τουλάχιστον να ξανα περνάει από δεύτερες σκέψεις.
Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να σχεδιάζει την έκδοση του ομολόγου «διασποράς», που θα απευθύνεται στους ομογενείς της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας, αλλά και στους κατά τόπους μικροεπενδυτές. Πέραν αυτού, στο υπουργείο θεωρούν ότι στις αρχές του φθινοπώρου ενδέχεται το κλίμα στις αγορές να είναι τέτοιο που να επιτρέπει μία έκδοση νέων ομολόγων. Στο οικονομικό επιτελείο επιδιώκουν την επάνοδο της Ελλάδας εντός του 2011 στις αγορές, καθώς το 2012 η χώρα θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των αναγκών της μόνη της και είναι κρίσιμο να ανοίξει η «πόρτα» των αγορών από του χρόνου.
http://fimotro.blogspot.com/2010/11/110_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου