Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Η Τουρκία κλιμακώνει την κρίση με το Ισραήλ.



Καθώς η κρίση που εκτυλίσσεται με τον αποκλεισμό της Γάζας συνεχίζεται, ο Τούρκος πρεσβευτής στη Ουάσιγκτον Namik Tan, έριξε λάδι στη φωτιά καλώντας τη Χαμάς να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Και κάνοντας χρήση μιας ατυχούς φρασεολογίας, ο Tan ζήτησε δυο φορές, από την οργάνωση που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική, να συμμετάσχει ως απαραίτητο κομμάτι για μια «τελική λύση» στη σύγκρουση. «Για μια τελική λύση, δεν μπορείς να αγνοείς τη Χαμάς. Αυτό λέμε…Το λέμε παντού, πως μπορείς να φανταστείς μια τελική λύση χωρίς τη συνδρομή της Χαμάς;». Αφήνοντας κατά μέρος την επιλογή των φράσεων, και μόνο η επίκληση για συνδρομή της Χαμάς, είναι πιο τρομακτικό ενδεχόμενο για τους Ισραηλινούς απ`ότι η φράση που χρησιμοποίησε ο  Tan.
Τα σχόλια αυτά υπογράμμισαν το τεράστιο χάσμα μεταξύ των τουρκικών θέσεων και αυτών του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Μόλις χθες ο Recep Tayyip Erdogan δήλωσε πως: «Δεν θεωρώ τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Το ίδιο λέω και στους Αμερικανούς. Το πιστεύω. Είναι Παλαιστίνιοι που αντιστέκονται, παλεύοντας για τη χώρα τους».
Και ενώ η κυβέρνηση του Ομπάμα κάνει ότι μπορεί για να εκτονώσει τη κατάσταση και να συγκρατήσει τα αναμμένα αίματα, οι Τούρκοι κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Ο  Τούρκος πρέσβης κατηγόρησε το Ισραήλ, εκτόξευσε απειλές σχετικά με την μεταξύ των δυο χωρών φιλία, και δήλωσε βαθιά απογοητευμένος από τη πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον αναφορικά με τη κρίση. «Το Ισραήλ κάνει ένα ιστορικό λάθος… θα χάσει έναν καλό φίλο» είπε, ζητώντας από το Ισραήλ να προβεί σε δημόσια συγγνώμη αν επιθυμεί να συνεχίσει τη φιλία του με τη Τουρκία. Και αποκαλώντας  τους Ισραηλινούς ως εγκληματίες, επανέλαβε το τουρκικό αίτημα για διεθνή διερεύνηση του περιστατικού της προηγούμενης Κυριακής.
Όσον αφορά στην αμερικανική στάση, ο Τούρκος πρέσβης δήλωσε  απογοητευμένος. «Δεν είδαμε να γίνεται πουθενά λόγος για καταδίκη. Είμαστε απογοητευμένοι… θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ να κινηθούν προς τα εκεί». Ερωτηθείς σε σχέση με τον δεύτερο στολίσκο που κατευθύνεται προς τη Γάζα, ο Namik Tan επικαλέστηκε άγνοια, «Υπάρχει κι`άλλος στολίσκος; Υπάρχουν Τούρκοι επιβαίνοντες; Δεν έχω ιδέα».
Foreign Policy
http://www.antinews.gr/?p=48728

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου