Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Στα πρότυπα του Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον Πρόγραμμα για να μην πούμε το νερό, νεράκι!

Βρύσες λιγότερες «σπάταλες», συσκευές που θα εξοικονομούν νερό, ακόμη και διπλό δίκτυο που θα διαχωρίζει τη χρήση μεταξύ πόσιμου και νερού για λάτρα, συζητούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να προσφέρουν τη νέα γενιά κινήτρων για την εξοικονόμηση νερού στα νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα που μελετά το ΥΠΕΚΑ και θα εφαρμοστεί στα πρότυπα του Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, που ήδη έχει ξεκινήσει στον τομέα της ενέργειας - αλλά «σαμποτάρεται» από τις τράπεζες που δηλώνουν απρόθυμες να το χρηματοδοτήσουν - προβλέπεται να οριστικοποιηθεί στα μέσα Απριλίου.

Στην Ελλάδα, η ορθολογική χρήση του νερού είναι έννοια μάλλον ανύπαρκτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Μεσόγειος SOS, η μέση ημερήσια κατανάλωση νερού ανά άτομο ανέρχεται στα 145 λίτρα, τη στιγμή που θα μπορούσε να μειωθεί στα 50 λίτρα με την υιοθέτηση πιο φιλικών πρακτικών διαχείρισης.

Όπως δήλωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για το νερό, το νέο πρόγραμμα του υπουργείου θα ενισχυθεί και με άλλα μέτρα, με κυριότερο την επαναχρησιμοποίηση του νερού από την Ψυττάλεια.

Σε πρώτη φάση, θα αξιοποιηθούν 20.000-30.000 κυβικά μέτρα από τους 750.000 τόνους που παράγει η Ψυττάλεια. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες της μεταφοράς, προορίζεται για το πότισμα του Ποικίλου όρους στο Αιγάλεω ενώ στον σχεδιασμό είναι το πότισμα πρασίνου και στο παραλιακό μέτωπο.

Η κυρία Μπιρμπίλη υπερασπίστηκε χθες τη «στροφή από τη μονοδιάστατη διαχείριση της προσφοράς στη διαχείριση της ζήτησης», υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι παραδοσιακές καταναλώσεις, οι παραδοσιακές απώλειες, η αδιαφορία ως προς τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, οι παραδοσιακές ενεργοβόρες καλλιέργειες.

Τόνισε μάλιστα ότι ως ποσοτικός δείκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υδατικό αποτύπωμα της χώρας, το οποίο είναι σήμερα στα 2.390 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο και ανά έτος, διπλάσιο του μέσου όρου παγκοσμίως και το δεύτερο μεγαλύτερο διεθνώς, λίγο μικρότερο από αυτό των ΗΠΑ.

Το αποτύπωμα χωρών όπως το Ισραήλ, με τα 1.600 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο υποδηλώνει, σύμφωνα με την υπουργό, «μεγάλα περιθώρια μείωσης μέσω συνετών πρακτικών που θα ελαχιστοποιούν τις απώλειες και τις σπατάλες.

Η χώρα μας έχει ενσωματώσει από το 2003 την Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο 2000/60 για τα νερά, όμως έως πρόσφατα είχαν γίνει ελάχιστα βήματα για τη συμμόρφωσή μας στις απαιτήσεις της. Πέρυσι ξεκίνησαν ουσιαστικές διαδικασίες εφαρμογής της με τη σύσταση και ενεργοποίηση θεσμικών οργάνων και επιτροπών στο ΥΠΕΚΑ. Ταυτόχρονα, εκδόθηκε μια σειρά από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη θεσμική θωράκιση και λήψη μέτρων για την αποτροπή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του υδάτινου περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων εκείνη με τους όρους, τα μέτρα και τις διαδικασίες για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.

Όμως, παρά τα θετικά βήματα, πριν από έναν μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε με πρόστιμα και έδωσε μόλις δυο μήνες διορία στην Ελλάδα για να συμμορφωθεί με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στον τομέα της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, και πιο συγκεκριμένα στους βιολογικούς καθαρισμούς των μεγάλων αστικών κέντρων.
 





http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου