Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» βρίσκεται στοεπίκεντρο της συνόδου του G8, με τις ΗΠΑ να ανησυχούν ότι η πολιτικήπερικοπών που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να οδηγήσει εκνέου σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία
Οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας, τηςΒρετανία, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίαςξεκίνησαν τις συνομιλίες του την Παρασκευή έξω από το Τορόντο τουΚαναδά και έχει προγραμματισθεί να συναντηθούν με τους ηγέτες τωναναδυομένων δυνάμεων –μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Βραζιλία, η Τουρκίακαι η Ινδία- το απόγευμα του Σαββάτου. Στην ατζέντα των οκτώ βρέθηκεχθες η οικονομία, ενώ οι διαβουλεύσεις αναμένεται να επικεντρωθούνπλέον στο ζήτημα των πυρηνικών όπλων και το «αγκάθι» του Ιράν.
Παρά τους αμερικανικούς φόβους για τις επιπτώσειςπου μπορεί να έχει η ευρωπαϊκή λιτότητα, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσεσήμερα ότι υπάρχει «κοινή αντίληψη» μεταξύ Ευρώπης και Ουάσινγκτον:«Ξεκαθάρισα ότι χρειαζόμαστε βιώσιμη ανάπτυξη και ότι η ανάπτυξη καιέξυπνα μέτρα λιτότητας δεν είναι κατ’ ανάγκην αντιφατικά», δήλωσε ηκυρία Μέρκελ και διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ,αλλά «πολλή αμοιβαία κατανόηση».
Τις αμερικανικές ανησυχίες εξέφρασε και ο υπουργόςΟικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκέςκυβερνήσεις πρέπει να επιλέξουν πολιτικές που θα εγγυώνται υψηλότερουςρυθμούς ανάπτυξης. «Η σύνοδος αυτή μας δίνει την ευκαιρία νααναζητήσουμε από κοινού στρατηγικές για να τονώσουμε την ανάκαμψη τηςπαγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο κ. Γκάιτνερ ενώ και ο πρόεδρος Ομπάματόνισε ότι πρέπει βρεθεί κοινός τόπος καθώς, όπως είπε, οι οικονομίεςτων κρατών είναι πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.
Στον αντίποδα, ο βρετανός πρωθυπουργός ΝτέιβιντΚάμερον, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που δίνει προτεραιότητα στη μείωσητων ελλειμμάτων, αν και αρνήθηκε ότι υπήρξε διαφωνία με τον πρόεδροΟμπάμα. «Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ελλείμματα πρέπει να επισπεύσουν τηναντιμετώπισή τους. Ο πραγματικός, μεγάλος κίνδυνος για τις οικονομίεςμας είναι να μην κάνουμε τίποτε για τα ελλείμματα», δήλωσε ο Κάμερον.
Πηγή: fimotro
http://gr.hadnews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου