Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

«Δημοκρατία ή εμφύλιος διαρκείας»


Νέα παρέμβαση Χ. Κλίντον για τη Λιβύη

Η Λιβύη μπορεί να γίνει μια δημοκρατική χώρα ή να αντιμετωπίσει έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Η Λιβύη μπορεί να γίνει μια δημοκρατική χώρα ή να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ζητώντας από τους αμερικανούς βουλευτές να μην περικόψουν τα κονδύλια χρειάζονται για την αντιμετώπιση κρίσεων στο εξωτερικό.

Η παγκόσμια ηγετική δύναμη των ΗΠΑ χρειάζεται και αποφασιστικότητα και πόρους, σημείωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία που είχε προετοιμάσει και εκφώνησε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Τα χρόνια που έρχονται, η Λιβύη μπορεί είτε να γίνει μια ειρηνική δημοκρατία είτε να αντιμετωπίσει έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο», σημείωσε.

«Ολόκληρη η περιοχή (της Μέσης Ανατολής) αλλάζει και είναι ουσιαστικής σημασίας να υπάρχει μια ισχυρή και στρατηγική αμερικανική ανταπόκριση», προσέθεσε.

Η κρίση στη Λιβύη, όπου ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι προσπαθεί να καταστείλει την εναντίον του εξέγερση, αποτελεί ένα παράδειγμα για το πόσο αναγκαίο είναι οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τους διπλωματικούς και αμυντικούς τους πόρους, όπως και τη βοήθεια για την ανάπτυξη, για να προστατεύσουν «τα συμφέροντά μας και να προωθήσουν τις αξίες μας», υπογράμμισε η Κλίντον στην ομιλία της αυτή προς τους αμερικανούς βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους επιθυμούν την περικοπή των δαπανών για τη διπλωματία και την εξωτερική βοήθεια.

Η Κλίντον έκανε τις δηλώσεις αυτές μία ημέρα μετά την έναρξη της μετακίνησης των πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών των ΗΠΑ εγγύτερα στη Λιβύη και το πάγωμα λιβυκών περιουσιακών στοιχείων ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να ενισχυθούν οι πιέσεις προς τον Καντάφι για να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Δεν βγάζουμε καμία επιλογή από το τραπέζι όσο η λιβυκή κυβέρνηση συνεχίζει να στρέφει τα όπλα της πάνω στον ίδιο της το λαό», κατέληξε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη αποστέλλει δύο ανθρωπιστικές ομάδες στην περιοχή για να βοηθήσουν στην παροχή τροφίμων και φαρμάκων στους Λίβυους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους προς την Τυνησία και την Αίγυπτο.
http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου