Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Στο χακί ντύνονται οι ολυμπιονίκες Πώς σχεδιάζουν στο υπ. Εθν. Αμυνας να θέσουν τέρμα στο καθεστώς αργομισθίας για τους πρωταθλητές-αξιωματικούς

«Στα όπλα» καλούν οι Ενοπλες Δυνάμεις τους αθλητές στους οποίους έχει απονεμηθεί ο βαθμός του αξιωματικού για τις επιτυχίες τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα σε μια προσπάθεια από τη μια πλευρά να αξιοποιηθούν οι γνώσεις τους στο αθλητικό αντικείμενο και από την άλλη να τεθεί τέρμα σε ένα καθεστώς που χαρακτηριζόταν «λούφα και παραλλαγή». Ηδη όσοι εξ αυτών έχουν τερματίσει την αθλητική καριέρα τους,έχουν κληθεί να δηλώσουν τη φρουρά προτίμησής τους, ενώ έχει ληφθεί ήδη πρόνοια για την αξιοποίησή τους με ανάθεση καθηκόντων συναφών με τον αθλητισμό.

Στις εποχές των... πολύ παχιών αγελάδων με την απονομή του τίτλου του αξιωματικού σε διακριθέντες αθλητές η Πολιτεία... έκλεινε το μάτι προς αυτούς ότι τους χαρίζει μια ισόβια αργομισθία. «Τότε μας έλεγαν “σας κάνουμε αξιωματικούς και δεν θα σας ενοχλήσει κανείς ξανά”» εκμυστηρεύτηκε ένας εκ των μη εν ενεργεία αθλητής-αξιωματικός σε πρόσφατη σύσκεψη για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις.

Το θέμα της ουσιαστικής ένταξης των αθλητών-αξιωματικών στην παραγωγική διαδικασία των Ενόπλων Δυνάμεων τέθηκε αρχικά επί υπουργίας του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά εκείνη η προσπάθεια έμεινε στα χαρτιά. Με την ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο η υπόθεση ξαναμπήκε επί τάπητος με τη δρομολόγηση διαδικασιών τόσο για την αλλαγή του νομικού πλαισίου όσο και για τον τερματισμό του καθεστώτος αργομισθίας που επικρατούσε.

Τον Φεβρουάριο του 2010 συγκροτήθηκε διακλαδική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο της ΓΓΑ όσο και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) και περίπου έναν χρόνο αργότερα είχαν οριστικοποιηθεί οι προτάσεις για την αξιοποίηση των αξιωματικών μη ενεργών αθλητών.

Αξιοποίηση με οικονομικά οφέλη
Σε αυτές περιλαμβάνονται η τοποθέτηση όσων είναι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΦΑΑ στις παραγωγικές σχολές των ΕΔ, σε κέντρα κατάταξης και μεγάλες μονάδες κοντά στον τόπο διαμονής τους και η ανάθεση καθηκόντων που αφορούν αθλητικές δραστηριότητες όπως οι προπονήσεις αθλητικών ομάδων, η οργάνωση και εκτέλεση προγραμμάτων εκγύμνασης, η μέριμνα για χώρους εκγύμνασης. Επίσης η αξιοποίησή τους σε διοικητικές θέσεις του ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων), σε γραφεία ενημέρωσης κοινού και σε επιτελικά γραφεία ως σύμβουλοι σε θέματα αθλητισμού.

Η αξιοποίηση των μη ενεργών αθλητών γυμναστών θα έχει και άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα αφού σε αρκετές περιπτώσεις θα αξιοποιηθούν ως γυμναστές στις παραγωγικές σχολές Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας στις οποίες το ετήσιο κόστος για τα προγράμματα Φυσικής Αγωγής που διεξάγονται με ωρομίσθιους γυμναστές υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Η συγκέντρωση και οι «αντιρρησίες»
Η διαδικασία για την ουσιαστική συμμετοχή πλέον των αθλητών-αξιωματικών στις ΕΔ βρίσκεται στην τελική ευθεία της και όσοι εξ αυτών έχουν τερματίσει την αθλητική καριέρα τους έχουν ήδη δηλώσει τη φρουρά προτίμησής τους στην οποία θα παρουσιαστούν και θα ενταχθούν. Οσο για τους αξιωματικούς που παραμένουν εν ενεργεία αθλητές, θα παραμείνουν ενταγμένοι στο ΑΣΑΕΔ ώστε να επιδίδονται απερίσπαστοι στις αθλητικές υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα, στα μέσα του περασμέ νου Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των αθλητών-αξιωματικών στην οποία ενημερώθηκαν από τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων για τα νέα καθήκοντά τους, τις δυνατότητες βαθμολογικής εξέλιξής τους και το πλαίσιο των ρυθμίσεων που τους αφορά. Το «παρών» έδωσαν περισσότεροι από 100 αθλητέςαξιωματικοί, εκ των 156 στους οποίους έχει απονεμηθεί τιμητικά ο τίτλος. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης δεν έλειψαν και οι οξύτητες από ορισμένους αθλητές προεξάρχοντος του ιστιοπλόου Τάσου Μπουντούρη εντάχθηκε στις Ενοπλες Δυνάμεις με ρύθμιση του 1996 μετά τους Ολυμπιακούς της Ατλάντας όπου κατετάγη 4ος- που επιτέθηκε στους επιτελείς των ΕΔ λέγοντας ότι «δεν μπορεί να μας αλλάζετε τη ζωή. Ο κόσμος είναι περήφανος για μας».

Αποδοχή με παρατηρήσεις
Σε διαφορετικό μήκος κύματος η άποψη του χρυσού ολυμπιονίκη Δήμου Ταμπάκου, εν ενεργεία αθλητή της γυμναστικής, και του πρώην αρχηγού της εθνικής ομάδας χάντμπολ και ευδοκίμως τερματίσαντος την αθλητική καριέρα του Νίκου Γραμματικού οι οποίοι συμμετείχαν στην επιτροπή που συζήτησε τις νέες ρυθμίσεις.

Ο χρυσός ολυμπιονίκης των κρίκων στην Αθήνα 2004 αφού διευκρινίζει ότι συμμετείχε μόνο πέρυσι στην επιτροπή και ότι «εμείς ως αθλητές και Σύλλογος Ολυμπιονικών καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Τις αποφάσεις τις πήραν οι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα»: «Αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα με βάση τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα υπάρχει ανάγκη για μια προσαρμογή.Θα μπορούσαν όμως να υπάρξουν βελτιώσεις και τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν».

Ο Γραμματικός, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις ως εκπρόσωπος του ΣΕΟ του οποίου είναι ειδικός γραμματέας, θεωρεί ότι «σε σχέση με τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα οι Ενοπλες Δυνάμεις άκουσαν περισσότερο τις προτάσεις μας» θυμίζοντας ότι οι αθλητές που έχουν προσληφθεί σε άλλους δημόσιους φορείς είναι υποχρεωμένοι να δίνουν κανονικά το «παρών» στην εργασία τους, ακόμη και αν συμμετέχουν στην εθνική ομάδα του αθλήματός τους.

Αντίθετα, στις Ενοπλες Δυνάμεις όσοι αθλητές την τελευταία διετία συμμετέχουν στην εθνική ομάδα απαλλάσσονται στη ουσία από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες» προσθέτει ο Γραμματικός θέτοντας το ζήτημα των αξιωματικών πρώην αθλητών που έχουν θέση εθνικού προπονητή στην ομοσπονδία τους.

Η απαλλαγή όμως της συγκεκριμένης κατηγορίας από τις στρατιωτικές επαγγελματικές υποχρεώσεις τους προσκρούει στο νομικό πλαίσιο που απαγορεύει σε επαγγελματίες στρατιωτικούς (πλην των γιατρών) να έχουν και άλλη επαγγελματική ενασχόληση.

ΠΩΣ ΞΕΧΕΙΛΩΣΕ Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ
Η απονομή του τίτλου του εφέδρου αξιωματικού σε κορυφαίους αθλητές για τις διακρίσεις τους ξεκίνησε με ευγενείς προθέσεις θέσπισης κινήτρων με την εξασφάλιση της επαγγελματικής αποκατάστασής τους, αλλά εξελίχθηκε σε μια αμφιλεγόμενη υπόθεση. Η αρχική ρύθμιση που αφορούσε μόνο την είσοδο στις Ενοπλες Δυνάμεις αθλητών που είχαν καταλάβει μια από τις τρεις πρώτες θέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία ψηφίστηκε με τον νόμο 2109 μετά τη «Βαρκελώνη 1992» για να τιμηθούν οι Πύρρος Δήμας και Βούλα Πατουλίδου, με την πάροδο του χρόνου «ξεχείλωσε», με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν τα προνόμια ακόμη και αθλητές από μη ολυμπιακά αθλήματα ή από διοργανώσεις που πόρρω απέχουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις δύσκολες αγωνιστικές συνθήκες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση του 1992 βασίστηκε νομικά σε έναν μεταξικό νόμο (833/1937) που έδινε τη δυνατότητα να εισέρχονται στη Στρατιωτική Υπηρεσία μη στρατιωτικοί.

Το 1996, μετά τους Ολυμπιακούς της Ατλάντας, με μια ρύθμιση που έμοιαζε «φωτογραφική» δίδεται η δυνατότητα ένταξης στις ΕΔ και των αθλητών που έχουν καταλάβει από την 4η ως την 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τίθενται ως όριο ηλικίας τα 42 έτη, ενώ στην προηγούμενη το όριο ήταν τα 35 έτη. Στην Ατλάντα ο 41χρονος τότε ιστιοπλόος Τάσος Μπουντούρης είχε καταλάβει την 4η θέση στα Σταρ μαζί με τον Δημήτρη Μπούκη. Στην ίδια ρύθμιση εντάσσονταν αθλητές που κατέκτησαν την πρώτη θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε ατομικό άθλημα.Το 2002 έρχεται νέα διεύρυνση της ρύθμισης με την παροχή του προνομίου και σε αθλητές που έχουν πάρει δεύτερη ή τρίτη θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.Το 2010 όμως, επί υπουργίας του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου, ψηφίζεται νέα ρύθμιση (3507/2010) που περιορίζει τα προνόμια μόνο στους τρεις πρώτους των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συνολικά 156 αθλητές (οι 34 εν ενεργεία) έχουν αξιοποιήσει τις κατά καιρούς ρυθμίσεις και έχουν τον τίτλο του αξιωματικού, με την ιστιοπλοΐα να διαθέτει τους περισσότερους (28) ένστολους! Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιστιοπλόοι διεκδίκησαν και πήραν το προνόμιο επικαλούμενοι παγκόσμιες διακρίσεις σε αγώνες ανοιχτής θαλάσσης που δεν είναι ολυμπιακό αγώνισμα, και μάλιστα σε αγώνες που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα με ελάχιστες συμμετοχές...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ι. ΤΖΟΥΣΤΑΣ


http://www.tovima.gr/sports/articlelist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου