Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας κατά μια βαθμίδα στο "Α +", προειδοποιώντας ότι η χώρα αυτή θα μπορούσε να υποβαθμιστεί και άλλο εξ αιτίας ενός "δύσκολου" οικονομικού περιβάλλοντος και της αργοπορίας στη μείωση του μεγάλου δημοσιονομικού της ελλείμματος. 

"Η υποβάθμιση αντανακλά τον αργό ρυθμό μείωσης του δημοσίου ελλείμματος και ένα οικονομικό περιβάλλον όλο και πιο δύσκολο για την πορτογαλική κυβέρνηση και τις τράπεζες (...) καθώς και την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της βραχυπρόθεσμα", αναφέρει ο Fitch σε ανακοίνωση του. 
Σύμφωνα με τον τρίτο σε παγκόσμιο επίπεδο οίκο αξιολόγησης, ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει θέσει η Πορτογαλία για το 2011, δηλαδή η μείωση του ελλείμματος σε λίγο πάνω από το 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), "θα είναι εξαιρετικά δύσκολη (να γίνει), ιδίως αν, όπως η Fitch αναμένει, η οικονομία πέσει σε ύφεση το επόμενο έτος". 
Αφότου κατέγραψε ένα δημόσιο έλλειμμα ρεκόρ του 9,3% του ΑΕΠ το 2009, η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί για τη μείωση του στο 7,3% φέτος, και στο 4,6% στα τέλη του 2011. 
Ο Fitch είχε ήδη υποβαθμίσει το Μάρτιο κατά μια βαθμίδα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, δηλώνοντας απαισιόδοξος όσον αφορά την ικανότητα της χώρας για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της και τη μείωση του χρέους της. 
Η αντίπαλος της, η Moody's Investors Service, δήλωσε από την πλευρά της την Τρίτη ότι εξετάζει μια πιθανή μείωση κατά δυο βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Λισαβόνας, που σήμερα είναι στο "A1" για το μακροπρόθεσμο χρέος της, λόγω των επιπτώσεων του σχεδίου λιτότητας στη δυναμική της οικονομίας της. 
Ο άλλος μεγάλος διεθνής οίκος αξιολόγησης, ο Standard and Poors, έχει τοποθετήσει την πιστοληπτική ικανότητα του πορτογαλικού κράτους στο (Α +) με "αρνητική πρόβλεψη" στις 30 Νοεμβρίου. 


http://www.kerdos.gr/default.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου