Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Λιβύη ώρα μηδέν Απειλές των κυβερνητικών δυνάμεων για αντίποινα σε όλη τη Μεσόγειο



Με 10 ψήφους υπέρ, καμία κατά και πέντε χώρες (Γερμανία, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) να απέχουν της ψηφοφορίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τα ξημερώματα της Παρασκευής ώρα Ελλάδας την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους αντικαθεστωτικούς στη βορειοαφρικανική χώρα, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες υποχωρούν μετά την προέλαση των πιστών στον Καντάφι στρατιωτικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο, δίνεται η δυνατότητα για τη λήψη “κάθε απαραίτητου μέτρου” προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες της Λιβύης. Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εξαπολύσει τα 
τελευταία 24ωρα μια ισχυρή αντεπίθεση εναντίον των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι υποχωρούν διαρκώς προς τη Βεγγάζη. Το ψήφισμα είχαν προτείνει ενώπιον του Συμβουλίου η Βρετανία, η Γαλλία και ο Λίβανος.
Στην πόλη της Βεγγάζης χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε αναμονή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και μόλις αυτό έγινε γνωστό ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Οπως αναφέρει το Αλ Τζαζίρα οι συγκεντρωμένοι “υποδέχτηκαν” την απόφαση με πυροβολισμούς στον αέρα και πυροτεχνήματα, ενώ στα κεντρικά σημεία της πόλης ανεμίζει η σημαία των αντικαθεστωτικών. Ως “ισχυρή απάντηση” χαρακτήρισε το ψήφισμα και το αποτέλεσμα της διαδικασίας στο Συμβούλιο ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Βρετανία και Γαλλία φέρονται ως έτοιμες να επιβάλουν την απόφαση του Συμβουλίου “εντός ωρών” σύμφωνα με ανταποκρίσεις διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.
Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας η Ιταλία ανακοίνωσε πως οι στρατιωτικές της βάσεις είναι διαθέσιμες για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου. Η Ιταλία φαίνεται πως θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην εφαρμογή του ψηφίσματος, καθώς ορισμένες βάσεις της, όπως αυτή που βρίσκεται στην Σιγκονέλα στη Σικελία, είναι πολύ κοντά στη Λιβύη.
περισσοτερα http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου