Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Σκηνικό πολέμου στήνεται στη Λιβύη

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Λιβύη, με τις στρατιωτικές δυνάμεις του συνταγματάρχη Muammar Gaddafi να σφυροκοπούν ανελέητα από ξηράς και αέρος την πόλη Μπρέγκα, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επέλαση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων προς την πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη.

Ενδεικτικό του ρευστού κλίματος που επικρατεί στην περιοχή είναι το γεγονός ότι, μέσα σε μόλις λίγες ώρες, η Μπρέγκα άλλαξε χέρια δύο φορές: αρχικά και αφού βομβαρδίστηκε από αεροσκάφη της λιβυκής αεροπορίας, καταλήφθηκε από δυνάμεις του Gaddafi, ενώ στη συνέχεια και ύστερα από μια ξαφνική αντεπίθεση, επανήλθε στον έλεγχο των εξεγερμένων ενόπλων τμημάτων.

Σημειώνεται ότι η πόλη Μπρέγκα αποτελεί τοποθεσία στρατηγικής σημασίας, καθώς στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται εγκατεστημένα τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου σε ολόκληρη τη Λιβύη, ενώ υπάρχουν και δεκάδες διυλιστήρια κρατικών αλλά και ξένων συμφερόντων.

«Θα χυθεί αίμα».................



Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, το USS Kearsarge και το USS Ponce, εισήλθαν στη διώρυγα του Σουέζ, κατευθυνόμενα προς τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της διώρυγας, τα αεροπλανοφόρα ήταν προγραμματισμένα να διαπλεύσουν τα στενά του Σουέζ λίγο μετά τις 15:30, ενώ αναμένεται να καταπλεύσουν στον λιμένα της Σούδας κατά τις πρώτες βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ασκούν σφοδρότατες πιέσεις στο ΝΑΤΟ για τη διενέργεια ευρείας κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων επί του εδάφους της Λιβύης.



περισσότερα http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου