Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

«Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από αντίποινα»


Με υποδομές θα συνεισφέρει η χώρα μας στη Λιβύη σε περίπτωση εμπλοκής του ΝΑΤΟ

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής από τυχόν αντίποινα του Καντάφι δίνει µε συνέντευξή του στην εφημερίδα « ΤΑ ΝΕΑ» ο υπουργός Εθνικής Άµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν µετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που είναι τώρα σε εξέλιξη από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, αλλά θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ παρέχοντας κυρίως υποδοµές και όχι µαχητικά F-16, αν αποφασιστεί η εµπλοκή του.

Η συνεισφορά της Ελλάδας στις σχεδιαζόµενες επιχειρήσεις, σε υποδοµές και στρατιωτικά µέσα, σε τι συνίσταται;
Όπως έχουµε πει κατ’ επανάληψιν, η Ελλάδα δε µετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Βεβαίως,η Ελλάδα γίνεται αποδέκτης αιτηµάτων που υποβάλλουν φίλες και σύµµαχες χώρες για διευκολύνσεις από τη βάση της Σούδας ή από ελληνικά αεροδρόµια, π.χ. στον Αραξο έτυχε να βρίσκονται για συνεκπαίδευση βελγικά αεροσκάφη. Η Ελλάδα παρέχει τις διευκολύνσεις αυτές, οι οποίες είναι υποστηρικτικού χαρακτήρα, γιατί έχει τέτοια υποχρέωση κατά το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, µετά την απόφαση 1973που εξέδωσε το Συµβούλιο Ασφαλείας.

Ποια θα είναι η ελληνική συµµετοχή εάν, σε δεύτερη φάση, εµπλακεί το ΝΑΤΟ;
Η Ελλάδα σέβεται τις υποχρεώσεις της ως κράτος µέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και έχει δηλώσει την ετοιµότητα συµµετοχής της στις δύο επιχειρήσεις που προετοιµάζει το ΝΑΤΟ σε εφαρµογή της απόφασης του Συµβουλίου Ασφαλείας. Η µία αφορά την επιβολή του εµπάργκο όπλων και η άλλη, την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Για τις δύο αυτές επιχειρήσεις η Ελλάδα διαθέτει τις υποδοµές της, δηλαδή τη βάση της Σούδας και συµπληρωµατικά τα αεροδρόµια του Ακτίου και της Ανδραβίδας, τη φρεγάτα που ούτως ή άλλως πλέει εδώ και πολλές  ηµέρες στηθαλάσσια περιοχή µεταξύ Κρήτης και Λιβύης µε το οργανικό της ελικόπτερο και ένα από τα ραντάρ που διαθέτουµε τύπου ΑΣΕΠΕ, δηλαδή εγκατεστηµένο σεαεροσκάφος τύπου Embraer. Το ραντάρ αυτό έχει µεγάλη σηµασία γιατί η εικόνα που λαµβάνει µεταβιβάζεται στο CAOC της Λάρισας. Επίσης, επειδή µας ενδιαφέρει πάρα πολύ το ζήτηµα της έρευνας και διάσωσης γιατί αυτό συνδέεται µε διεθνούς χαρακτήρα αρµοδιότητες της χώρας, η Ελλάδα είναι ανά πάσα στιγµή έτοιµη να διαθέσει ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης που µπορεί να ενεργήσει και υπό συνθήκες κρίσης και πολέµου. ∆εν µετέχουν, συνεπώς, ούτε έχει σχεδιαστεί να µετάσχουν ελληνικά µαχητικά αεροσκάφη.

Εχουν ληφθεί µέτρα από ελληνικής πλευράς για την προστασία των εγκαταστάσεων, δεδοµένων της εγγύτητας µε τις λιβυκές ακτές και των απειλώς Καντάφι για αντίποινα στη Μεσόγειο;

Προφανώς και έχουν ληφθεί όλα τα µέτρα. Ούτε η αντιαεροπορική άµυνα ούτε τα άλλα οπλικά συστήµατα ούτε τα αεροσκάφη που διαθέτειτο καθεστώς στη Λιβύη µπορούν να πλήξουν την ελληνική επικράτεια και συγκεκριµένα την Κρήτη. Οι αποστάσεις είναι τέτοιες που παρέχουν πλήρη ασφάλεια. Η δε φρεγάτα µας που βρίσκεται την περιοχή είναι εξοπλισµένη µε πλήρη συστήµατα αυτοάµυνας.

Ο Πρωθυπουργός είπε στη σύσκεψη στο Παρίσι ότι πρέπει να υπάρξει νέα προσπάθεια για διπλωµατική, πολιτική λύση. Υπάρχει τώρα παράθυρο για τη διπλωµατία;

Πάντα υπάρχει περιθώριο για διπλωµατικές πρωτοβουλίες και πολιτικές λύσεις. Το ζητούµενο είναι άλλωστε να υπάρξει εντέλει µια ειρηνική πολιτική λύση, η οποία θα θεσµοθετηθεί µε βάση τις αρχές της δηµοκρατίας και του κράτους δικαίου, όπως αυτές γίνονται οικουµενικά αποδεκτές. Η ίδια η απόφαση του Συµβουλίου Ασφαλείας στοχεύει σε µια διπλωµατική διαµεσολάβηση και σε µια πολιτική λύση.

Το ΝΑΤΟ πράγµατι έχει µείνει ένα βήµα πίσω και γιατί είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ θέλουν η πρωτοβουλία των κινήσεων να αναληφθεί από ευρωπαϊκές δυνάµεις και γιατί υπήρξαν ευρωπαϊκές δυνάµεις που ήθελαν εµφανώς να αναλάβουν την πρωτοβουλία αυτή .
http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου