Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010


kinimatografos
Ένας αναπάντεχος κινηματογραφικός θησαυρός περίπου 75 ταινιών που θεωρούνταν χαμένες για πάντα, ήρθε στο φως από ένα αρχείο στη Νέα Ζηλανδία που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Ανάμεσά τους και μια βωβή ταινία του μεγάλου John Ford από το 1927.


Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των χολιγουντιανών παραγωγών των πρώτων δεκαετιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας έχουν χαθεί για πάντα, είτε από κακή συντήρηση, είτε από αμέλεια και κακή οργάνωση, είτε από φωτιά, λόγω του έφλεκτου φιλμ που χρησιμοποιούσαν τότε. Τυχαίνουν, όμως, και σπάνιες περιπτώσεις ιδιωτικών αρχείων που κατάφεραν να διατηρήσουν τις ταινίες όλα αυτά τα χρόνια για να τις απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.

Από τις 75 ταινίες που ανακαλύφθηκαν στη Νέα Ζηλανδία, σίγουρα ξεχωρίζει το βωβό «Upstream» του John Ford από το 1927, πολύ πριν ο μεγάλος αμερικανός σκηνοθέτης υπογράψει την κλασική «Ταχυδρομική Άμαξα» ή την «Αιχμάλωτη Της Ερήμου», όταν δούλευε στο πλευρό του F.W. Murnau μαθαίνοντας τα μυστικά της 7ης τέχνης. Το «Upstream» είναι μία από τις 60 περίπου ταινίες που είχε γυρίσει ο Ford το διάστημα 1917-1928, από τις οποίες μόνο 10 έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα.

Η ταινία περιγράφεται ως ένα «κωμωδιόδραμα παρασκηνίων» και αφηγείται την ιστορία ενός σαιξπηρικού ηθοποιού και τη σχέση του με μια γυναίκα του «φτηνού» θεάματος που συμμετείχε σ’ ένα νούμερο όπου της πέταγαν μαχαίρια. Στους ρόλους βρίσκουμε τους κλασικούς ηθοποιούς Earle Fox και Nancy Nash.

Το «Upstream» βρίσκεται πλέον υπό τη φροντίδα της Fox, η οποία ανέλαβε την αναπαλαίωσή του ώστε να το προβάλει στην Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών κι Επιστημών (τη... γνωστή Ακαδημία των Όσκαρ δηλαδή) τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΠΗΓΗ ΝΟΟΖ 

http://aera.gr/world/5004-boubos-kinimatografos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου