Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Σχέδια για την αναδιάρθρωση του χρέους

Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μετά το 2013 έχει σύμφωνα με δημοσιεύματα το υπουργείο οικονομικών, τα οποία μάλιστα φέρεται να έχουν ήδη κοινοποιηθεί ανεπισήμως στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Το σχέδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ εκπονήθηκε μετά από αλλεπάλληλες μυστικές διαβουλεύσεις, στις οποίες καθοριστικό ρόλο έπαιξαν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήµος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.

Το σχέδιο προβλέπει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά το 2013, χωρίς «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων, ενώ αποκλείει  αναδιάρθρωση χρέους οποιασδήποτε μορφής όσο διαρκεί το πρόγραμμα δανειοδότησης  από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Σύμφωνα µε το σχέδιο, η Ελλάδα μετά τη λήξη του Μνημονίου θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της  από τη μια με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, όχι µόνο για τα δάνεια της τρόικας, αλλά και για τα δάνεια από άλλους πιστωτές, ενώ από την άλλη θα ζητήσει μείωση του επιτοκίου αυτών των δανείων αλλά χωρίς «κούρεμα» της  αξίας των ομολόγων της.

Βασικός όρος για να εφαρμοστεί πάντως αυτό το σχέδιο παραμένει το να υπάρξει βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Τα σενάρια αυτά οδήγησαν την Πέμπτη σε νέο ράλι τα spreadτων ελληνικών δεκαετών ομολόγων τα οποία έφτασαν μέχρι και τις 950 μονάδες βάσης, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου έφτασαν στις 1018 μονάδες.

http://www.star.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου