Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Πρόγραμμα Παραστάσεων της Θεατρικής Περιόδου 2011-2012

Ένα «επιθετικά» πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα προτείνει για την ερχόμενη θεατρική σεζόν 2011-12 η Τατιάνα Λύγαρη στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ.. «Συντελούνται ριζικές αλλαγές στις ζωές όλων μας και κατά βάθος αρνούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε περιμένοντας το αόρατο χέρι που θα σηκώσει από τα κεφάλια μας το βαρύ φορτίο.


Στο θέατρο πιστεύουμε ότι η μοναδική σωτήρια λέμβος που αλλάζει αντιλήψεις και συμπεριφορές και μπορεί να οδηγήσει στην ευημερία ακόμη περισσότερο και από την παιδεία, είναι ο πολιτισμός. Κι εμείς αυτό, στο μικρό ποσοστό που μας αναλογεί, οφείλουμε να το αποδείξουμε. Στον μόλις 111 θέσεων συνολικής χωρητικότητας λιλιπούτειο σιδηροδρομικό πολιτιστικό πολυχώρο μας που λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια στον σιδηροδρομικό σταθμό Ρουφ, παρουσιάζουμε 7 παραγωγές ενώ στην πορεία θα προστεθούν και επιπλέον παράλληλες δράσεις».



ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΒΑΓΟΝΙ

«Ένας Όμηρος» του Brendan Behan

Στο Θεατρικό Βαγόνι, την Κεντρική Σκηνή του Τρένου-Θεάτρου, παρουσιάζεται το θεατρικό έργο "Ένας Όμηρος" του Brendan Behan (Μπρένταν Μπήαν), ενός από τους σημαντικούς Ιρλανδούς συγγραφείς του προηγούμενου αιώνα, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για ένα δυνατό θεατρικό κείμενο γραμμένο το 1958, με στέρεη δομή και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας και μία μεγάλη παραγωγή για το Τρένο, που συμπεριλαμβάνει έναν ικανότατο θίασο δέκα (10) ηθοποιών.


Τη μουσική του έργου συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης το 1962 για την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Ελλάδα από τον θίασο του Λεωνίδα Τριβιζά. Τα 16 τραγούδια του έργου αφομοιώθηκαν από τον ελληνικό λαό και τραγουδήθηκαν για δεκαετίες. Το μουσικό θέμα για το «Γελαστό παιδί» χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά.


Το έργο διαδραματίζεται σε ένα μπορντέλο στο Δουβλίνο, όπου συχνάζουν πόρνες, τραβεστί, πρώην επαναστάτες και απόκληροι της κοινωνίας. Σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα που αντανακλά την παραμόρφωση της κοινωνίας, ένας νεαρός Άγγλος στρατιώτης κρατείται όμηρος σαν αντίποινα για τη φυλάκιση ενός νεαρού μέλους του IRA, που πρόκειται να απαγχονιστεί σε μία φυλακή του Μπέλφαστ. Μέσα σ’ αυτήν την παράδοξη ομήγυρη ξετυλίγεται μία ερωτική ιστορία στον αντίποδα των πολιτικών σκοπιμοτήτων.


Το μήνυμα του έργου είναι διαχρονικό και παγκόσμιο. Σε περιόδους πολέμων, κρίσεων, κοινωνικοπολιτικών αντιθέσεων και ανακατατάξεων τα θύματα προέρχονται πάντα και από τις δύο πλευρές και συνήθως είναι αθώα.


Στην παράσταση συναντιούνται ο Ιρλανδός επαναστάτης Brendan Behan με την αποστασιοποίηση του Μπρεχτ ενώ τα γνωστά τραγούδια του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί πολυφωνικά, a capella ή με τη συνοδεία οργάνων, τα οποία παίζουν οι ίδιοι επί σκηνής.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ : Μετάφραση : Βασίλης Ρώτας - Βούλα Δαμιανάκου Μουσική Σύνθεση : Μίκης Θεοδωράκης Σκηνοθεσία : Τατιάνα Λύγαρη Σκηνικά – κοστούμια : Ντόρα Λελούδα - Δανάη Κουρέτα Ενορχηστρώσεις : Γιάννης Σαπροβαλάκης Χορογραφίες : Ζωή Χατζηαντωνίου Φωτισμοί : Δημήτρης Θεοδωρόπουλος Βοηθός σκηνοθέτις : Αλκυώνη Βαλσάρη


Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

Μιχάλης Αφολαγιάν, Έλενα Αραπίδη, Θανάσης Βλαβιανός, Δάφνη Καφετζή, Παναγιώτης Κλίνης, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Βασίλης Πουλάκος, Κωστής Τζανοκωστάκης, Έλενα Χατζηαυξέντη και ο μουσικός Απόστολος Θεοδοσίου.


περισσότερα στο http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=350045&cid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου