Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Ισχυρά ονόματα και νέα πρόσωπα για το ΠΑΣΟΚ



Αν το ΠΑΣΟΚ γνώριζε από τώρα τι (πολιτικό) καιρό θα κάνει τον Νοέμβρη, ίσως είχε «ανακαλύψει» ήδη τους μισούς τουλάχιστον υποψήφιους για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας.Από τη μια η οικονομική κρίση και από την άλλη ο νεόφερτος «Καλλικράτης» στην αυτοδιοίκηση ανάγκασαν το κυβερνών κόμμα μήνες πριν να ξεκινήσει μια πρώτη προσέγγιση ανθρώπων για τα ψηφοδέλτια, χωρίς μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο να έχει καταλήξει στον «χωροταξικό» χάρτη των συνενώσεων. Από... προχθές όμως, ο δρόμος είναι ανοιχτός, καθώς με την ψήφιση του «Καλλικράτη» στην Ιπποκράτους ξεκίνησαν τη διαδικασία, αρχίζοντας να σκιαγραφούν το προφίλ των υποψηφίων.«Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν θετική και υψηλή αναγνωρισιμότητα», λέει στέλεχος της Ιπποκράτους, υπογραμμίζοντας τη λέξη θετική όταν αναφέρεται και στην επιλογή των υποψηφίων περιφερειαρχών. Πρέπει να έχουν... λευκό «πόθεν έσχες» και αν είναι βουλευτές να έχουν αποφασίσει ότι θα υπηρετήσουν τουλάχιστον για μία θητεία το νέο θεσμό και δεν θα επιστρέψουν άρον άρον πίσω στη Βουλή, αν δεν εκλεγούν.

Συζήτηση
Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Πέμπτη συζήτησαν και για το ενδεχόμενο να τεθεί ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υποψηφίου επικεφαλής συνδυασμού, αλλά η κουβέντα παρέμεινε στη... μέση. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ζητήσει από την ομάδα που θα κρίνει τους υποψηφίους να καταλήξουν σε αυστηρά κριτήρια επιλογής, ώστε να αποφευχθούν λάθη που ίσως εν συνεχεία αποδειχθούν... μοιραία για την εικόνα του κόμματος. Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός εμμένει στην προώθηση νέων προσώπων, πολλών γυναικών και στελεχών που μπορούν να συμβάλουν στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της κάθε περιφέρειας.Βέβαια, επειδή το ΠΑΣΟΚ θέλει να κερδίσει στις εκλογές, δεν... αδιαφορεί για το πολιτικό εκτόπισμα και την αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων («θέλουμε να τον γνωρίζουν από τη μία μέχρι την άλλη άκρη της περιοχής» τονίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού). Ισχυρό κίνητρο για την επιλογή των υποψηφίων είναι και η δυνατότητά τους να συγκροτήσουν συμμαχίες - απολύτως αναγκαίες για το κυβερνών κόμμα, ειδικά αν ισχύσει το 50%+1, δηλαδή η δεύτερη Κυριακή και δεν επανέλθει το σύστημα του 42% που ευνοεί λόγω συγκυρίας το ΠΑΣΟΚ.Πώς θα εκδηλώνουν ενδιαφέρον τα διάφορα στελέχη; Ηλεκτρονικά μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας, όπως έγινε και για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, τώρα όμως έχει καθοριστεί σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Οι δε υποψήφιοι για τις περιφέρειες μπορούν να στέλνουν με φαξ ή ηλεκτρονικά την αίτησή τους ή να προταθούν από άλλους. Στόχος πάντα του ΠΑΣΟΚ είναι μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν ανακοινωθεί αρκετοί περιφερειάρχες και περίπου 70 δήμαρχοι! Ιδωμεν...

Οι κριτές
Επικεφαλής της ομάδας που έχει συγκροτηθεί για την επιλογή υποψηφίων είναι ο κ. Θανάσης Τσούρας, ο οποίος είχε την ίδια ευθύνη και στις αυτοδιοικητικές του ‘98. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και έμπιστος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου έχει φυσικά τη στήριξη του γραμματέα του κόμματος, Σ. Ξυνίδη. Η ομάδα συμπληρώνεται και από άλλα στελέχη όπως οι κυρίες Βάρτζελη, Ράπτη, Κισκήρα, οι κύριοι Σπυρόπουλος, Μίχος και o Xρήστος Σπίρτζης από το Οργανωτικό.

1. Αττική: «Παίζει» ακόμη και ο Ραγκούσης
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όποια παράταξη πάρει την πρωτιά στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, δηλαδή στην Αττική, τότε θα έχει κερδίσει εν πολλοίς τη μάχη των εντυπώσεων.Γι’ αυτό και η μάχη θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με τα δύο μεγάλα κόμματα να αναζητούν ισχυρά όπλα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συνολικά στην Αττική ισχυρό προβάδισμα, αν και οι πολιτικές εξελίξεις δεν εξασφαλίζουν τη διατήρησή του.Λέγεται ότι ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, ο «νονός» του «Καλλικράτη», Γ. Ραγκούσης, μπορεί να τεθεί επικεφαλής του πράσινου συνδυασμού.Δεν αποκλείονται και άλλα κορυφαία στελέχη ή υπουργοί (π.χ. Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης κ.ά.), ή τουλάχιστον άνθρωποι με σχετική αναγνωρισιμότητα, και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, όπως ο νυν νομάρχης Γιάννης Μίχας (του οποίου το όνομα ακούγεται και για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη) και η Ντίνα Μπέη (υπερνομάρχης σήμερα). Πρόκειται για δυο πρόσωπα που «παίζουν» γερά για τις κρίσιμες θέσεις.

2. Κεντρική Μακεδονία: Ο Μαγκριώτης κόντρα στον Ψωμιάδη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν φυσικά και για την Κεντρική Μακεδονία με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πιθανή θεωρείται η επιλογή του νυν υφυπουργού Γ. Μαγκριώτη και βουλευτών της περιοχής όπως ο κ. Γ. Φλωρίδης (αν και φήμες τον θέλουν σε νέο πόστο μετά τον ανασχηματισμό...) και ο Τ. Αηδόνης. Εκτιμούν δε ότι ο δημοφιλής επί χρόνια Π. Ψωμιάδης έχει πια μεγάλη φθορά, που τον καθιστά πιο «προβλέψιμο» αντίπαλο.

3. Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Επικεφαλής ο Πεταλωτής

Για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν αποκλείεται η «έκπληξη». Ακούγεται ότι μπορεί να τεθεί επικεφαλής ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ενώ ισχυρές χαρακτηρίζονται επίσης οι υποψηφιότητες των κ. Ζαμπουνίδη, Ξυνίδη και Σγουρίδη.

4. Δυτική Μακεδονία: Ποντάρουν στον Κουκουλόπουλο
Στη Δυτική Μακεδονία, μια από τις «δύσβατες» για το ΠΑΣΟΚ περιφέρειες, το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Πάρι Κουκουλόπουλου κερδίζει έδαφος. Πετυχημένος επί πέντε θητείες δήμαρχος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και με «γέφυρες» με τα κόμματα της Αριστεράς. Συζητούν μεταξύ άλλων και για την υποψηφιότητα του Λ. Λωτίδη.

5. Β. Αιγαίο: Τσουρή και Κοτσακάς
Η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή και ο πρώην υπουργός Αντώνης Κοτσακάς είναι δύο πρόσωπα που ενδέχεται να σφραγίσουν τις εκλογές στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

6. Ν. Αιγαίο: Ρήγας ή Δωδεκανήσιος
Για το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες - Δωδεκάνησα), προβλέπεται ότι η υποψηφιότητα του βουλευτή Κυκλάδων Τάκη Ρήγα θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαιτέρως «δημοφιλής», αν και αναζητούνται Δωδεκανήσιοι υποψήφιοι.

7. Ιόνιο: Παγίδες και ερωτηματικά
Μέχρις στιγμής, στην «επικαιρότητα» κυριαρχεί η πρόβλεψη για υποψηφιότητα του κ. Π. Σκληρού από τη Λευκάδα, αν και κάποιοι στοιχηματίζουν ότι επικεφαλής θα είναι από την Κέρκυρα.

8. Ηπειρος: Φαβορί ο Β. Αργύρης

Ισχυρή υποψηφιότητα θεωρείται του αντιπροέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Αργύρη.

9. Θεσσαλία: Πολλοί οι «μνηστήρες»

Στη Θεσσαλία αναζητούν υποψήφιο περιφερειάρχη από τη Λάρισα ή τη Μαγνησία. Οι βουλευτές κ. Εξαρχος και Νασιώκας αλλά και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Ροδούλα Ζήση, ο νυν νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας είναι ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι.

10. Δυτική Ελλάδα: Η έδρα δίνει χρίσμα
α τη Δυτική Ελλάδα γίνεται μάχη μεταξύ Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας. Η έδρα στην Πάτρα λέγεται ότι σημαίνει και περιφερειάρχης από τα μέρη (π.χ. ο νυν νομάρχης κ. Κατσικόπουλος ή ο Απόστολος Κατσιφάρας, υφυπουργός Δικαιοσύνης). Σημαντικό ρόλο θα παίξει σίγουρα ο Θύμιος Σώκος (νυν νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας), ο οποίος μπορεί να επιστρέψει στον Δήμο Αγρινίου.

11. Στερεά Ελλάδα: Στη μάχη 2 βουλευτές
Ακούγονται τα ονόματα των βουλευτών Φθιώτιδας Τόνιας Αντωνίου και Βοιωτίας Β. Τόγια, όπως και του νομάρχη κ. Περγαντά.

12. Πελοπόννησος: Φήμες για Τατούλη
Oι φήμες επιμένουν ότι ο εξ Αρκαδίας Πέτρος Τατούλης έχει σχεδόν εξασφαλίσει τη στήριξη της πράσινης παράταξης για την περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ακούγεται και το όνομα του Κορίνθιου Πάνου Μπεγλίτη.

13. Κρήτη: Aρωμα γυναίκας

Η Βαγγελιώ Σχοιναράκη έχει πολλές πιθανότητες να λάβει το χρίσμα για την περιφέρεια Κρήτης. Δυνατά παίζει και ο Στ. Αρναουτάκης.

ethnos

http://epirusgate.blogspot.com/2010/06/blog-post_1287.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου