Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Οι αλλεργίες το καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι, που η περίοδος ανθοφορίας έχει τελειώσει, οι αλλεργίες που οφείλονται στις γύρεις υποχωρούν και όσοι ταλαιπωρούνται από αυτές μπορούν πλέον να πάρουν μια... βαθιά ανάσα

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αλλεργικά νοσήματα που δείχνουν την προτίμησή τους στους θερινούς μήνες, όπως οι αλλεργικές φωτοδερματοπάθειες, οι αλλεργίες που οφείλονται σε τσιμπίματα από μέλισσες ή σφήκες, η κνίδωση λόγω ψύχους, η ηλιακή κνίδωση, καθώς και οι αλλεργίες σε τροφές που καταναλώνονται το καλοκαίρι.

Ο βασικός κανόνας που θα πρέπει να έχετε υπόψη είναι ότι τα αλλεργικά νοσήματα εκφράζονται εξατομικευμένα στον κάθε ασθενή ανάλογα με τον βαθμό ευαισθησίας του. Γι αυτό αν υποψιάζεστε ή αν γνωρίζετε τεκμηριωμένα ότι είστε αλλεργικοί, πριν φύγετε για διακοπές θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον ειδικό αλλεργιολόγο, ο ρόλος του οποίου είναι αναντικατάστατος και πολλές φορές σωτήριος, δεδομένου ότι κάποιες από τις αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σας.


Μερικές από τις κατηγορίες των αλλεργιών είναι οι εξής: Oι φωτοδερματίτιδες που το πρόβλημα εντοπίζεται στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ή η χρήση ορισμένων καλλυντικών, σε συνδυασμό με την αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο δέρμα, όπως έντονη ερυθρότητα στα σημεία όπου αυτό δεν καλύπτεται από τα ρούχα.


Η ηλιακή κνίδωση όπου το πρόβλημα εντοπίζεται με την εμφάνιση εξανθήματος με ερυθρότητα και έντονη φαγούρα σε σημεία που εκτίθενται στόν ήλιο. Το εξάνθημα εμφανίζεται σε λιγότερο από μία ώρα από την έκθεση και διαρκεί μία με δύο ώρες. Είναι διαφορετικό από το ηλιακό έγκαυμα και δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό!


Ακόμη είναι η κνίδωση εκ ψύχους όπου είναι η λεγόμενη «αλλεργία στο κρύο». Μπορεί να φαίνεται παράδοξο στην καρδιά του καλοκαιριού, κι όμως το κολύμπι σε κρύα θάλασσα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργικές εκδηλώσεις, όπως εξανθήματα με κνησμό, έπειτα από έκθεση σε ψυχρό περιβάλλον.


Επίσης είναι η τροφική αλλεργία που δεν είναι νόσημα της καλοκαιρινής περιόδου μόνο. Ωστόσο , το καλοκαίρι τρώμε περισσότερα θαλασσινά και οστρακοειδή, καθώς και φρούτα όπως ροδάκινο, σταφύλι και σύκα -τροφές που «πυροδοτούν» αλλεργικές αντιδράσεις.


Οι αλλεργίες από τσιμπίματα υμενοπτέρων (σφήκες, μέλισσες κ.ά.) είναι η τοπική αντίδραση στο νυγμό μιας μέλισσας ή μιας σφήκας είναι φυσιολογική, εξηγούν οι ειδικοί.


Θα πρέπει να ανησυχήσετε αν τα συμπτώματα εμφανιστούν στην επόμενη μισή ώρα μακριά από το σημείο του τσιμπίματος ως εξάνθημα, φαγούρα και οίδημα, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, βράχνιασμα της φωνής, ζαλάδα ή απότομη πτώση της πίεσης του αίματος. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου