Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Επέτειος, εντελώς συμπτωματικά... Τιτανικός, 99 χρόνια μετά

Το τραγικότερο ναυάγιο στην ιστορία του κόσμου συνέβη σχεδόν έναν αιώνα πριν, στις 15 Απριλίου του 1912. Η βύθιση του «αβύθιστου» σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, πλοίου των ονείρων, κόστισε τη ζωή σε 1.500 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι 700 από το 2.200 επιβαίνοντες κατόρθωσαν να σωθούν. Η τελευταία επιζήσασα του ναυαγίου ήταν η μόλις 2 μηνών τότε, Μιλβίνα Ντίν, η οποία απεβίωσε το 2009

Μόλις 4 μέρες κράτησε το παρθενικό ταξίδι του πιο πολυσυλλεκτικού πλοίου όλων των εποχών. Απίστευτα πλούσιοι και άλλοι που ήταν ακόμα και κάτω από τα όρια της φτώχειας ταξίδεψαν απο τις καμπίνες μέχρι τα αμπάρια του υπερπολυτελούς κρουαζιερόπλοιου, προκειμένου να φτάσουν στη Νέα Υόρκη και να αρχίσουν μια καινούρια ζωή. Δεκάδες γλώσσες ακούγονταν στα καταστρώματα του Τιτανικού, πολλοί διάσημοι της εποχής θέλησαν να είναι από τους πρώτους που θα ταξίδευαν με το θρυλικό πλοίο.
Η χαρά του ταξιδιού, πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε θρήνο. Το πλοίο, έχοντας αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα, θέλοντας να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό και να φτάσει ακόμα πιο γρήγορα από το αναμενόμενο στη Νέα Υόρκη, προσέκρουσε πάνω σε ένα παγόβουνο, το οποίο έσκισε το πλοίο κατά μήκος. Η ρωγμή ξεκίνησε απο την και συνέχισε καταστρέφοντας και τα 5 στεγανά μέρη του πλοίου, γεγονός που επέφερε τη βύθισή του καθώς ήταν σχεδιασμένο να συνεχίσει να επιπλέει ακόμα και αν πλημμύριζαν τα 4 στεγανά μέρη του. Το πλοίο βυθίστηκε σχεδόν αμέσως, μόλις δύο ώρες και σαράντα πέντε λεπτά αργότερα από το πρώτο σήμα ΣΟΣ που εξέπεμψε. Το σήμα κινδύνου του έλαβαν τα πλοία Ολύμπικ, Βίρμα, Βάλτικ 2, Βιρτζίνιαν και φυσικά το Καρπάθια το οποίο και έσπευσε στο σημείο του ναυαγίου και περισυνέλλεξε τους 700 επιζόντες.
Μετά το ναυάγιο του Τιτανικού, οι νόμοι της ναυτιλίας σε θέματα ασφάλειας άλλαξαν και έγινα πολύ πιο αυστηροί. Το βυθισμένο πλοίο, ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, το 1985 από μια ομάδα Γάλλων ερευνητών, με υπέυθυνους τους Ρόμπερτ Μπάλαρντ και Ζαν-Λουί Μισέλ. Ο Τιτανικός υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους της τέχνης, αφού για το ναυάγιό του έχουν γυριστεί ταινίες, έχουν γραφτεί βιβλία, έχουν σχεδιαστεί έργα και φυσικά έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες σελίδες στο ίντερνετ.
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου