Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Άλλη μία υποψηφιότητα στα Όσκαρ με ελληνικές ρίζες


ΔΕΙΤΕ: Διεκδικεί βραβείο για τα κοστούμια της ταινίας των αδερφών Κοέν

Η 46χρονη Αρετή Μαρία Ζαφειροπούλου, που γεννήθηκε στη Φλόριντα των ΗΠΑ και με καταγωγή από τα Ιωάννινα από την πλευρά του πατέρα της, διεκδικεί Βραβείο Όσκαρ για τα κοστούμια της ταινίας των αδελφών Κόεν «Αληθινό θράσος».

Η Μαίρη Ζόφρις, όπως είναι γνωστή, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης. Από μικρή είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην ένδυση και εργάστηκε σε κατάστημα ρούχων που διατηρούσαν οι γονείς της.

Η ελληνοαμερικανίδα ενδυματολόγος είναι περιζήτητη στο Χόλιγουντ και έχει φτιάξει κοστούμια για αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ συνεργάστηκε με κορυφαίους Αμερικανούς σκηνοθέτες, όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.
 

Στην τελετή για την απονομή των βραβείων Όσκαρ στις 27 Φεβρουαρίου θα διεκδικήσει επίσης Όσκαρ η ελληνική ταινία «Κυνόδοντας» στην κατηγορία των ξενόγλωσσων ταινιών.

Πριν από λίγες μέρες, πέθανε η αρκαδικής καταγωγής Θεώνη Βαχλιώτη Όλντριτζ, η οποία το 1974 είχε λάβει το ΄Όσκαρ για τα κοστούμια της ταινίας «Ο Μεγάλος Γκάτσμπι».

Τα κοστούμια που έφτιαξε για την ταινία των αδερφών Κοέν:






http://www.newsbeast.gr/

Νίκη – ανάσα του Ολυμπιακού στο Κάουνας



Έχοντας ως όπλο την πολύ πιεστική άμυνα που έβγαλε εκτός ρυθμού στο ξεκίνημα τη Ζαλγκίρις αλλά και ηγέτη τον Βασίλη Σπανούνη (που πέτυχε 17 πόντους) , ο Ολυμπιακός πέρασε από το χιονισμένο Κάουνας και πήρε με 64-71 την πρώτη του νίκη στο Top-16 της Ευρωλίγκα.

Οι "ερυθρόλευκοι" ουσιαστικά εξασφάλισαν το ροζ φύλλο αγώνα στο πρώτο ημίχρονο, αφού πήραν διαφορά ασφαλείας αναγκάζοντας σε πολλά λάθη την ομάδα του Ηλία Ζούρου, η οποία σημείωσε στο δεύτερο δεκάλεπτο μόλις 6 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 16-23, 22-40, 43-56, 64-71

Ζαλγκίρις (Ζούρος): Μπράουν, Τσάπιν 3, Πόσιους 19 (2), Καλνιέτις 7 (1), Ντελινινκάιτις 9 (2), Κλιμαβίτσιους 4, Γιανκούνας 2, Κουζμίνσκας 2, Μιλάνκις, Μαριάνοβιτς 12, Ουάτσον 6, Κόλινς
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς, Νεστέροβιτς 9, Σπανούλης 17 (2), Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 11, Κέσελ 3 (1), Μαυροκεφαλίδης 4, Έσρτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 13 (3), Χαλπερίν 3, Λούκας 7

http://www.star.gr/

Δείτε την Ελληνίδα που «σαρώνει» στο Χόλιγουντ


22:12

Περιζήτητη έχει γίνει στο εξωτερικό η Μelina Matsoukas. Πρόκειται για την Ελληνο-κουβανή σκηνοθέτη που την αποκαλούν και «βασίλισσα των βίντεο» μιας και έχει σκηνοθετήσει τα video clips μεγάλων ονομάτων της διεθνούς μουσικής σκηνής: Βeyonce, Rihanna,Lady Gaga, Snoop Dog, Jennifer Lopez, Κylie Minogue και Kate Perry, είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους «πελάτες» της Melina.

Μόλις στα 30 της, η Ελληνο-κουβανή σκηνοθέτης έχει καταφέρει κάτι που οι περισσότεροι δεν θα φαντάζονταν ούτε στα πιο τρελά όνειρα τους: έχοντας σκηνοθετήσει πάνω από 40 βίντεο μέσα σε τέσσερα χρόνια, θεωρείται στο εξωτερικό ως η καλύτερη που υπάρχει για να κάνει ένα video clip με φαντασία.

Εκτός πάντως από «πελάτες» της, πολλοί διάσημοι είναι και φίλοι της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Rihanna που όπως λέει και η Melina: «Έχουμε κάνει μαζί τρία βίντεο και είναι υπέροχη, έχει καταπληκτικές ιδέες, καταλαβαίνουμε η μία την άλλη». Στο τελευταίο video clip της 22χρονης σταρ, η Melina επιστρατεύει όλη της τη φαντασία και την μεταμορφώνει σε κουνελάκι του Playboy αλλά και σε σέξι πειρατίνα με καρδούλα στο μάτι.

Στη λίστα με τους καλούς της φίλους και η σέξι Beyonce που μαζί γύρισαν το clip «Why don’t you love me,» ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα: «Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε “θέλω να κάνω αυτό το βίντεο χωρίς να το πω σε κανένα, θα το πληρώσω από την τσέπη μου!” Διασκεδάσαμε πολύ, το κάναμε σαν φοιτητική εργασία, χωρίς χρήματα, έκανε ακόμα και το μακιγιάζ μόνη της»,θυμάται η Μελίνα.

Για την ιστορία, να πούμε ότι η Melina Matsoukas έχει πτυχία από το American Film Institute αλλά και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

http://www.star.gr/

«Νηστικό αρκούδι, δεν χορεύει»

Κατήφεια και απογοήτευση κυριαρχεί στον ελληνικό αθλητισμό, με αφορμή τα κακά... μαντάτα για τη μείωση των επιχορηγήσεων. «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά» σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος.


Τα αγωνίσματα του υγρού στίβου είναι από εκείνα που τα τελευταία χρόνια ανεβάζουν ψηλά τα γαλανόλευκα χρώματα. Με δεδομένο μάλιστα ότι το 2011 είναι προολυμπιακή χρονιά, οι απαιτήσεις θα ήταν μεγαλύτερες και ο πήχης ακόμη πιο ψηλά, εν όψει του μεγάλου ραντεβού στο Λονδίνο το 2012.

Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία καθιστά αμφίβολο το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού, που υποχρεώνεται πλέον να πορευτεί με αυτά τα λίγα που έχει και να φέρει επιπλέον επιτυχίες. Επειδή όμως συνήθως ό,τι δίνεις παίρνεις κανείς δεν μπορεί να κάνει θετικές σκέψεις.

«Το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αν και προολυμπιακή. Τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού αθλητισμού, είναι περιορισμένα. Αυτό δεν μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να φέρουμε εις πέρας το πρόγραμμά μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, στο πλαίσιο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας.

Και συμπλήρωσε: «Θα αναγκαστούμε να κόψουμε πράγματα και να περιορίσουμε τις προετοιμασίες και τις δραστηριότητες των Εθνικών μας ομάδων, για να αντεπεξέλθουμε. Αυτό συνεπάγεται ύφεση και, όταν υπάρχει ύφεση, έρχονται και τα ανάλογα αποτελέσματα. Το 2011 υπάρχουν πολλές και σημαντικές διοργανώσεις, στις οποίες θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Όταν όμως μας αναγκάζουν να κόψουμε και να περιορίσουμε, θα υποστούμε και τα ανάλογα αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε πως αυτή η Ομοσπονδία το 2010 είχε ποιοτικά και ποσοτικά τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού. Όπως όμως λέει η παροιμία, "νηστικό αρκούδι δεν χορεύει"».

«Γυμνοί» οι κολυμβητές

Ενδεικτικό του θολού τοπίου που επικρατεί είναι το παράδειγμα των Ελλήνων κολυμβητών που θα αγωνιστούν σε λίγες μέρες στο διεθνές μίτινγκ του Λουξεμβούργου, χωρίς να έχουν κάνει μια αξιόλογη προετοιμασία, αφού δεν υπάρχουν κατάλληλα κολυμβητήρια.

«Ξεκινάμε τη διαδικασία επίτευξης των ορίων. Τα όρια θα πρέπει να είναι δύσκολα, αλλά ο βαθμός δυσκολίας τους δεν συμβαδίζει με τις συνθήκες επίτευξής τους. Δυστυχώς, τα προβλήματα με τα κολυμβητήρια δεν δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες. Όταν δεν μπορούμε να κολυμπάμε στα καλύτερα κολυμβητήρια, δεν δημιουργούνται και οι κατάλληλες συνθήκες για τον αθλητή», σχολίασε ο συνεργαζόμενος ομοσπονδιακός τεχνικός, Μάρκος Μανταλούφας.

Και συνέχισε λέγοντας: «Επιπλέον, στην Ελλάδα δεν έχουμε υψηλό συναγωνισμό και τα μίτινγκ του εξωτερικού είναι απαραίτητα. Το μίτινγκ στο Λουξεμβούργο θα έχει συναγωνισμό, καθώς υπάρχουν συμμετοχές από 22 χώρες».



http://www.gazzetta.gr/

Στην αντεπίθεση ο ΣΕΓΑΣ


Το «μαχαίρι» που έχει πέσει στις επιχορηγήσεις που δικαιούνται οι Ομοσπονδίες προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΣΕΓΑΣ, που με ανακοίνωσή του απείλησε να μην κατεβάσει ομάδα στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.
Στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Στίβου που διεξήχθη την Τετάρτη (26/1) τα μέλη του ΔΣ ενημερώθηκαν για τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Πάνο Μπιτσαξή, ενώ με την ολοκλήρωσή της ακολούθησε σκληρή ανακοίνωση.

Για μία ακόμη φορά ο ΣΕΓΑΣ επιτέθηκε στην Πολιτεία για τις περικοπές και εξέφρασε την άποψη ότι «αν υλοποιηθούν θα οδηγήσουν σε αναστολή και ματαίωση βασικών λειτουργιών της αθλητικής δραστηριότητας και σε μαρασμό το πιο υγιές και παραγωγικό κομμάτι του Ελληνικού Αθλητισμού, που είναι οι φορείς του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού».

Έκανε έκκληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να επέμβει ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ενώ απείλησε ότι αν δεν διαφοροποιηθεί η κατάσταση δεν θα μπορέσει να κατεβάσει μεσογειακή ομάδα στίβου το 2013.

«Όπως μας ανακοινώθηκε θα γίνει οριζόντιο "κούρεμα" με μόνο κριτήριο ότι οι μεγάλες περικοπές θα γίνουν στις μεγάλες Ομοσπονδίες. Έτσι πάνε περίπατο οι δημόσιες και γραπτές εξαγγελίες του σημερινού γγΑ περί αντικειμενικών δομικών και αναπτυξιακών κριτηρίων, στη βάση μάλιστα πενταετούς προγραμματισμού για τη χρηματοδότηση των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτές οι αποφάσεις που μας προκάλεσαν απορίες, απογοήτευση και θυμό. 

Μας ανακοινώθηκε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες να εξασφαλισθούν κάποια χρήματα για μια στοιχειώδη προολυμπιακή προετοιμασία, αλλά τα χρήματα θα τα μοιράσει ο κ. Γενικός γιατί εκείνος γνωρίζει ποιοι Αθλητές-Αθλήτριες θα πάρουν τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου !!!!!!!!!!!!!», αναφέρει η ανακοίνωση, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων στον γγΑ για το οικονομικό και το αγωνιστικό κομμάτι του αθλητισμού μας, αλλά και τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, καθώς και τα προβλήματα προετοιμασίας των αθλητών.

Έχει σκεφθεί η Κυβέρνηση τι θα γίνει εάν οι Έλληνες αθλητές τους οποίους απαξιώνει τα τελευταία χρόνια, καταργεί τα κίνητρά τους, τις διευκολύνσεις από την εργασία τους και περικόπτει δραστικά τα χρήματά των οδοιπορικών αλλά και των δαπανών προετοιμασίας τους μέσω των δραστικών περικοπών του προϋπολογισμού μας, αρνηθούν να συμμετάσχουν στους Μεσογειακούς Αγώνες;

Ο ΣΕΓΑΣ πάντως είναι αποφασισμένος εάν δεν βρεθούν λύσεις, να μην κατεβάσει Μεσογειακή Ομάδα. Ας γίνουν οι Μεσογειακοί χωρίς τους Έλληνες Αθλητές. Έτσι και αλλιώς έχουν καταργηθεί τα κίνητρα της Πολιτείας για διακρίσεις Αθλητών στους Μεσογειακούς Αγώνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Gazzetta.gr

So… sexy!

Δεν την έχουμε συνηθίσει τόσο αποκαλυπτική… αλλά για τα μάτια μας και μόνο η Kate Moss ποζάρει και… αναστατώνει.



Η φωτογράφηση έγινε για το περιοδικό «Vogue», ενώ η ίδια δηλώνει κατενθουσιασμένη για το αποτέλεσμα!



http://www.zougla.gr/

ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΙΚΑ


Οδηγίες για το ασφαλιστικό καθεστώς των προσλαμβανομένων στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2011 έδωσε σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ και τωνΟΤΑ α' και β' βαθμού, καθώς και οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων...
δημοσίου δικαίου που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς ΙΚΑ).

Ως ημερομηνία πρόσληψής τους λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία που φέρει το ΦΕΚ διορισμού υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας θα λάβει χώρα μέσα σ’ ένα μήνα από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης διορισμού, διαφορετικά ως ημερομηνία πρόσληψης λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.

Επομένως εάν υπάλληλος έχει ΦΕΚ διορισμού πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και η ανάληψη υπηρεσίας λάβει χώρα μέσα σ’ ένα μήνα από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης του διορισμού, δεν θα υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά σε αυτή του Δημοσίου.

Από τη διατύπωση της διάταξης, η οποία αναφέρεται σε «πρόσληψη» για πρώτη φορά, συνάγεται κατ’ αρχήν, ότι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα υπαχθούν μόνο όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα διορισθούν χωρίς να έχουν καμία προϋπηρεσία με οποιαδήποτε σχέση εργασίας πριν την 1η Ιανουαρίου 2011.

Έτσι, υπάλληλος που προσλαμβάνεται με σχέση δημοσίου δικαίου από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, έχει όμως προϋπηρεσία στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ ή σε άλλο ΝΠΔΔ ή σε αντίστοιχες υπηρεσίες κράτους-μέλους της ΕΕ, ως τακτικός υπάλληλος ή λειτουργός (ή εξομοιούμενος), συμβασιούχος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ημερομίσθιος (έστω και μία ημέρα εργασίας) ή με σύμβαση μίσθωσης έργου ή κατ’ αποκοπή εργασία, οι οποίες όμως έχουν τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας, δεν θα υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς ΙΚΑ), αλλά στην ασφάλιση του Δημοσίου.

Το ίδιο ισχύει και για τον υπάλληλο που μετατάσσεται ή μεταφέρεται από άλλη δημόσια υπηρεσία στην οποία η έναρξη της διανυθείσας υπηρεσίας του προηγείται της 1-1-2011, καθώς και για αυτόν που θα μονιμοποιηθεί στο Δημόσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, αλλά ο χρόνος προϋπηρεσίας του σε αυτό, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ανατρέχει πριν την ανωτέρω ημερομηνία.

Τα ανωτέρω, έχουν ανάλογη εφαρμογή για τους υπαλλήλους που θα διορισθούν ως τακτικοί ή μετακλητοί σε ΝΠΔΔ από 1-1-2011 και μετά, οι οποίοι δεν θα υπαχθούν στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς ΙΚΑ), αλλά στην ασφάλιση του φορέα που θα υπάγονταν πριν τη θέσπιση των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 3865/2010.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα όσα προαναφέρθηκαν θα τύχουν εφαρμογής ανεξάρτητα από τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει μεταξύ της τυχόν προϋπηρεσίας του υπαλλήλου και της νέας πρόσληψης, καθώς επίσης και από την ύπαρξη ή μη ασφάλισης κατά την διάρκεια της προϋπηρεσίας του, αφού από καμία διάταξη δεν προκύπτει τέτοια σύνδεση.

Τέλος, έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους στρατιωτικούς που κατατάσσονται από 1-1-2011 και μετά.

http://fimotro.blogspot.com/

ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΚΟΨΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΟΥ(ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ VIDEO AΠO THN ΕΚΔΗΛΩΣΗ))






ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ - ...Το πρόγραμμα εκδηλώσεων Φεβρουαρίου 2011 του ΙΜΚ


Κινηματογραφική Προβολή

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011, στις 21:00
ΛΕΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ
Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης
Σενάριο: Βασίλης Βασιλικός


Η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) και το Σπίτι της Κύπρου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), παρουσιάζουν την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011, στις 21:00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης  την ταινία, ΛΕΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ.

Πριν την προβολή της ταινίας θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.

Οι βασικοί συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης
Σενάριο: Βασίλης Βασιλικός
Έρευνα: Μαργαρίτα Μπονάτσου
Αφηγητής: Γρηγόρης Βαλτινός
Φωτογραφία: Άγγελος Βισκαδουράκης
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Ήχος: Μάρκος Λόπεζ

Τριανταπέντε χρόνια μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού το 1974, ένας έλληνας συγγραφέας, ο Βασίλης Βασιλικός, επισκέπτεται την Κύπρο. Βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τεράστιες καταστροφές της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, καλλιτεχνικά έργα καταστράφηκαν, λεηλατήθηκαν, εκπατρίστηκαν με στόχο τον αφανισμό πειστηρίων μιας μακραίωνης ιστορίας – από το 3.000 π. Χ. Αρχαιοκάπηλοι διακίνησαν τον πλούτο αυτόν σε μουσεία, ιδρύματα και ιδιώτες σε όλη την υφήλιο. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους, από αντικείμενα και τόπους λατρείας, επιχειρούν από κοινού να αποκαταστήσουν τις καταστροφές, ώστε να καλύψουν το συναισθηματικό κενό και να ζωντανέψουν τις μνήμες της κοινής πατρίδας, συμβάλλοντας έτσι στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος που βρίσκεται δεκαετίες στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας. Στο ντοκιμαντέρ καταθέτουν τις μαρτυρίες και τις γνώσεις τους επώνυμοι και ανώνυμοι που φωτίζουν, τόσο τις ιστορικές όσο και τις ανθρώπινες διαστάσεις του προβλήματος.


Είσοδος Ελεύθερη
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τηλ. κρατήσεων: 210 3418579, Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 -14:00


Θέατρο

Δευτέρα 7, Τρίτη 8 και Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011
Δευτέρα 14, Τρίτη 15 και Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011, στις 21:00

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ
Θεατρική σύνθεση βασισμένη σε κείμενα
του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και του Ραφαέλ Μαρτίνεθ Ναδάλ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης
Με τους Όθωνα Μεταξά – Ορέστη Σοφοκλέους

Αφιέρωμα  στον  Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
Με τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τον θάνατο του

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης ανοίγοντας το αφιέρωμα του εορτασμού των 75 χρόνων από τον θάνατο  του κορυφαίου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, στο  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,  παρουσιάζει   την παράσταση   “Η Τελευταία Μέρα”,  θεατρική σύνθεση βασισμένη στο κείμενο του  Ραφαέλ Μαρτίνεθ Ναδάλ «Η τελευταία μέρα του Λόρκα στη Μαδρίτη» και σε συνεντεύξεις και αποσπάσματα από το ποιητικό και θεατρικό έργο του Φ. Γκ. Λόρκα και αναφέρεται στις τελευταίες ώρες του ποιητή στη Μαδρίτη, λίγες μέρες πριν την τραγική του δολοφονία.

Εκτός από τη σκηνοθεσία ο Γιάννης Ιορδανίδης υπογράφει και τη σύνθεση του θεατροποιημένου αυτού κειμένου, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου, φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και βοηθοί σκηνοθέτη είναι οι Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος και Σωτήρης  Καρκαλέμης. Τους δύο βασικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Όθωνας Μεταξάς και ο Ορέστης Σοφοκλέους.

Στα πλαίσιο αυτού του αφιερώματος ο σκηνοθέτης θα διευθύνει επίσης, και  ένα Master Class  με θέμα: “Η Απόγνωση και η Βία στον Ματωμένο Γάμο” (Τέσσερα 5ωρα σεμινάρια – workshops) για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολών. Θα προσεγγίσει τους ρόλους του “Ματωμένου Γάμου”  μέσα από μια σύγχρονη  υποκριτική οπτική που αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση του έργου,  αναζητώντας  αναλογίες με το σήμερα. Το Master Class θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12, την Κυριακή 13, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 (12:00 - 17:00). Πληροφορίες-Εγγραφές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Θα ακολουθήσουν δε και άλλες εκδηλώσεις όπως μία Έκθεση Βιβλίου με θέμα “Φ. Γκ. Λόρκα: 65 Χρόνια στις Ελληνικές Εκδόσεις (1945-2011)”  και ένα Κινηματογραφικό αφιέρωμα.

Με τίτλο Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΛΟΡΚΑ σημειώνει ο Γ. Ιορδανίδης:

"Με τον Λόρκα είχα πάντα μια πολύ τρυφερή σχέση και ένας απ’ τους λόγους ήταν και ο παράλογος βίαιος θάνατος του ποιητή στα χρόνια του εμφυλίου της Ισπανίας.
Τα ποιήματά του και κάποια απ’ τα πιο γνωστά θεατρικά του έργα, που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας, ήταν πάντα καλή συντροφιά κι ένα από τα παράθυρα που μ’ άφηνε να ταξιδεύω, στα νεανικά μου χρόνια. Έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκε και η συλλογή που περιλαμβάνει όλες τις εκδόσεις των θεατρικών έργων και  ποιημάτων  του Λόρκα στην Ελλάδα.
Αργότερα… πολύ αργότερα ανέβασα έργο του στη σκηνή. Ήταν ο “Ματωμένος Γάμος” – με Μάνα την Βαλάκου, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – που τον πλησίασα μέσα από μια σύγχρονη σκηνοθετική άποψη, προβάλλοντας έναν  Λόρκα σκληρό και βίαιο,  όπως είναι και η εποχή μας.
Το αφιέρωμα αυτό, στο “Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης” για τα 75 χρόνια από την εκτέλεση του ποιητή – που σίγουρα δεν έχει ανάγκη επετείους για να υπάρχει – ας γίνει μια μικρή κατάθεση αγάπης και θαυμασμού σε ένα φίλο… Γιατί από ποιόν άλλο να τρέξει και να ζητήσει κανείς βοήθεια στις δύσκολες στιγμές, παρά από έναν Ποιητή… "

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ
Θεατρική σύνθεση βασισμένη στο κείμενο του
Ραφαέλ Μαρτίνεθ Ναδάλ «Η τελευταία μέρα του Λόρκα στη Μαδρίτη» και σε συνεντεύξεις και αποσπάσματα από το ποιητικό και θεατρικό έργο του Φ. Γκ. Λόρκα

Σκηνοθεσία-Σύνθεση:             Γιάννης Ιορδανίδης
ΔΙΑΝΟΜΗ  Ραφαέλ :                Όθων Μεταξάς
                       Φεδερίκο :          Ορέστης Σοφοκλέους

Σκηνικά - Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική:                    Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί:                   Μελίνα Μάσχα
Βοηθοί Σκηνοθέτη:     Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος
                                                Σωτήρης Καρκαλέμης

Πρώτη παράσταση
Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011, στις 21:00  
Παραστάσεις:
8, 9, 14, 15, 16 Φεβρουαρίου 2011  στις 21:00  

Αίθουσα:  Θέατρο   
Διάρκεια παράστασης:  50΄
Εισιτήρια: 17€ (κανονικό)
Μειωμένο: 12 € (φοιτητικό / κάτοχοι κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων ΑΣΠΕ / κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων / άτομα άνω των 65 ετών 

*****

Από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι τις 6 Μαρτίου 2011
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 21:30
"ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΠΙΤΙ”
του Νeil LaΒute
σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα

Ο θεατρικός οργανισμός Πρώτες Ύλες παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα Νιλ Λαμπιούιτ: Το Σκοτεινό Σπίτι  (In a dark dark house, 2007), σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα, από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου 2011,   

Το ''Σκοτεινό σπίτι'' παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Lortel Theatre στη Νέα Υόρκη και πραγματεύεται την ιστορία δύο αδελφών, οι οποίοι βιώνουν ο καθένας από τη δική του πλευρά μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης : Στον αυλόγυρο μιας ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής τα δύο αδέλφια έρχονται αντιμέτωπα με την αλήθεια. Ο Ντρου, ο μικρότερος,  βρίσκεται εκεί με δικαστική εντολή υπό ιατρική παρακολούθηση και καλεί τον μεγαλύτερο αδελφό του, Τέρυ να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό ότι στην παιδική ηλικία έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ένα φίλο της οικογένειας.
Η έκκληση του Ντρου γίνεται η αφορμή να έρθει στην επιφάνεια η εχθρότητα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο άνδρες. Μέσα από τον πόνο και την παραδοχή της προδοσίας τα αδέλφια αρχίζουν να ψηλαφούν το ανεξίτηλο ίχνος της βίαιης κακοποίησης που υπέστησαν μέσα και έξω από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Οι απωθημένες μνήμες μιας σκοτεινής παιδικής ηλικίας στοιχειώνουν την ενήλικη ζωή των δύο αγοριών, κηλιδωμένης ανεξίτηλα από την καταστροφική επιρροή της διπλής επίθεσης ενός βάναυσου πατέρα που βιαιοπραγεί συστηματικά και ενός νεαρού, του οποίου η επαναληπτική καταστροφική δράση καταλήγει σε έναν αληθινό ψυχικό φόνο.

Οι σκελετοί αυτού του παρελθόντος ξαναζωντανεύουν όταν οι δύο άνδρες αναμετρώνται με τον πόνο και την προδοσία που σημάδεψε τη σχέση τους μια για πάντα...


Συντελεστές
Μετάφραση : Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία : Χρήστος Λύγκας
Εικαστικά : Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί : Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Video : Βάνα Κωσταγιόλα
Φωτογραφίες : Αλεξάνδρα Χατζηιορδάνη
Γραφικά : Γιώργος Κτενίδης

Πρωταγωνιστούν : Θοδωρής Οικονομίδης, Γιώργος Χριστοδούλου, Μαρία Προεστάκη

"ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΠΙΤΙ”
του Νeil LaΒute
σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα
Από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι τις 6 Μαρτίου 2011
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή  στις 21:30
Αίθουσα:  Black Box   
Διάρκεια παράστασης:  1.40΄
Εισιτήρια:  12€ (κανονικό)
Μειωμένο:  7€ (φοιτητικό / κάτοχοι κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων ΑΣΠΕ / κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων / άτομα άνω των 65 ετών  

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην
Iστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα PUBLIC:
- Συντάγματος, Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, Αθήνα
Τηλ. 210 324 6210 begin_of_the_skype_highlighting, 210 324 6210      end_of_the_skype_highlighting
- Πειραιά, Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς
Τηλ. 210 412 6400 begin_of_the_skype_highlighting,  210 412 6400      end_of_the_skype_highlighting
Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00 Καθημερινές, 09:00 – 21:00

Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
 210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

Δείτε την Naomi Campbell topless!


Μπορεί η Naomi Campbell να έχει κλείσει περίπου 25 χρόνια στις πασαρέλες, ο χρόνος που περνά όμως δεν φαίνεται να την αγγίζει... Απόδειξη; Το topless εξώφυλλο που έκανε για το περιοδικό «Elle» Ρωσίας!

Η «μαύρη γαζέλα» -ούσα ζευγάρι εδώ και καιρό με τον Ρώσο μεγιστάνα Vladimir Doronin- έχει συνεπάρει τους πάντες στην χώρα με το κορμί και τα χαρίσματά της.

Τι κι αν είναι 40 χρονών;
Τι κι αν πολλές φορές έχει απασχολήσει με την αρνητική της συμπεριφορά;
Αρκεί μία φωτογράφησή της και ο κόσμος την λατρεύει ξανά!

Ημίγυμνη, με «καυτές» δημιουργίες και ψηλοτάκουνα, η Naomiπόζαρε στον φακό του Kayt Jones. 
 περισσότερα http://www.star.gr/