Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 25% έως το 2013


MEIΩΣH των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% το 2011 και επιπλέον 15% έως το 2013 ανακοίνωσαν χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ΑσφάλισηςΛούκα Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνηςαπό το βήμα του 2ου Συνεδρίου του Economist, με θέμα «Διαχείριση μεταρρυθμίσεων σε καιρό κρίσης». Στόχος της κίνησης αυτής είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Η σταδιακή μείωση θα γίνεται σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο ενοποιημένο και αναβαθμισμένο σύστημα λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κάνουν χρήση της κάρτας εργασίας που θεσπίζει το Yπουργείο Εργασίας και είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών τους.
Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2011, οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών.
Οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται με την κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (AMKA). Η κάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται και ως κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα ελέγχονται το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή.
Ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τα οικονομικά των Ταμείων από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα επιτρέψει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, το κόστος της οποίας για τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2011 η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 1,4 δισ. ευρώ και τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών Γεράσιμος Βουδούρης ανακοίνωσε το «πάγωμα» της αύξησης των εισφορών για τα επόμενα τρία έτη.
Ο γενικός γραμματέας του Yπουργείου Εργασίας Δημοσθένης Δασκαλάκης υπογράμμισε ότι στόχος της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι το 2020 να αποκτήσουν απασχόληση 7 στα 10 άτομα ηλικίας 20 - 64 ετών, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ.
Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας τόνισε ότι η αδήλωτη εργασία αγγίζει το 25% έως 30% στην Ελλάδα και ότι αποτελεί τη βασικότερη αιτία για τη σημαντική άνοδο των ασφαλιστικών εισφορών τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι αυτή η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους στο 45%-50% του ακαθάριστου μισθού λειτουργεί αποτρεπτικά για την πρόσληψη νέων εργαζομένων.
Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης εκτίμησε ότι η ανεργία δεν θα επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Eσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι η ανεργία, πέρα από τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί, στερεί από το σύστημα κοινωνικής προστασίας περίπου 6,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Την ανάγκη άμεσης λήψης διαρθρωτικών μέτρων, τα οποία θα επιτρέψουν την οικοδόμηση ενός συστήματος συντάξεων όπου ο κάθε πολίτης θα έχει τον δικό του αποταμιευτικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό επισήμανε οΑλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής, Υγείας, Συντάξεων και Τραπεζοασφαλειών της Eνωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

http://www.express.gr/news/finance/396941oz_20101221396941.php3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου