Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Δηλώσεις Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για τη δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ


Δελτίο Τύπου


Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011


Δηλώσεις Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη ΝΕΤ, κατά την αναχώρησή του χθες (1.3.2011) αργά το βράδυ από την Άγκυρα, για τη δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ

Στο αεροδρόμιο της Άγκυρας τον συνόδευσε ο Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. Μπεσίρ Αταλάϊ.


Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ σε ότι αφορά στη δυσάρεστη εξέλιξη στην Αθήνα, έχουμε δύο νεκρούς αστυνομικούς, υπάρχουν και άλλοι δύο ελαφρύτερα τραυματισμένοι. Βέβαια μακάρι να ήταν όλα καλά με τους τραυματίες αστυνομικούς. Ποιες είναι οι εξελίξεις μέχρι στιγμής, έχει βρεθεί και από όσο γνωρίζουμε το αυτοκίνητο των δραστών με το βαρύ οπλισμό τους.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής:
Πρώτα απ’ όλα, θέλω να εκφράσω την οδύνη μου, την οδύνη όλων μας, για το γεγονός ότι δύο νέοι άνθρωποι, δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους. Έχασαν τη ζωή τους ακριβώς γιατί εκτελούσαν το καθήκον τους, για να υπερασπίσουν τους πολίτες, τη δημοκρατία μας, τους νόμους του ελληνικού κράτους. Γι’ αυτό το λόγο η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των συγγενών τους, όπως επίσης θα σταθεί και στο πλευρό των δύο άλλων παιδιών που κινδύνεψαν και εκείνα να χάσουν τη ζωή τους από αυτή τη βίαιη επίθεση του οργανωμένου εγκλήματος ή όποιων άλλων κρύβονται πίσω από αυτούς. Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας για την προστασία της έννομης τάξης στη χώρα μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, με αυτοσυγκράτηση από τις αστυνομικές αρχές, αλλά σε κάθε περίπτωση με πλήρη δέσμευση ότι θα προστατέψουμε τη ζωή, την κοινωνική ειρήνη, τη γαλήνη και τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών και εκείνων που διαβιούν νόμιμα στη χώρα μας. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρυτανεύει στη δική μας σκέψη και στη δράση όλων των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας μας.

Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ, υπάρχει περίπτωση να έχουμε την περίπτωση των συγκοινωνούντων δοχείων δηλαδή να είναι κάποιοι ποινικοί, οι οποίοι να κινούνται στις παρυφές της τρομοκρατίας; Γιατί πρόκειται για μία επίθεση η οποία πράγματι όπως είπατε από την πρώτη στιγμή είναι πάρα πολύ περίεργη.

ΥΠτΠ κ. Χρ. Παπουτσής:
Ο οπλισμός που βρέθηκε, είναι πράγματι πολύ βαρύς για να δικαιολογηθεί σε ληστεία σε περίπτερο. Γι’ αυτό το λόγο, από την πρώτη στιγμή ζήτησα να υπάρχει πλήρης διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, πλήρης ανάλυση όλων των στοιχείων που προκύπτουν, συνεχής έρευνα και αξιολόγηση των στοιχείων από υποθέσεις του παρελθόντος. Δηλαδή να εξακριβωθεί ακριβώς σε ποιες περιπτώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί οι ίδιες τακτικές, η ίδια μέθοδος. Ένα είναι βέβαιο. Ότι το οργανωμένο έγκλημα με την όποια έκφανση του επιλέγει να συνεχίσει τον κύκλο της βίας και του αίματος. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται εγρήγορση από την κοινωνία μας, από τους πολίτες και αποφασιστικότητα από τις αρχές ασφαλείας του κράτους.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, προλάβατε να συζητήσετε στο γεύμα σήμερα τίποτα όσον αφορά την προγραμματισμένη σας συνάντηση, η οποία διεκόπη από το τραγικό συμβάν στην Αθήνα; Πάρθηκαν κάποιες πρώτες αποφάσεις;

Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. Μπεσίρ Αταλάι:
Ο αξιότιμος Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής είναι πολύτιμος φίλος μου. Είχε φτάσει στην Άγκυρα για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη και είχε προετοιμαστεί πολύ καλά. Υπήρχαν πολύ σημαντικά θέματα προς συζήτηση μεταξύ μας αλλά και στη συζήτηση που θα γινόταν μεταξύ των αντιπροσωπειών.
Πήραμε όμως την τόσο λυπηρή είδηση στο ξεκίνημα της συνάντησης μας. Και βέβαια εγώ ως Υπουργός Εσωτερικών γνωρίζω το πόσο δύσκολο είναι και σε πόσο δύσκολη θέση έρχεται ο άνθρωπος, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό και στη χώρα του συμβαίνουν αυτού του είδους γεγονότα.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αθήνα δύο αστυνομικοί. Ήταν βεβαίως πολύ φυσικό ο κ.Υπουργός από το ξεκίνημα του δείπνου να αναγκαστεί να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Αθήνα για τη σχετική ενημέρωση. Στη συνέχεια αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα του. Αντιμετωπίζοντάς το με μεγάλο σεβασμό αυτό, διατυπώνω τη μεγάλη λύπη μου για το συμβάν. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των αστυνομικών και σέβομαι τον πόνο τους.

Εμείς εύχομαι πολύ σύντομα να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας. Βεβαίως, υπάρχουν θέματα όπως η λαθρομετανάστευση, για τα οποία θα πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεργασία και με συνεργασία να βρούμε λύση.

Βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με τη σημερινή Κυβέρνηση της Ελλάδας, με την οποία οι σχέσεις μας δεν ήταν ποτέ καλύτερες απ’ ότι σήμερα.

Εύχομαι το ταχύτερο δυνατό να ξαναβρεθούμε και να μπορέσουμε να συζητήσουμε τα θέματα που απασχολούν τις χώρες μας. Ευχαριστώ τον Υπουργό κ. Παπουτσή, πάρα πολύ που ήρθε και εύχομαι όλα να πάρουν το δρόμο τους. Εύχομαι οι δράστες να συλληφθούν. Ευχαριστώ.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ διεκόπη η συνάντηση που είχατε με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, μετά το δραματικό συμβάν στην Αθήνα με θύματα δύο αστυνομικούς. Προλάβατε να συζητήσετε για το μείζον θέμα της παράνομης μετανάστευσης από τη Λιβύη; Πάρθηκαν κάποιες πρώτες αποφάσεις;

ΥΠτΠ κ. Χρήστος Παπουτσής: Όπως σας είπε προηγουμένως και ο κ. Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, είχαμε προετοιμάσει πάρα πολύ καλά αυτή την επίσκεψη και αυτή τη συνάντηση.

Είχαμε συμμετάσχει μαζί με τον κ. Αταλάϊ, πριν από τρείς εβδομάδες στο Άτυπο Συμβούλιο στη Βουδαπέστη, όπου αναπτύξαμε όλες τις θέσεις μας και τις απόψεις και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει προσέγγιση σε πολλά θέματα που απασχολούν και την Τουρκία και την Ελλάδα. Ταυτόχρονα οι αντιπροσωπείες μας, σε υψηλό επίπεδο, τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος όσο και των τουρκικών αρχών ήδη είχαν επεξεργαστεί όλα τα θέματα τα οποία επρόκειτο να συζητήσουμε. Ούτως ή άλλως η συνεργασία είναι δεδομένη και θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα και στο μέλλον, για τα μεγάλα θέματα της εποχής μας όπως είναι η αντιμετώπιση της διακίνησης των λαθρομεταναστών. Η συνεργασία της Τουρκίας με την Ελλάδα είναι απαραίτητη προκειμένου και οι δύο χώρες μας να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο. Ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να ενισχυθεί από τις εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική. Πέραν αυτού έχουμε μια σειρά θέματα τα οποία απαιτούν τη συνεργασία μας κυρίως στην αντιμετώπιση του φαινομένου του οργανωμένου εγκλήματος και βεβαίως της διαχείρισης των παράνομων δραστηριοτήτων στα σύνορά μας, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια. Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν έτσι κι αλλιώς. Εύχομαι ειλικρινά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να επαναλάβουμε τη συνάντηση μας σε θετικό πλαίσιο και να δρομολογήσουμε περαιτέρω εξελίξεις για την ενίσχυση της συνεργασίας.


Διαθέσιμες και στο http://www.cpapoutsis.gr/Document.aspx?ID=1857

Δείτε το video με τις δηλώσεις στο


http://www.facebook.com/note.php?note_id=10150203483299968&id=87134673187

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου