Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Φώτα πορείας στα κοπάδια



Ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμ. 606/2010 απόφασή του έκρινε ότι ο βοσκός ο οποίος δεν έχει ευδιάκριτα φώτα στην αρχή και το τέλος του κοπαδιού του, που κινείται νύκτα επί του οδοστρώματος, είναι συνυπεύθυνος σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.
Αναλυτικότερα...

τον Μάιο του 2002, στην επαρχιακή οδό Σπάρτης - Γερακίου οδηγός κινούμενος στις 9,30 μ.μ. με ταχύτητα 110 χιλιομέτρων και αφού είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ, είδε κοπάδι από 65 αιγοπρόβατα. Εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου και μετά από φρενάρισμα 69 μέτρων τραυμάτισε τον βοσκό και σκότωσε 14 ζώα.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι συνυπαίτιος του ατυχήματος είναι ο οδηγός κατά 70% και ο βοσκός κατά 30%. Η ευθύνη του οδηγού έγκειται στο ότι «από έλλειψη προσοχής που όφειλε και μπορούσε να επιδείξει, κατέλαβε τμήμα του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας και δεν μείωσε την υπερβολική ταχύτητά του, ενόψει των λοιπών ειδικών συνθηκών (νύκτα, επίδραση οινοπνεύματος, ζώα επί της οδού), με αποτέλεσμα να μην έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματός του».

Ο βοσκός είναι συνυπαίτιος του ατυχήματος, γιατί παρότι κινούσε το κοπάδι του κατά τη διάρκεια της νύκτας επί επαρχιακής οδού που δεν είχε φωτισμό, δεν είχε τοποθετήσει ευδιάκριτα φώτα πορείας στο πρώτο και τελευταίο πρόβατο του κοπαδιού, όπως προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.)

http://troktiko.blogspot.com/2010/06/blog-post_5294.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου