Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ταχυκαρδίες: Οι «αθώες» και οι «ένοχες»

Η ταχυκαρδία είναι ένας γενικός όρος που αφορά σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες οι καρδιακοί χτύποι υπερβαίνουν τους 100 ανά λεπτό. Ο καρδιακός ρυθμός βεβαίως δεν είναι σταθερός, αλλά προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες του οργανισμού. Έτσι, αν τρέξεις, αν κάτι σε τρομάξει ή αν έχεις πυρετό, είναι εύλογο να εμφανιστεί ταχυκαρδία, η οποία είναι απολύτως φυσιολογική.

Στην πιο απλή και αθώα περίπτωση, η ταχυκαρδία είναι αποτέλεσμα της λήψης διαφόρων διεγερτικών ουσιών, όπως είναι η καφεΐνη ή άλλες ουσίες που περιέχονται στον καφέ, το τσάι και τις σοκολάτες. Αντίστοιχες συνέπειες μπορεί να έχουν το αλκοόλ και το κάπνισμα.


Όταν παρατηρήσετε ότι, ενώ βρίσκεστε σε κατάσταση ηρεμίας, νιώθετε την καρδιά σας να χτυπά γρήγορα, καλό είναι να κάνετε εξετάσεις. Επίσης χρειάζεται διερεύνηση αν οι ταχυκαρδίες συνοδεύονται από ξαφνική δύσπνοια ή ζάλη, γιατί πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι βαλβιδοπάθειες και η υπέρταση, μπορεί να εμφανίσουν παρόμοια συμπτώματα.


Τέλος πρέπει να γνωρίζετε πως πολλές χημικές ουσίες του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία. Πρόκειται συνήθως για πτητικές ουσίες που εισπνέονται, όπως διάφοροι διαλύτες οι οποίοι περιέχονται σε χρώματα, κόλλες, βερνίκια, βενζίνη κ.λπ.. Μεγαλύτερο κίνδυνο σε αυτή την περίπτωση διατρέχουν οι εργαζόμενοι που έρχονται σε διαρκή επαφή με αυτά τα προϊόντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου