Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Ψάχνουν τις πηγές νερού στη Σελήνη

Μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις, η εικόνα που έχουμε για τη Σελήνη διαφέρει κατά πολύ από αυτήν που αντίκρυσαν οι αμερικανοί αστροναύτες το 1969.

Χάρη στις αποστολές της αμερικανικής και της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας, οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον ότι στο φεγγάρι υπάρχει νερό σε τρεις μορφές:

μέσα σε ηφαιστειακά πετρώματα που προέρχονται από το υπέδαφος, κάτω από την επιφάνεια των πόλων, αλλά και στην επιφάνεια της Σελήνης.

«Είναι όλα διαφορετικά και έχουν διαφορετικές πηγές και επιπτώσεις», λέει στο «Νew Scientist» ο Γκρεγκ Ντελόρι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. «Αυτό πλέον δεν είναι το φεγγάρι που ήξεραν οι γονείς σας. Δεν πρόκειται για έναν νεκρό και αμετάβλητο κόσμο, αλλά για ένα δυναμικό και πολύ ενδιαφέρον περιβάλλον».

Περισσότερο από όλες τις ανακαλύψεις, το νερό στην επιφάνεια ήταν αυτό που ξάφνιασε τους επιστήμονες, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει για την προέλευσή του. Μία θεωρία αποδίδει τη δημιουργία των υδάτινων μορίων στον ηλιακό άνεμο, καθώς η ποσότητά τους είναι πολύ μικρή, ενώ μετακινούνται συνέχεια στην επιφάνεια.

Οι ειδικοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για τη λύση του μυστηρίου στη δημιουργία επανδρωμένης βάσης στο φεγγάρι. Το σχέδιο όμως κόπηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα λόγω κόστους και έτσι τα επόμενα βήματα είναι η αποστολή ρομπότ που θα επιχειρήσουν να σκάψουν στο υπέδαφος για να φτάσουν στην πηγή του σεληνιακού νερού.

Τα Νέα 

http://hiyma.blogspot.com/2010/06/blog-post_5700.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου