Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την "Πανευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο"


Περισσότερες από δύο χιλιάδες μικρές και μεγάλες πόλεις ανά την Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, συμμετέχουν με εκδηλώσεις και δράσεις, στην τελευταία μέρα εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2011 (16-22 Σεπτεμβρίου). Δείτε τι θα γίνει στη δική σας πόλη.


Η Αθήνα αν και "εγκλωβισμένη" στην απεργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των ταξί, συμμετέχει και η ίδια στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη βιώσιμη μετακίνηση, όχι με εορταστικές εκδηλώσεις, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά με την προώθηση θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούν τους δύο ποδηλατικούς άξονες της πόλης και την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Η Θεσσαλονίκη πάλι τιμά την ημέρα παραδίδοντας κεντρικούς δρόμους της σε πεζούς και ποδηλατιστές.

Ποδηλατοδρομίες και πεζοπορίες πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, στους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορωπίου, Ιωαννίνων, Τριπόλεως, Κιλκίς, Χανίων κ.α.

Το μήνυμα της ημέρας είναι σαφές: Η Ευρώπη σήμερα λέει «όχι» στο αυτοκίνητο και «ναι» στη βιώσιμη εναλλακτική κινητικότητα, που προσφέρουν το ποδήλατο, το περπάτημα και τα ΜΜΜ -όταν δεν απεργούν- απαιτώντας λιγότερη ρύπανση, λιγότερο θόρυβο, λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, λιγότερα τροχαία ατυχήματα. Η Ευρώπη σήμερα απαιτεί, καθαρότερο περιβάλλον, εξοικονόμηση φυσικών πόρων, περισσότερο δημόσιο χώρο, και μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες της.

Το μήνυμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης, αν
σκεφτεί κανείς τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά και τη συντήρησή ενός αυτοκινήτου...

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν πρόκειται να γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις ενώ η ημέρα θα τιμηθεί με την προώθηση ουσιαστικών θεσμικών παρεμβάσεων σε νομοθετικό επίπεδο για την ενίσχυση της εναλλακτικής μετακίνησης στην πόλη.

«Προωθούνται μέσα στον Φεβρουάριο του 2012, οι δημοπρατήσεις για τους δύο ποδηλατικούς άξονες της πόλης, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Πρόγραμμα Αθήνα-Αττική 2014 και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2012, ενώ ήδη μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται οι εγκρίσεις από τον δήμο Αθηναίων», λέει γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Μαρία Καλτσά και τονίζει ότι «μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση και το έργο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, το οποίο καθυστέρησε λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας».

Ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων για θέματα Συγκοινωνιών και Μεταφορών, συγκοινωνιολόγος Βασίλης Βαβάκος, λέει ότι "αν και είναι μία δύσκολη ημέρα, λόγω της απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η Αθήνα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Ευρώπης, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό σχέδιο και στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ, για τη δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατόδρομων, προκειμένου να προωθήσει την Εναλλακτική Κινητικότητα".

Ο κ. Βαβάκος λέει ακόμη ότι ο δήμος της Αθήνας είναι έτοιμος να κάνει «μία κατα μέτωπο σύγκρουση, με πάρα πολλά μικρά και διάσπαρτα συμφέροντα, προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση πεζών και ποδηλάτων».
Προτεραιότητα του δήμου, δηλώνει, είναι η δημιουργία χώρων στάθμευσης των ποδηλάτων σε σταθμούς των ΜΜΜ και σε σημεία που έλκουν μετακινήσεις.

«Εμείς κινούμαστε σε καθημερινή βάση εναλλακτικά στην πόλη μας. Χρησιμοποιούμε καθημερινά το ποδήλατο, τα λεωφορεία και το μετρό και έχουμε κάνει τρόπο ζωής το μήνυμα της σημερινής ημέρας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Αμυράς, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων και ένας εκ των επικεφαλής του ποδηλατικού κινήματος.



περισσότερα στο http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=97218&catid=6



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου