Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Θα λειτουργήσει ξανά η Παναγία Σουμελά μετά από 87 χρόνια

1185972961_8af6b76923_o
Άδεια για την τέλεση θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, στην επαρχία της Τραπεζούντας, επέδωσαν οι τουρκικές αρχές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το σχετικό έγγραφο προβλέπει ότι θα μπορεί κάθε χρόνο την ημέρα τη εορτής της Παναγίας, τον δεκαπενταύγουστο, να τελείται θεία λειτουργία στην ιστορική Μονή.
Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ είχε ενημερώσει σχετικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, στα εγκαίνια του φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης στην Αγία Ειρήνη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει ήδη εγκαινιάσει την παράδοση επαναλειτουργιών ιστορικών ναών της Καππαδοκίας.
Παράλληλα, είχε ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού δυνατότητα να τελεσθεί λειτουργία στη Μονή Σουμελά, που δεν έχει λειτουργήσει ως χριστιανικός ναός, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας το 1923. Έκτοτε η Μονή λειτουργεί ως μουσείο.
Ο δήμαρχος της Μάτσκα του Πόντου, στην περιοχή του οποίου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο γα να τον προσκαλέσει επισήμως στην πόλη του.
http://eoniaellhnikhpisti.blogspot.com/2010/06/87.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου