Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Η Ρώμη καταδικάζει τη «βάρβαρη δολοφονία» του ιταλού ειρηνιστή



Η Ρώμη καταδίκασε απερίφραστα σήμερα τη "βάρβαρη δολοφονία" του ιταλού ειρηνιστή που απήχθη χθες Πέμπτη από σαλαφιστική οργάνωση στη Γάζα και βρέθηκε νεκρός τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, καταγγέλλοντας αυτήν την "αήθη και παράλογη ενέργεια βίας".

"Εκφράζοντας βαθιά οργή μετά τη βάρβαρη δολοφονία και τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια" του θύματος, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την "αήθη ενέργεια βίας από εξτρεμιστές που αδιαφορούν για την αξία της ανθρώπινης ζωής", σύμφωνα με την ανακοίνωσή του.

Χαρακτηρίζοντας τον ιταλό ειρηνιστή αθώο άνθρωπο" , το υπουργείο υπενθυμίζει ότι ο Βιτόριο Αριγκόνι βρισκόταν εδώ και καιρό στη Γάζα "ακριβώς για να καταγράφει την κατάσταση των Παλαιστινίων της Γάζας".

Στη Γάζα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς Ιχαμπ αλ Γουσέιν δήλωσε ότι "η κυβέρνηση καταδικάζει το απεχθές αυτό έγκλημα που αντιβαίνει στις αξίες μας, τη θρησκεία μας, τα ήθη και έθιμά μας και διαβεβαιώνει ότι θα συλλάβει τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και θα εφαρμόσει το νόμο".

Οι δυνάμεις ασφαλείας γρήγορα εντόπισαν ένα "μέλος της οργάνωσης που μίλησε και για τα άλλα μέλη και έδειξε το σημείο όπου βρισκόταν ο ακτιβιστής", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας "βρήκαν το πτώμα του ομήρου εδώ και αρκετές ώρες που ήταν σε φρικτή κατάσταση, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση". "Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν την πρόθεση των απαγωγέων να σκοτώσουν, δεδομένου ότι ο άνδρας δολοφονήθηκε λίγο χρόνο μετά την απαγωγή του", τόνισε ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος.

Στη Ραμάλα της Δυτική 'Οχθης ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή "καταδικάζει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα και εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της στην οικογένεια του θύματος".

"Το έγκλημα αυτό ουδεμία σχέση έχει με την ιστορία μας και με τη θρησκεία μας", πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής που τελεί υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς.

Κανένας ξένος όμηρος δεν είχε δολοφονηθεί μέχρι σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από το 1994.

Χθες βράδυ ένοπλοι μιας παλαιστινιακής οργάνωσης σαλαφιστών είχαν ανακοινώσει ότι απήγαγαν τον Βιτόριο Αριγκόνι, απειλώντας να τον σκοτώσουν με την εκπνοή της προθεσμίας που έδωσαν μέχρι σήμερα το απόγευμα, αν δεν απελευθερώνονταν σύντροφοί τους που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο άνδρας ωστόσο δολοφονήθηκε νωρίτερα, μόλις τρεις μετά την απαγωγή του, και το πτώμα του βρέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Χαμάς που απαγόρευσαν την πρόσβαση για τα ΜΜΕ στο σημείο αυτό.

"Ο Βιτόριο πέθανε από ασφυξία και το πτώμα του βρέθηκε σε δρόμο συνοικίας βορειοδυτικά της Γάζας", είπε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Βιτόριο Αριγκόνι είτε απαγχονίσθηκε ή στραγγαλίσθηκε.

Ο ιταλός όμηρος ήταν δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβιστής του ειρηνικού φιλο-παλαιστινιακού κινήματος International solidarity mouvement (ISM).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου