Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Οι άνδρες τρώνε γρηγορότερα από τις γυναίκες

Οι άνδρες τρώνε με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με τις γυναίκες, και το αποτέλεσμα είναι να καταναλώνουν στο μεσημεριανό φαγητό τους κατά μέσο όρο περίπου 80 θερμίδες ανά λεπτό έναντι 52 θερμίδων το λεπτό που καταναλώνουν οι γυναίκες.

Η ταχύτητα που τρώει κανείς σχετίζεται με το πάχος του, γι’ αυτό οι παχουλοί τρώνε κατά μέσο όρο πιο γρήγορα από τους λεπτούς. Συνεπώς αν κανείς τρώει πιο αργά, μπορεί να χάσει κιλά. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, που μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στην ταχύτητα που τρώμε, στο πάχος και στο φύλο.

Οι δύο έρευνες, με επικεφαλής την καθηγήτρια διαιτολογίας Κάθλιν Μέλανσον, που βασίστηκαν σε εργαστηριακά πειράματα, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Παχυσαρκίας των ΗΠΑ στο Ορλάντο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι τρώνε γρήγορα, καταναλώνουν κατά μέσο όρο 87 γραμμάρια τροφής ανά λεπτό, ενώ όσοι τρώνε αργά, καταναλώνουν 70 γραμμάρια το λεπτό. Οι άνδρες που τρώνε αργά, δεν διαφέρουν από τον ρυθμό των γυναικών που μασάνε αργά το φαγητό τους, δηλαδή στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει απόκλιση μεταξύ των φύλων στην ποσότητα τροφής που καταναλώνουν, αντίθετα με όσους τρώνε γρήγορα, όπου οι άνδρες τρώνε αρκετά περισσότερο από τις γυναίκες.

Οι έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει στενή συσχέτιση ανάμεσα στο ρυθμό που τρώει κανείς και στο δείκτη σωματικής μάζας του (δηλαδή την αναλογία του βάρους του προς το τετράγωνο του ύψους του). Όσοι έχουν υψηλό δείκτη (ΒΜΙ), τρώνε αρκετά πιο γρήγορα από όσους τρώνε αργά.

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι τρώνε τα πλήρη (ανεπεξέργαστα) δημητριακά πιο αργά από τα κατεργασμένα δημητριακά. Αυτό οφείλεται στο ότι τα πλήρη δημητριακά έχουν περισσότερες ίνες και απαιτούν περισσότερο μάσημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και η σχέση της ταχύτητας διατροφής με την παχυσαρκία βρίσκεται υπό μελέτη ακόμα, η νέα μελέτη δείχνει πως το να τρώει κανείς αργά, έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνει αρκετά λιγότερες θερμίδες και συνεπώς παχαίνει λιγότερο.
medicalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου